Viime kaudella HIFK:ssa loistanut Joni Ortio on jatkanut samalla erinomaisella tasolla kuluvalla kaudella AHL:ssä. Maalivahtisirkusta tiheään NHL:ssä pyörittänyt Calgary Flames ei silti ole vielä kutsunut suomalaismaalivahtia ylös.

Joni Ortio pelaa juuri nyt uransa parasta jääkiekkoa. Calgary Flamesin farmijoukkue Abbotsford Heatissa, Vancouverin liepeillä, pelaavan turkulaisen meno AHL:ssä on ollut läpi kauden hurjaa.

Ortiohan lähti kauteen organisaation nelosvahtina Joey MacDonaldin, Karri Rämön ja sveitsiläisen Reto Berran takana. Pikkuhiljaa Ortio on kuitenkin kivunnut ylös Calgaryn maalivahtihierarkiassa. Nyt takana on jo MacDonald, ja kutsu Flamesiinkin olisi ollut AHL-otteiden perusteella vähintäänkin oikeutettu, mutta sitä ei ole vielä Ortiolle kuulunut.

Karri Rämöä Flames tuskin lähettää farmiin, koska tällä on yksisuuntainen sopimus, mutta Reto Berraa Flames on sitkeästi pitänyt ylhäällä. Siitäkin huolimatta, että Ortion voittosaldo AHL:ssä on 12-1-0. Turkulaisen torjuntaprosentti on 92.3 ja päästettyjen keskiarvo 2.26.

– Ei tuohon tilanteeseen voi kiinni jäädä. Välillä miettii toki, mutta ei enempää. Tässä on välissä niin monta asiaa, mihin ei voi itse vaikuttaa. Totta kai seuraan, miten jätkät ylhäällä pelaa, että jos kutsu tulee, niin ei tule kaikki ihan syliin. Mutta olen mä kuitenkin nyt kolmonen tässä, että kun kutsu tulee, se olen minä eikä joku muu kuin lähtee, Ortio sanoi Vancouverissa perjantaina SuomiKiekko-sivustolle.

– Totta kai mä haluaisin pelata ylhäällä. Etenkin, kun tiedän ihan tasan tarkkaan, että pystyn siellä pelaamaan. Mutta tätä tää on. Toistaiseksi pelaajat eivät kutsu itse itseään ylös, joten täytyy vain odotella ja antaa omalla pelaamisella painetta, Ortio jatkoi virnuillen.

Ortion tapauksessa ei ole kuitenkaan syytä paniikkiin. Vasta 22-vuotiaan Ortion näytöt AHL:ssä huomioidaan kyllä muissakin seuroissa. Ensi kesänä rajoitetuksi vapaaksiagentiksi tuleva Ortio voi saada ensi vuonna mahdollisuuden jossakin muualla jos Flames ei halua sitä suomalaiselle antaa.

– Vaikea on päästä NHL:ään ykköseksi ensi kaudeksi, jos tällä kaudella ei pääse ylös. Maltti on kuitenkin veskarin hommissa ja uralla isoimpia juttuja. Tulee tässä yksi sanonta hosumisestakin mieleen, mutta en viitsi sitä tähän sanoa, Ortio hymyilee.

”Pitää olla valmis”

Ortion kauteen mahtui alkusyksystä myös mielenkiintoinen farmin farmi -kokemus, kun Flames lähetti miehen kauden alussa Alaskaan East coast hockey- liigaan. Neljä peliä, neljä voittoa ja kutsu takaisin AHL:ään. Ortiota kokemus lähinnä hymyilytti.

– Olihan se melkoinen kokemus. Jätkät on ihan taitavia siellä, mutta ei sitä ammattilaissarjaksi voi sanoa. Oheistoiminta on aika lapsenkengissä. Mutta kai siitä jotain hyötyäkin oli. Olin ainakin valmiina, kun pääsin AHL:ssä pelaamaan.

Ortion arki AHL:ssä jatkuu ottelulla Uticaa vastaan tulevalla viikolla. Ja, kun NHL:n ympärillä toimitaan, asiat voivat muuttua nopeastikin. Chicagossa virkaatekevänä ykkösvahtina pelaava Antti Raanta on tästä viimeisin esimerkki.

– Tämä on täysin totta. Hienoa nähdä, miten Antti on käyttänyt tilaisuuden. Välillä täällä vaaditaan tuuriakin, kun satut oikeaan paikkaan oikeaan aikaan. Mutta tilaisuuden käyttämisellä ei ole tuurin kanssa mitään tekemistä, sen on Anttikin näyttänyt. On pelaajan hyvyyttä osata käyttää tilaisuus. Siksi mun pitää olla valmis, Ortio linjasi SuomiKiekko-sivustolle.

Tommi Seppälä, Vancouver
Twitter: @TommiSeppala