Sori, savolaiset.

Teillä on tästä päivästä kauden päättymiseen asti liigaseura, jota ei kiinnosta voittaa. KalPa ilmoitti tänään toimitusjohtajansa Toni Saksmanin allekirjoittamalla tiedotteella, että kauden heikkojen talouslukujen takia pelaajat ovat tästä lähtien avoimessa myynnissä.

Toisin sanoen: Tämä kausi oli tässä.

Sanatarkka muotoilu oli: ”Olemme valmiita mahdollistamaan muutaman pelaajan siirtymisen Kuopiosta pois.” Suomeksi tämä tarkoittaa: ”ostakaa edes joku meidän kalliista alisuorittajista pois.”

Koko tiedote on luettavissa täältä.

En ihmettelisi, vaikka koko porukka haluaisi vaihtaa maisemaa. Eri asia on, ketkä tuosta nykyjoukkueesta muille kelpaisivat.

KalPa on tosiaan jo yleisötavoitteen kaaduttua tekemässä miinusta. Saksman ilmoitti seuran olevan noin 800 katsojaa jäljessä yleisötavoitettaan. Tämä on suurin piirtein myös pudotuksen määrä verrattuna viimekautiseen yleisökeskiarvoon.

Ainakin sivuajatuksen verran Saksmanin ja KalPan vuodatuksesta tulee mieleen, että seura on pettynyt myös kannattajiinsa, kun nämä eivät ole suostuneet sankoin joukoin Niiralan Montun lehtereille kannustamaan omiaan.

Seurajohtoon tiedoksi, että suomalaisen ei-hardcore -kannattajan mieli toimii juuri toisinpäin: Ensin on oltava menestyvä joukkue, ja katsojat tulevat sen perässä. Kysykää vaikka SaiPalta.

Tämän ilmoituksen jälkeen on aiheellista kysyä: Miksi kukaan menisi enää KalPan peliin?

Liigan isossa kuvassa KalPan ilmoitus on katastrofaalinen. Koska karsintapeikkoa ei ole, voi pyyhkeen heittää kehään, kun runkosarjaa on pelattu vasta kaksi kolmannesta.

Vaikka mahdolliset pelaajakaupat mahdollistaisivat jollain irvokkaalla tavalla sen, että toimistolla voitaisiinkin hengittää vapaammin, kun pelkoa putoamisesta ei ole, ei tällä toiminnalla ja sarjajärjestelmällä ole mitään tekemistä urheilun kanssa.

Ilves-legenda Raimo Helminen kertoi Ilveksen ollessa hänen valmentaja-aikanaan karsinnoissa tuon ajan olleen yhtä uransa raskainta. Uskon ”Raipen” kuitenkin ymmärtäneen, että urheiluun kuuluvat myös vaikeat hetket.

Muutama vuosi sitten KalPa oli yksi Liigan pirteimmistä ilmestyksistä. Kulmikas ja särmikäs Pekka Virta kehitti pelaajia, nosti organisaation profiilia ja seura voitti pronssia. Innostunut ja medialle avoin Tuomas Tuokkola jatkoi tuota saagaa runkosarjan voitolla.

Olivat syyt kevään 2012 play off -romahdukseen missä hyvänsä, on käynyt selvähköksi, että Tuokkolan potkut seuranneena syksynä olivat ensimmäinen virhe KalPan epäonnistuneiden tekojen pitkässä sarjassa. Siihen kuuluvat Tuokkolan potkujen lisäksi monet käsittämättömät pelaajakaupat ja -valinnat sekä tänään julkisuuteen toimitettu tiedote.

Tuota tiedotetta tullaan tulevina vuosina muistelemaan yhtenä tämän vuosituhannen kotimaisen kiekon häpeäpilkkuna. Tai sitten Liigan johto haluaa juuri tätä.

Panu Markkanen
Twitter @PanuMarkkanen