NHL:n työehtosopimuksen kanssa päästiin sunnuntaina lopulta odotettuun sopuun.

Kiekkoministerit Ilari Isotalo ja Ilari Savonen purkavat tuoreen uutisen pakettiin. Samalla pohdittiin sopimuksen vaikutusta kotoiseen SM-liigaan.

Ilari Isotalo: Noniin. Pohjois-Amerikassa saatiin kauan odotettu sopu tehtyä, joten kiekko pääsee kohtapuoliin taas keskiöön. Mitäs Oulun ministeri sanoo, eihän tätä voi ottaa kuin ilolla vastaan?

Ilari Savonen: Totta kai. Lajin suurin, mahtavin, tyylikkäin ja komein sarja on taas täällä. Kuten jo Twitterissä olen parina päivänä hehkuttanut, selostajavelho Antti Mäkisen RÄTÄTÄTÄ:t ovat kaikuneet korvien puolella jo hetken aikaa. Mutta hei, voitko Rauman veljenä olla nyt täysin iloinen, kun Lukolta lähti kauhia annos pois maalintekovoimaa?

Isotalo: Kyllähän tänään Raumalla aisti normaalia sunnuntaita enemmän haikeutta. Tanskalaiset Mikkel Bödkerin johdolla tulivat, näkivät ja hurmasivat. Varsinkin ykköspyssy ”Pötkerin” maaleista kerrotaan tarinoita Rauman toreilla vielä vuosikymmeniä.

Lukko ei ollut kuitenkaan ainoa menetyksiä kokenut joukkue, vaikka selvästi suurin se onkin. Miten näet NHL:n alun vaikuttavan alkavan viikon arkeen SM-liigassa?

Savonen: Jo nyt spekulaatiot KHL-tarjouksista SM-liigan tähtipelaajien osalta ovat käynnistyneet. Saa nähdä miten seurat ympäri Eurooppaa paikkaavat aukkoja. Myös Suomessa ainakin TPS:llä ja juuri Lukolla on urakkaa edessä. Mutta suurin kysymys on se, kannattaako näiden kahden seuran edes hankkia ketään? Onko siinä edes järkeä? Mitä sanot?

Isotalo: Nyt jos koskaan Euroopassa vallitsee myyjän markkinat. Varsinkin Lukko on pahassa paikassa. Kun Lauri Tukonen ja Jussi Pesonen ovat ajan x sivussa, ei Lukolla ole lainkaan ykkösketjun tasoisia laitureita. Jotain on siis väkisinkin yritettävä tehtävä. Karkkikauppaan on mentävä, vaikka tarjolla olisikin vain joulun ylijäämäkonvehteja ylihintaan. TPS:n tilanne on siinä mielessä paljon parempi.

Markkinat ovat tyhjät, mutta monen joukkueen tarvitsisi saada pelaajia. Kerro siis Savonen, mikä siis neuvoksi?

Savonen: Kausi on kuitenkin jo aika pitkällä, joten monissa seuratoimistossa mietitään varmasti pitkään tulevien liikkeiden järkevyyttä. Markkinat tulevat olemaan varmasti villit, sillä kysyntää on nyt kesken kauden poikkeuksellisen paljon. Hienoa kuitenkin, että nyt pyörittely saatiin NHL:n osalta päätökseen ja paluu ”arkeen” tapahtuu piakkoin.