NHL:n pudotuspelit ovat kuumimmillaan ja muutaman joukkueen kohdalla kesäloma lähestyy uhkaavasti.

Esimerkiksi New York Rangers on yhden tappion päässä loman alkamisesta. Unibetin jääkiekkolähettiläs Esa Tikkanen kertoo osuvan esimerkin siitä, kuinka toivottomastakin tilanteesta on mahdollista nousta mestariksi asti – ja kuinka suomalaisvalmentajan lausahdus päätyi Edmonton Oilersin pukukopin seinälle.

Elettiin kautta 1989–1990. Esa Tikkasen edustama Edmonton Oilers kohtasi divisioonan semifinaaleissa Winnipeg Jetsin. Winnipeg oli karannut ottelusarjassa jo turvallisen tuntuiseen 3-1-johtoon ja Edmontonin kausi näytti päättyvän karmeaan pettymykseen.

– Peli oli hemmetin vaikeaa ja tahmeaa. Mistään ei tullut mitään, mutta kuitenkin joukkueessa hehkui sellainen kipinä, joka vaati vain pienen puhalluksen syttyäkseen isoon roihuun, Tikkanen muistelee.

Tuo puhallus tuli Winnipegin silloisen apuvalmentajan Alpo Suhosen suusta.

– ”Ape” antoi lehtihaastattelun, jossa hän ilmoitti Edmontonin pelaajien olevan liian vanhoja ja parhaat päivänsä nähneitä. Eli käytännössä Suhonen dumasi meidät kesälomalle.

”Leikkasimme haastattelun pukukoppimme seinään”

Se riitti sytyttämään Edmontonin liekkiin, joka kantoi lopulta mestaruuteen saakka.

– Leikkasimme Suhosen haastattelun pukukoppimme seinään ja siinä se pysyi aina mestaruusjuhliin asti. Sen haastattelun kommentit motivoivat meitä päivästä toiseen. Naurettiin kyllä ratkaisupelin jälkeen hymyssä suin, että nyt teki Suhonen sellaisen virheen, jonka muistaa varmasti pitkään, Tikkanen virnistää.

Nähtäväksi jää, millaisen sytykkeen New York Rangersin tämän kauden joukkue tarvitsee välttääkseen kesäloman alkamisen lähipäivinä…