Toimittajat ja Kiekkoministerit Ilari Isotalo sekä Ilari Savonen käyvät läpi SM-liigan välierien lähtökohdat dialogeissaan.

Runkosarjassa toiseksi sijoittunut Tappara kaatoi omassa puolivälieräsarjassaan HIFK:n lopulta voitoin 4-1.

Vastaan asettuu Lukko, joka pisti kuoroon runkosarjaykkösen Jokerit voitoin 4-2.

Runkosarjan puolella Tapparan ja Lukon keskinäiset kohtaamiset menivät kirvesrintojen eduksi lukemin 3-1.

Mitä ajatuksia tämä välieräsarja herättää?

Ilari Isotalo: Jälleen yksi mielenkiintoinen kohtaaminen. Kun sarjan lähtökohdat purkaa kasaan, löytyy kaukalosta monta herkullista taisteluparia.

Justin Azevedo vastaan Tappara-puolustus. Juha Metsola vastaan Petri Vehanen. Risto Dufva vastaan Jukka Rautakorpi. Listaa voisi jatkaa ja jatkaa.

Ilari Savonen: Paljon erilaisia ajatuksia herää tästä taistosta. Mihin Lukko pystyy vielä yltämään? Kuinka paljon Tapparan loukkaantumiset näkyvät? Kuinka hyvin kirvesrinnat pystyvät pimentämään herra Azevedon? Ketkä nousevat ratkaisijoiksi? Mistä löytyvät Lukon salat Tapparan ”yllättämiseen”?

Onhan se selvää, että Tappara on selkeä ennakkosuosikki tähän sarjaan. Mutta se ei saa hämätä. Lukko on jo kahteen kertaan osoittanut tänä keväänä pystyvänsä isoon yllätykseen. Eihän sen pitänyt voittaa Kärppiä saatika Jokereita. Mutta joukkue on sitkeä ja sen johtavat pelaajat ovat kovassa tikissä. Se on vahva ase, mutta vahva on myös Tapparakin.

Mitkä ovat sarjan voiton avaimet?

Isotalo: Vastakkain on kaksi joukkuetta, jotka perustavat pelinsä tiukkaan ja kurinalaiseen puolustuspelaamiseen. Tulossa on myös taktisesti hieno sarja Rautakorven ja Dufvan välillä. Vastassa on kaksi puolustuksen kautta pelaavaa joukkuetta. Onkin hienoa seurata, kumpi ottaa sarjassa pelilliset ohjakset vai menevätkö pelit tiukaksi asemasodaksi.

Tässä vaiheessa on helppo nostaa tamimaisesti erikoistilanteet ja maalivahtipeli sarjan avaimiksi. Lukolla on maalilla kokenut kettu Vehanen, joka osoitti arvonsa Jokereita vastaan. Pystyykö sensaatiomaisesti tällä kaudella liigakartalle noussut Metsola puolestaan nollamaan Lukon tehokkaan ykkösnyrkin?

Savonen: Ei tässä mikään ydinfyysikko tarvitse olla. Maalinteko, vastustajan alistaminen virheisiin ja paikkojen käyttäminen. Ennen kaikkea pienten yksityiskohtien laadukas toteuttaminen. Hyvin kliseinen toteamus, mutta lopulta todella tärkeä juttu pudotuspelien saloissa.

Uskotko, että tämän sarjan voittaja on myös lopulta mestari?

Isotalo: Miksi ei? Kasassa on neljä tasaista välieräjoukkuetta, joten asioiden edelle on vielä turha mennä. Kevät on osoittanut jo, ettei mikään joukkue saa enää vapaataipaleita kohti finaaleja kummassakaan välieräparissa.

Savonen: Pitkälle ennnustaminen on vaikeaa, sillä peli riippuu aina paljon vastustajasta ja siitä, miten homma lähtee rullaamaan. Mutta kyllä, tämän sarjan voittaja voi varsin hyvin edetä aina mestariksi asti. Aivan sama onko finaaleihin pääsijä lopulta Tappara vai Lukko. Erot ovat pieniä.

Miten sarja päättyy?

Isotalo: Tappara marssii finaaliin voitoin 4-3.

Savonen: Lukko menee finaaleihin voitoin 4-2.

Ilari Isotalo
Twitter: @ilariIsotalo

Ilari Savonen
Twitter: @ilarisavonen