Oulun Kärpät on dominoinut tätä liigakautta. Syksyllä se teki pienten alkuvaikeuksien jälkeen vakuuttavan peräkkäisten voittojen ennätysten 17 voitolla. Putken katkaisseen Ilves-tappionkin jälkeen pohjoisen petolauma voitti taas kahdeksan peliä putkeen, mutta vuodenvaihde oli joukkueelle vaikea.

Viiden ottelun sarja tuotti vain pisteen per peli, mutta sittemmin tahti on ollut taas tutumpi. Viimeisestä neljästä pelistä on ollut tuomisina kolmen voiton tuomat yhdeksän pistettä. Kuumimpana pelaajana maaliverkkoja on pöllyttänyt kanadalaissentteri Ben Maxwell. Mies osui otteluissa jopa seitsemän kertaa, hienoimpana iltana neljä maalia tuottanut ottelu Pelicansia vastaan.

Mikä viime peleissänne on ollut hyvää?

– Olemme yrittäneet saada tasaisuutta otteisiimme. Olemme valmistautuneet pelaamaan täydet 60 minuuttia hyvin joka ilta, ja näissä peleissä olemme pystyneet siihen. Se on auttanut paljon.

Itse teit seitsemän maalia näissä peleissä. Tuollainen putki ei voi olla sattumaa.

– Minulla oli myös huonompi vaihe, kun en tehnyt maaleja. Nyt kiekot alkoivat pomppia paremmin ja sain onnistumisia. Pelicans-ottelun maaleista pari oli sellaisia, että vain tökkäsin ne sisään ketju- ja kenttäkavereiden tehtyä likaisimman työn. Minun ei tarvinnut tehdä kaikkea työtä niiden maalien eteen.

Pomputkin pitää mielestäni ansaita, joten mitä teit, että saisit kiekot sisään paremmin?

– Kun en tee maaleja pitkään aikaan, alan yleensä ampua enemmän. Nyt keskityin myös laukausten laatuun ja menin maalille hanakammin. Kuten sanoin, myös ketjukavereiden kova työ auttoi paljon.

Ketju Ivan Huml – Ben Maxwell – Juhamatti Aaltonen on ollut yksi Liigan parhaita koko kauden. Miten kuvailisit ketjua?

– Olemme päässeet hyvin sisään toistemme peliin. Sentterinä minun työni on jakaa kiekkoa ja voittaa aloituksia, että saamme kiekon. Meidän pitää pelata tiiviisti puolustuksessa ja on oltava viisaita hyökkäyspäässä. Juhi ja Ivan ovat lahjakkaita pelaajia kiekon kanssa. He pystyvät ratkaisuihin, kunhan heille saa kiekon.

”Voitoista ei seuraa huonoja asioita”

Parhaita lyödään aina kovimmin. Tämän sai Kärpätkin huomata vaisumman jaksonsa aikana. Kun peli näytti siltä, että kaikki pelaajat ja kentälliset eivät olleet illasta toiseen valmiita tekemään kaikkeaan kärppälogon eteen, alkoivat puheet heti mukavoitumisesta ja selän suoristumisesta.

Kaukalossa epävireisyyden huomasi kaksinkamppailuvalmiuden puutteesta ja liukasjalkaiselle joukkueelle epäominaisesta kankeammasta liikkeestä.

Omalla tavallaan tämä oli inhimillistäkin, eihän mikään joukkue pysty näin pitkän runkosarjan aikana pitämään kiinni terävyydestään aivan optimaalisella tavalla.

Palataan tammikuun alkuun. Mikä meni joulutauon jälkeisissä otteluissa pieleen?

– Ylivoima ei sujunut, ja kiekot eivät menneet sisään. Kahdessa pelissä emme tehneet yhtään maalia ylivoimalla. Kaikki joukkueet puolustavat hyvin, ja viidellä viittä pelatessa on vaikeaa tehdä maaleja. Siksi ylivoimalla pitää onnistu. Nyt olemme pystyneet pistämään kiekot maaliin, sillä joukkue tarvitsee niitä. Olemme tehneet kovemmin töitä ylivoiman eteen.

Mitkä asiat ylivoimassanne ovat koko kauden aikana olleet hyviä?

– (Ville) Pokka ja (Mikko) Lehtonen ovat hyviä ampumaan viivalta. He ampuvat paljon ja tehokkaasti. Olemme myös pyrkineet pitämään ylivoiman yksinkertaisena. Jos on pitänyt valita, pidämmekö kuviot yksinkertaisina kuin että hakisimme vain mahdollisimman hienoja syöttöjä, teemme mieluummin yksinkertaisemman ratkaisun.

Tulivatko nuo voitot ja voittoputket jopa liian helposti, mikä aiheutti mukavoitumista?

– Meillä oli onneakin monissa peleissä, eivätkä kaikki voitot tulleet pelkkien omien hyvien esitysten perusteella. Ei voitoista voi mielestäni mitään huonoja asioita tulla. Kyllä ne aina enemmänkin vain kasvattavat itseluottamusta.

– Sen ansiosta monissa tiukoissa otteluissa ja viimeisissä erissä tiesimme, että voitamme ottelut. Joka ketju myös pystyi ratkaisuihin ja voitimme myös voittolaukauksilla varsinkin Joonas Donskoin maaleilla.

Millaista oli katsoa Donskoin suorituksia voittomaalikisoissa?

– En ole koskaan nähnyt tuollaista. Hän ei mene välttämään virheitä vaan tekemään maaleja. Hän oli hyvin itsevarma voittomaalikisoissa. Häntä oli todella hienoa katsoa penkiltä.

”Keskitymme yksittäisiin peleihin”

Kärpät lähtee liigaviikkoon piikkipaikalta. Se pelaa tällä viikolla vain kaksi ottelua. Kotonaan Raksilassa se kohtaa liigakolmosena majailevan SaiPan ja lauantaina toiseksi viimeisenä olevan KalPan.

Mihin asioihin joukkueessa nyt keskitytään?

– Keskitymme hyviin asioihin pelissämme ja siihen, että pelaisimme hyvin täydet 60 minuuttia. Jos pudotuspeleissä peli ei ole hyvää koko pelin ajan, ei menesty. Ei haittaa vaikka voittoputkiakin tulisi vielä ennen pudotuspelejä. Sellaisia esityksiä pitää saada toistettua.

– Joukkueet puolustavat hyvin ja Liiga on kilpailullinen. Jokainen voi voittaa toisen. Ylivoima on myös saatava pysymään tehokkaana.

Puhutaanko joukkueessa runkosarjan voitosta?

– Emme ole puhuneet. Päätähtäin on pudotuspeleissä menestymisessä. Takanamme on monta hyvää joukkuetta. Tappara esimerkiksi on todella hyvä. On suuri haaste pysyä heidän edellään.

Aika kulkee sen verran nopeasti, että Kärppienkin viimeinen liigamestaruus täyttää tulevana keväänä jo kuusi vuotta. Sitä ennen Tervakaupungissa juhlittiin Suomen mestaruutta neljä kertaa vuosien 2004 ja 2008 välisenä aikana.

Sen jälkeen tuon menestyksen saavuttanut pelaajapolvi hajaantui muille maille, eikä Ouluun saatu kasattua mestaruudesta kilpailemaan kykenevää nippua ennen tätä kautta. Palaset ovat loksahdelleet kohdilleen niin pelaajistossa kuin valmennuksessa.

Tunnetteko oululaisen kiekkoyleisön teihin kohdistamia paineita?

– Paineita tulee aina joukkueen sisältä, ja luomme niitä myös itsellemme. Emme lähde pudotuspeleihin ajatellen mestaruutta, vaan keskittyminen on pikemminkin pidettävä jokaisessa yksittäisessä ottelussa. Pitää elää hetkessä, vaikka se kliseeltä kuulostaakin.

Tuleeko joka otteluun keskittyminen olemaan helppoa?

– Ei varmasti. Liiga on varsin puolustusvoittoinen. En halua sanoa osaa peleistä tylsiksi, mutta hitaan vauhdin ei saa antaa aiheuttaa sitä, että oma keskittyminen katoaisi. On kova haaste pelata 60 minuuttia hyvin, joka vaihto kaikissa pelissä.

Panu Markkanen
Twitter: @PanuMarkkanen