NHL-kommentti: Uskomaton NHL-sensaatio räjäytti pankin – ei silti mahdu Sotshiin!

© Kuva: Getty Images
Stanley Cup -finaalit alkavat! Ota tipsi talteen ja käytä tarjous hyväksesi!

Miten voi olla NHL:n tehotilaston kärjessä, mutta ei silti mahtua maansa olympiajoukkueeseen Sotshiin? Tämän kohtalon kokee luultavasti NHL-kauden suurin tulokassensaatio, Anaheimin ruotsalaispuolustaja Hampus Lindholm. Lindholmin läpimurto vaikuttaa olennaisesti myös suomalaispuolustaja Sami Vatasen tilanteeseen.

Tämän ei vielä pitänyt olla Hampus Lindholmin, 19, läpimurtovuosi Anaheimissa. Lindholmin piti pelata Norfolk Admiralsissa, Anaheimin farmissa, mutta saikin jo aikaisin syksyllä kutsun ylös, kun Ducksin alakerrasta sekä Sheldon Souray että Luca Sbisa loukkaantuivat.

Sami Vatasen kanssa käytännössä samasta paikasta taisteleva Lindholm ei kuitenkaan tyytynyt vain tuuraajaan hommiin.

Anaheimin kesällä 2012 ensimmäisellä kierroksella (6.) varaama ruotsalaispuolustaja toki tiedettiin lahjakkaaksi, mutta Lindholmin kypsät otteet ovat tästäkin huolimatta lyöneet kaikki ällikällä. Lindholm ei ole mikään Erik Karlsson hyökkäyspäässä, mutta ei ole kyllä sitten mikään Karlsson omassakaan päässä.

Lindholm on hyvin liikkuva ja älykäs pelaaja, joka osaa sijoittua oikein. Toki nuorelle pelaajalle kova NHL tarjoaa ajoittain otteluita, joissa oppia tulee kovan kautta, mutta Lindholm on onnistunut pitämään töyssyt pieninä.

Ja mikä huikeinta, veteraanimaisen peruspelaamisen ohella, kuin varkain, Lindholm on noussut koko liigan tehotilaston kärkeen lukemalla +22. Tehopisteitä Lindholm on kirjannut 36 ottelussa 13 (3+10).

***

Lindholm on aiheuttamassa Ducksille positiivista ongelmaa. Anaheimilla on puolustajia enemmän kuin omiin tarpeisiin. Sami Vatanen, joka käytännössä menetti paikkansa juuri Lindholmille istuu katsomossa, ja loukkaantuneiden listalla on edelleen Souray ja Sbisa. Ducksilla on yhdeksän NHL-tason pakkia.

Kauppoja voi siis olla luvassa, sillä päävalmentaja Bruce Boudreau tuskin heittää tehotilaston kärjessä paahtavaa Lindholmia ulos kokoonpanosta, kun Sbisa ja Souray palaavat. Kahden suunnan sopimuksella pelaavalle Vataselle Lindholmin otteet tietänevät paikkaa farmissa, kunhan loukkaantuneet palaavat.

Ensi kesänä rajoitetuksi vapaaksi agentiksi tuleva Vatanen onkin varmasti myös mahdollista kauppatavaraa Ducksille jos mahdollisuus aukeaa. Kaupan saattaa hyvin olla myös esimerkiksi Mark Fistric. Toisaalta Anaheimin on läpi syksyn huhuttu etsivän itselleen ykköspakkia, mikä vain lisäisi puolustajien määrää. Silloin liikettä tapahtuisi varmasti myös ulospäin.

***

Lindholmin otteet ovat varmasti saaneet vipinää aikaiseksi myös rakkaassa länsinaapurissa, missä olympiajoukkuetta kasataan kovaa vauhtia. Tragikoomista kuitenkin on, että jopa vuoden tulokaspalkinto, Calder Trophyn, kilpajuoksussa kärkiporukkaan noussut Lindholm tuskin saa lentolippua Sotshiin.

Ruotsilla kun pelaa NHL:ssä uskomattomat 24 puolustajaa. Vertaukseksi mainittakoon, että Venäjällä on NHL:ssä kaksitoista puolustajaa, Tsekillä yksitoista ja Suomen pakit voikin laskea yhden käden sormin (5).

Ruotsin joukkueeseen valittaneen todennäköisesti ainakin Erik Karlsson, Niklakset Kronvall sekä Hjalmarsson, Oliver Ekman-Larsson, Viktor Hedman ja Jonas Brodin. Tämän jälkeen tarjolla on vielä Johnny Odyuaa, Alex Edleriä ja Jonathan Ericssonia.

Ja joukkueessa olisi myös Winnipegin Tobias Enström, mikäli ei olisi kieltäytynyt kunniasta. Ei ole Pär Mårtsilla helppoa.

Lieneekin tässä yhteydessä turha mainita, että Suomessa Lindholm olisi top4-puolustaja.

***
Kateudella, mutta ennen kaikkea mitä suurimmalla arvostuksella voi vain ihailla, miten Ruotsi on jälleen tuottanut NHL:ään yhden eliittipuolustajan. Rögle-taustaisessa Lindholmissa huikeinta on kuitenkin se, että nuorukainen on vasta 19-vuotias. Kehitys on lahjakkaalla puolustajalla huimista otteista huolimatta vielä täysin kesken.

Perästä kuuluu…

Tommi Seppälä, Vancouver
Twitter: @TommiSeppala

Stanley Cup -finaalit alkavat! Ota tipsi talteen ja käytä tarjous hyväksesi!