Los Angeles Kingsin kakkosmaalivahti Ben Scrivens on läpi uransa joutunut todistamaan osaamistaan pitkän kaavan mukaan. Viimeisimmästä näytteestä kirjoitetaan isommin kirjaimin kuin koskaan. Scrivens on vihdoin noussut eliittiin myös NHL:ssä.

Moni huokaisi syvään, kun Kingsin ykkösmaalivahti, Vezina-voittaja puolentoista vuoden takaa, Johathan Quick loukkasi nivusensa marraskuun alussa. Kun Kings vielä laittoi Quickin loukkaantuneiden listalle, moni alkoi spekuloida, miten käy Los Angelesin maalivahtipelin.

Turhaan.

Pitkän kaavan mukaan

Ben Scrivens, 27, on tehnyt tuloa NHL:n eliittiin pitkän kaavan mukaan. Albertassa syntynyt ja juniorivuotensa pelannut Scrivens ei ollut lapsitähti eikä herättänyt NHL-seuroissa nuorena juurikaan kiinnostusta. NHL-varaustakaan Scrivensille ei koskaan siunaantunut.

Francois Allairen valmennuksesta innostunut Scrivens kirjoittikin kesällä 2010 vuoden sopimuksen Torontoon kuitenkin aloittakseen farmin farmista ECHL:stä. Loukkaantumisten kautta Scrivens sai ensiksi mahdollisuuden Leafsin AHL-joukkueesta Marliesista ja lopulta Leafsista.

Scrivens on aina käyttänyt saamansa mahdollisuudet. Yliopistosarjassa ykkösvahdin paikan varmistettuaan Scrivens pelasi kahdelle viimeiselle kaudelle 43 starttiin 14 nollaa! AHL:ssä Marliesissa Scrivensin päästettyjen keskiarvo oli ensimmäisellä kaudella 2.04, toisella 2.22.

Liigan kuumin

Viime kesänä Leafs halusi kuitenkin vahvistaa maalivahtiosastoaan, koska sillä ei ollut täyttä luottoa ykkösvahti James Reimeriin, joka on epäilyistä huolimatta pelannut huimalla tasolla. Leafs lähetti Scrivensin, Matt Frattinin ja toisen kierroksen varausvuoron Los Angelesiin vaihdossa Jonathan Bernieriin.

Kauppa herättää juuri nyt hilpeyttä. Reimer on edelleen Leafsin ykkönen ja Scrivens loistaa 550 000 dollarin vuosipalkalla Kingsin virkaatekevänä ykkösveskarina. Lisäksi Kings sai Frattinin, toisen kierroksen varauksen ja tilaa palkkakaton alle.

Scrivensin otteet ovat olleet marraskuussa huimia. Quickin loukkaantumisen jälkeen Scrivens on hävinnyt yhdeksästä startista varsinaisella peliajalla vain yhden kirjaten torjuntaprosentikseen otteluissa 94.9% ja päästettyjen keskiarvokseen 1.42. Mukaan mahtuu myös kaksi nollapeliä. Liigan torjuntaprosenteissa Scrivens on ykkönen, päästettyjen keskiarvoissa toinen.

SuomiKiekko-sivusto jututti Scrivensiä Vancouverissa.

– En halua sanoa, että olen nyt jossakin erityisen kovassa vireessä tai zonessa. Olen pelannut mielestäni hyvin ja tasaisesti. Mahdollisuuksia tässä liigassa tulee harvoin, joten kun se tulee, pitää onnistua, jotta saat taas uusia mahdollisuuksia. Näin se menee, Scrivens kommentoi vaatimattomasti upeaa marraskuutaan SuomiKiekko-sivustolle.

”Viihdyn vaikka Losissa”

Scrivens on taistelija, joka on nyt kypsemmällä iällä tekemässä lopullista läpimurtoaan NHL:ään, vaikka sen puolesta harva oli vielä muutama vuosi sitten valmis lyömään vetoa. Eikä ensi kesänä vapaaksi agentiksi tuleva Scrivens voisi onnistua kovempaan paikkaan. Varmaa nimittäin on, että tällä kaudella nähtyjen otteiden jälkeen kesällä maalivahdin puhelin pirisee.

– Olen iloinen tavasta, miten olen pystynyt pelaamaan viime aikoina, mutta ei tämä vielä mihinkään vie. Minun on tehtävä paljon töitä päästäkseni urallani eteenpäin, Scrivens virkkoi.

Toki Kingsillä on mahdollisuus tarjota Scrivensille jatkoa, mutta kuinka paljon se haluaa maksaa kakkosvahdilleen, kun Quick tienaa 5.8 miljonaa per kausi.

– Viihdyn vaikka Los Angelesissa, kunhan saan pelata NHL:ää, Scrivens tyytyi vitsailemaan.

Scrivens on hieno tarina päättäväisyydestä ja pitkäjänteisestä työstä. Albertan junioriliigasta ponnistanut kanadalainen on kaikessa hiljaisuudessa kiertänyt yliopistot ja farmin farmit tehden nöyrästi töitä uransa eteen. Nyt alkaa olla aika korjata satoa.

Tämä tarina ei pääty Jonathan Quickin paluuseen.

Tommi Seppälä, Vancouver
Twitter: @TommiSeppala