SuomiKiekko-sivusto tavoitti keskiviikkona Ville Leinon Los Angelesista, jossa Buffalo pelaa torstaina. Juuri nyt sen paremmin Leinolla kuin Buffalollakaan ei ole paljon juhlaan aihetta.

Buffalo Sabresin alkukausi on ollut todella synkkä. Kauden 17 ensimmäistä ottelua ovat tuottaneet seitsemän pistettä ja sijoituksen koko liigan pohjalta. Kuukauden päivät sairastuvalla viettäneen Leinon minuutit ovat loukkaantumisen jäljiltä olleet niin ikään vähissä.

Ville, tiistaina iso voitto San Josessa. Mikä fiilis jäi matsista?

Oli tosi hyvä päästä takaisin voittojen tielle. Silti siellä on aika paljon varaa pelata paremmin edelleenkin. Mutta askel kerrallaan. Tärkeät pisteet totta kai meille.

Millä miettein sinä olet seurannut joukkueen tuskaista alkutaivalta?

No, tässä on seuralla uudelleenrakennus käynnissä ja mukana on pelaajia, jotka eivät ole montaakaan peliä sarjassa pelanneet. Toki sekin vaikuttaa. Sitten, kun on vielä valtavat paineet. Tämä nyt on tilanne tällä hetkellä.

Miten tuntuu, että tuo Buffalon uudelleenrakennus on ollut meneilllään jo usean vuoden. Onko se koskaan valmis?

Vaikeetahan sitä välillä on nähdä, että siitä valmista tulisi. He kuitenkin haluavat pysyä suunnitelmassa ja tekevätkin sen. Kai sitä nyky-NHL:ssä joutuu re-buildaamaan vähän joka vuosi ajamalla junnuja sisään.

Millä ajatuksilla otit vastaan Tomas Vanek-Matt Moulson -treidin?

Oli se vähän odotettavissa, kun sitä oli paljon spekuloitu ja tämä tilannekin varmasti vaikutti kaupan syntyyn. Aika samankaltaisia pelaajia ovat. Vanek ehkä hyökkäyspäähän vähän spesiaalimpi, mutta Moulson monipuolisempi. Buffalolle ihan hyvä kauppa, kun Vanek ei ollut halukas jäämään tänne ja kun tässä tätä re-buildingia tehdään. Nyt pitäisi sitten vielä onnistua drafteissa.

Jos joukkue on kokematon, niin sitä on myös päävalmentaja Ron Rolston, joka valmentaa ensimmäistä kalenterivuottaan NHL:ssä. Huomaako Rolstonista käytännön asioissa kokemattomuuden?

Varmasti tämä on hänellekin opettelemista, kuitenkin ensimmäinen NHL-vuosi. Tässä kun on monta vuotta ollut mukana, niin totta kai sen erinäisissä hommissa huomaa. Ei se helppoa hänellekään ole juuri nyt, mutta varmasti ollaan parempaan suuntaan menossa.


Sinua on heitelty kolmen Sabres-kauden aikana ketjusta ketjuun ja milloin keskelle, milloin laitaan. Sama on jatkunut tänä vuonna. Ei varmaan ole ollut paras mahdollinen tilanne sopeutua uuteen seuraan?

Eihän se mikään unelmatilanne ole, kun homma on ollut paikasta toiseen menemistä ja heittelyä. Loukkaantumiset ja muut siinä sivussa vielä. Vaikeeta on ollut ja monta mutkaa matkassa. Ei tässä silti auta valittaa, vaan tehdä entistä kovemmin hommia.

Peliaikasi on pyörinyt viime otteluissa kymmenen minuutin molemmin puolin, tiistaina alle. Miten kiekosta elävä pelaaja pääsee rytmiin näillä peliajoilla?

Totta kai sitä pelaisi mielellään enemmänkin. Onneksi tässä nyt on sentään päässyt olemaan terveenä. Töitä pitää vain tehdä enemmän, niin kyllä se siitä. Ei tässä murehtia silti auta, sillä tekee vaan itselleen hallaa. Kuten sanoin, seuraavaan päivään vain kovalla asenteella.


Missä oma kunto menee kuukauden huilin jälkeen?

Parempaan päin menee joka peli. Eihän se tuollaisen huilin jälkeen tuntuma ja luistelukunto paras ole, mutta pikkuhiljaa se tulee sieltä.


Tuntuu, että Sabresin pelitapa ei tuo sinun pelistäsi parasta esiin, kun joukkue ei uskalla pitää kiekkoa. Etenkin tappioden jälkeen peli tuntuu menneen entistäkin varovaisemmaksi. Mikä on oma ajatuksesi tästä?

Totuushan se on. Pitäisi yrittää tehdä peliä, kun paikka on ja koittaa hieman rytmittää. Ei tämä itselle mikään unelmatilanne ole missään nimessä. Olen parhaimmillani, kun saan tehdä peliä jätkien kanssa, jotka sitä osaa tehdä. Tappioputkessa peli mennyt suoraviivaisemmaksi ja sanomista tulee virheistä. Vapauksia ei ole.

Mitkä asiat johtavat Sabresin takaisin raiteilleen?

Yksilötasolta se lähtee. Uskotaan omaan systeemiin ja tehdään niitä asioita, mitä valmennus haluaa. Yksilötasolla on nyt tullut likaa virheitä. Peliä ei tehdä, vaan siitä on tullut selviytymistä. Tässä liigassa ei voita, jos tekee vain helppoja ratkaisuja. Tässä liigassa ei voita, jos sulla ei ole kiekkoa ja hyökkäysalueaikaa.

Buffalon alkukauden yksi hienoimmista tarinoista on ollut Rasmus Ristolaisen sisääntulo. Millä mielin olet katsellut Rassen menoa?

Hyvillä mielin! Nuorella pojalla tulee vielä ajoittain virheitä, mutta helvetisti on potentiaalia nuoressa pojassa. Odotukset ovat hänen suhteensa tosi korkealla tässä seurassa.

Kuinka paljon omassa mielessä vilahtelee jo Sotshi?

Eiköhän kaikki halua siellä olla. Hieno tapahtuma ja mahtavat kisat tulossa. Aika vähän niitä silti ehtii miettimään etenkään nyt, kun tilanne täällä on tämä.

Tommi Seppälä, Vancouver
Twitter: @TommiSeppala