Sam Reinhart on ensi kesän NHL-draftin kuumin nimi. Eikä ihme. Reinhartin perheestä on nimittäin aiemminkin varattu pelaajia NHL:ään. Ennen ensi kesän varaustilaisuutta Reinhartilla on kuitenkin edessään pitkä WHL-kausi sekä uran ensimmäiset alle 20-vuotiaiden MM-kisat.

Sam Reinhart, 18, on yksi puhutuimmista tulevaisuuden tähdistä mentäessä kohti ensi kesän NHL:n varaustilaisuutta. Kanadan Vancouverissa syntynyt Reinhart tulee jääkiekkoperheestä, mistä laatua on vuosien saatossa riittänyt. Isä-Paul teki aikanaan (1979-1990) 12-vuotisen NHL-uran Atlantassa, Calgaryssa ja Vancouverissa.

Isoveljistä kolme vuotta vanhempi Max pelaa parhaillaan Calgaryn NHL-organisaatiossa ja vuoden vanhempi Griffin pelaa Kanadan Western Hockey Leagueta puolustajana Edmonton Oil Kingsissä. Perheen nuorin vesa, keskushyökkääjänä viihtyvä Sam, pelaa niin ikään WHL:ää, mutta Kootenay Icen joukkueessa.

Ensimmäisten joukossa

Reinhartin perheen miehet ovat tavanneet tulla varatuiksi NHL:n varaustilaisuudessa kärkipäässä. Isä-Paul varattiin kesällä 1979 ensimmäisellä kierroksella numerolla kaksitoista. Griffin meni New York Islandersiin kesällä 2012 niin ikään ensimmäisellä, numerolla neljä. Max varattiin aikanaan Calgaryyn ”vasta” kolmannella kierroksella.

Nyt Sam on iskemässä perheeseen pohjat, joita ei voi voittaa. Kootenayn kapteeniksi valittu 185-senttinen Sam Reinhart on harvinaisen valmis paketti kaikilta osin nuoresta iästään huolimatta. Reinhart liikkuu hyvin, on poikkeuksellisen voimakas, taitava sekä ennen kaikkea vastuullinen pelaaja.

Vuoden tulokkaaksi WHL:ssä kaudella 2011-12 valitun Reinhartin nimi huudettaneen ensi kesän varaustilaisuudessa ensimmäisten joukossa. Useiden junioriscouttien arvioiden mukaan jopa ensimmäisenä. Nuorten MM-kisat vuoden vaihteessa näyttävät varausnumerolle myös isosti suuntaa.

– En ota paineita siitä, että minua pidetään ykkösvarauksena. Näitä puheita on ollut jo sen verran pitkään, että en enää ajattele asiaa juurikaan. On se mielessäni joskus, mutta enemmänkin käytän sitä motivaationa, Reinhart kuittasi SuomiKiekko-sivustolle menneellä viikolla Vancouverissa.

Voittajaluonne

Reinhart on nuoresta iästään huolimatta kypsää kauraa. Siinä, missä Aleksander Barkovin ja Nathan MacKinnonin kaltaiset superjuniorit ovat murtautuneet NHL:ään tänä vuonna vasta 18-vuotiaina, on Reinhartilla eväät tehdä sama ensi syksynä. Reinhart on ennen kaikkea kokonaisvaltainen pelaaja, ei ainoastaan pistepörssissä loistava supertähti.

Toki Reinhart pisteitäkin tekee. WHL.ssä, missä pisteiden tekeminen on Kanadan juniorisarjoista vaikeinta, Reinhart teki ensimmäiseen 32 otteluun 49 (16+33) pistettä, mikä 72 ottelun runkosarjassa tietää noin 100 pistettä ottaen huomioon, että Reinhart menettää nuorten MM-kisojen vuoksi joitakin otteluita.

– Junioreista on pitkä matka NHL:ään, mutta NHL on ensi vuonna selkeä tavoitteeni. Kehittymisessäni kohti NHL:ää ei ole kyse siitä, että tekisin 2-3 pistettä iltaan, vaan pienistä asioista pelin sisällä. Niihin pieniin asioihin keskityn tälläkin hetkellä joka pelissä. Ne tekevät pelaajan huipputasolla. Olen todella luottavainen oman pelini suhteen, nuorukainen uskoo.

– Sam on loistava pelintekijä, joka muistuttaa johtajaominaisuuksiltaan Jonathan Toewsia. En silti kiirehtisi hänen kanssaan NHL:ään. Vuosi junioreissa voisi tehdä hänelle hyvää tämän kauden jälkeen. Riippuen tietysti hieman, mikä joukkue hänet kesällä varaa. Erinomainen pelaaja joka tapauksessa, eräs junioriscoutti kommentoi nimettömänä SuomiKiekko-sivustolle Vancouverissa.

Reinhartin vahvuus pelitaitojen lisäksi on luontainen voittaja- ja johtajaluonne. Sellaista jokainen NHL-seura haluaa. Jääkiekkoperheen kuopus on kapteeni Kootenayn WHL-joukkueessa ja oli sitä myös CHL:n Subway Seriesin kuudennessa ottelussa, missä WHL haastoi Venäjän lahjakkaimmat juniorit. Reinhart on toistuvasti kantanut C:tä myös Kanadan 18-vuotiaiden maajoukkueessa.

– Kapteenius on ollut minulle valtava kunnia. Tulin Kootenayn joukkueeseen 15-vuotiaana ja täällä oli paljon johtajuutta sekä hyviä jätkiä. Oien oppinut matkalla paljon, WHL:n mestaruutta heti tulokasvuotenaan juhlinut Reinhart sanoo.

Seuraavaksi Ruotsiin

Reinhartin seuraava iso haaste odottaa jo ovella. Tapaninpäivänä Ruotsin Malmössä käynnistyvissä nuorten MM-kisoissa Reinhartia seurataan suurennuslasilla jos ja kun laituri Kanadan leiriltä sinne valitaan. Kesällä 2014 varattaviksi tulevista pelaajista Kanadan leirille valittiin vain Reinhart sekä Ontariossa pelaava toinen superlupaus Aaron Ekblad, 17.

– Odotan MM-kisaleiriä innolla. Minun on silti ensin keskityttävä jokaiseen WHL-otteluun ennen sitä ja tehtävä täällä parhaani. On aivan valtavan hieno kunnianosoitus päästä mukaan leirille, Reinhart innostuu.

Nimi ja numero muistiin. Tästä pelaajasta kuullaan vielä.

Tommi Seppälä, Vancouver
Twitter: @TommiSeppala