Lähes jokainen joukkue on vienyt Torontoa tällä kaudella NHL:ssä. Vaikka Leafs aloitti hyvin ja on edelleen kohtuullisissa asemissa itäisessä konferenssissa, on se pelillisesti täydellisessä umpikujassa.

Toronto Maple Leafsin päävalmentajalla Randy Carlyle alkaa olla tiukassa paiksssa. Leafs on ajautunut todella pahaan pelilliseen kaaokseen, minkä ratkaisemiseksi Carlylen työkalupakista löytynee heikosti työkaluja. Täysin tavara ei kuitenkaan ole vielä tuulettimeen levinnyt, mutta pahalta näyttää.

Kaksi asiaa on pelastanut vanhan koulukunnan valmentajan toistaiseksi täydelliseltä katastrofilta. Ensinnäkin molemmat maalivahdit, James Reimer ja Jonathan Bernier, ovat olleet mahtavassa vireessä. Toinen pelastus on ollut itäisen konferenssin surkea (länteen verrattuna) taso.

Leafs on voittanut kymmenestä viime pelistään kolme. Toronto on voittanut marraskuussa neljä peliä. Olkoonkin, että Tyler Bozak ja Nazem Kadri olivat hetken sivussa ja Dave Bolland sekä Joffery Lupul ovat edelleen. Silti: Toronton kohtalainen materiaali paperilla ei todellakaan vastaa sitä, mitä kaukalossa näkyy.

Viisikkopeli vuotaa Leafsilla ja pahasti. Sitä ei käytännössä ole. Lähteminen omista on heikkoa ja pelitapa ei tuota jatkuvuutta. On turha mennä sen enempää nyansseihin. Nykyjääkiekkossa ei ole erikseen hyökkäystä ja puolustusta. Hyvä pakki johtaa hyvään hyökkäykseen ja päinvastoin. Torontolla ei toimi kumpikaan.

***

Toronton pelissä uskomattominta on se, miten joukkue on lähes kaikkien, no sanotaan ihan jokaisen, joukkueen vietävissä. Se jää jyrän alle illasta toiseen, mutta on toistaiseksi onnistunut ryöstämään voittoja sieltä täältä lähinnä maalivahtien, yksilöiden ja hyvän ylivoimapelin kautta.

Mutta.

Mitä pidemmälle kausi etenee, sitä vaikeammaksi Leafsin elämä tulee. Kun oikeasti hyvin valmennetut joukkueet jatkuvasti tiivistävät pakkojaan, viedään Torontoa yhä enemmän. Keskiviikkona Leafs ei saanut Pittsburghissa laukaustakaan kohti Pensin maalia viimeiseen 25 minuuttiin menettäessään 4-1- ja 5-3- johdon 5-6-tappioksi!

Edellisen kerran Leafs oli kokonaisen erän ilman laukausta keväällä 2000 Buffaloa vastaan.

Tilastot tukevat Leafsin pelillistä surkua jäällä. Toronto on hävinnyt laukaukset ottelussa 22 kertaa peräkkäin! Viimeksi se voitti laukaukset 5. lokakuuta runkosarjan kolmannessa ottelussa Ottawaa vastaan. Se on ottanut keskimäärin 35 laukausta kohti omaa maalia toistaiseksi. Eniten NHL:ssä.

Kuudesti se on ottanut vastaan yli 40 laukausta. Vain neljä kertaa 26 ottelussa se on pystynyt pitämään vastustajan alle 30 laukauksessa. Nämä ovat toki vain numeroita, mutta kylmiä sellaisia. On päivänselvää, ettei yksikään joukkue kestä tällaista tulitusta liigassa, missä on NHL:n taitotaso.

Ja kun surkea viisikkopeli ei tuota hyvää puolustusta, ei se tuota hyökkäystäkään. Leafs on itse yltänyt 30 laukaukseen 26 ottelussa neljästi.

***

Leafsin onneksi sillä on (ainakin toistaiseksi) kuormaa tasaisesti jakava kuuma maalivahtikaksikko. Reimer ja Bernier tulevat jatkossakin ryöstämään pisteitä Torontolle. Reimer torjui Edmontonia vastaan 43 torjunnan nollan ja Washingtonia vastaan mies torjui 49 laukausta 2-1-voitossa.

Myös itäinen konferenssi antaa paljon anteeksi. Lännessä Leafs olisi surkean marraskuun jäljiltä yhdeksäntenä toistakymmentä pistettä kärkeen. Idässä se on kuudentena viiden pinnan päässä kärjestä. Myös Detroit selviytyi idässä kolmen viikon voitottomasta putkesta pysymällä kärjen tuntumassa. Uskomatonta ja oma aiheensa sinällään.

Idän heikko taso antaa valmentaja Carlylelle aikaa. Selvää silti on, ettei Carlylesta ole tätä soppaa selvittämään.

Pelaajia pelillisestä katastrofista on paha syyttää. Esimerkiksi kapteeni Dion Phaneuf pelaa hyvää kautta ja on tehotilasossa +12. On vain ja ainoastaan valmentajan tehtävä luoda joukkueelle pelitapa ja raamit, joihin nojata, vaikka peli reagointiin ja yksilötaitoon suuremmin perustuukin.

***

Ikävä sanoa, mutta Leafs ei nouse liigassa varteenotettavien joukkueiden joukkoon niin kauan kuin Anaheimista aiemmin kenkää saanut Carlyle ottaa seuraavat potkut. Ducksissa Carlylella oli tapana luisteluttaa joukkue hapoille jo ennen kauden alkua. En ihmettelisi, jos Torontossa olisi nyt sama ongelma.

Jälleen on yksi pettymyksen kausi kiekkohullulle Torontolle tulossa.

Tommi Seppälä, Vancouver
Twitter: @TommiSeppala