Moskovan EHT-turnauksesta sivustollemme paikan päältä raportoivat Kiekkoministerit, joista Ilari Savonen käy läpi Suomen joukkueen pelaaja pelaajalta.

Toisena vuorossa ovat puolustajat.

Turun EHT-turnaukseen verrattuna Suomen puolustus on kokenut muutoksia. Karjala-turnauksessa mukana olleista Moskovan joukkueessa on vain kaksi puolustajaa, Jokereiden Teemu Eronen ja Severstal Tsherepovetsin Teemu Laakso.

Puolustuksen joukossa on peräti kolme ensikertalaista: HIFK:n Ilari Melart, Kärppien Atte Ohtamaa ja JYPin Kristian Näkyvä. Kokeneempaa osastoa edustavat Röglen Lasse Kukkonen, Lokomotiv Jaroslavlin Sami Lepistö ja TsSKA Moskovan Mikko Mäenpää.

Suurin kysymys Moskovan turnauksen puolustuksessa on se, kuka ottaa johtajan puolustajan aseman? Näkyykö kokemattomuus liikaa?

Leijona-analyysin aiempi osa:
Mitä HIFK:n nuori tähtivahti saa aikaan? – ”Potentiaalinen tuhkimotarina”

2, Teemu Laakso, Severstal Tsherepovets

KHL:ään Pohjois-Amerikasta täksi kaudeksi siirtynyt Laakso pelasi jo Turussa Leijonien puolustuksessa. Silloin hänen panoksensa oli vankka ja vahva. Laakso osoitti olevansa luotettava peruspuolustaja myös kansainvälisellä tasolla.

Laaksosta halutaan varmasti nähdä myös se, onko hänestä käyttöä ylivoiman puolella. Vahva Moskovan turnaus antaisi varmasti hyvän lähtökohdan kevään kisaan, jossa ratkaistaan Leijonien puolustuksen MM-paikat.

4, Ilari Melart, HIFK

Aiemmin Melart oli niin sanottu kohupelaaja, nyt hänestä on tullut takuuvarma puolustaja. Melart on mennyt pelitaidoiltaan monta harppausta eteenpäin ja hän kuuluukin HIFK:n tärkeimpien puolustajien joukkoon.

Päävalmentaja Jukka Jalonen heitti mielenkiintoisen yksityiskohdan tarjolle Melartin kohdalla. Miten hänellä taidot ja vauhti riittävät kansainvälisiä pelejä varten? Tuoko hän annoksen fyysisyyttä Leijonien puolustukseen?

5, Lasse Kukkonen, Rögle BK

Maajoukkueen vakiokalustoon viime kausien aikana kuuluneen Kukkosen kausi Ruotsissa on ollut haastava. 31-vuotiaan puolustajan seura Rögle on tällä hetkellä viimeisenä Elitserienissä. Kukkosen oma tehotilasto on painunut lähemmäs kymmenen asteen verran pakkaselle alkukauden aikana.

Kukkosella on hyvä mahdollisuus näyttää maajoukkueen valmennusjohdolle olevansa edelleen varma valinta kevään MM-karkeloihin. Peruspuolustaja on ollut päävalmentaja Jalosen luottohahmoja jo useana keväänä, mutta siihen on turha nojata liikaa.

6, Atte Ohtamaa, Kärpät

25-vuotias Ohtamaa on tehnyt hiljaista nousua kohti maajoukkuetasoa. Syksyn aikana varma peruspuolustaja on saanut pelata muun muassa kandalaisen NHL-työsulkuvahvistuksen Jason Demersin vierellä, jonka kanssa yhteistyö on toiminut äärimmäisen hyvin.

Ohtamaa on tulevien vuosien runkopuolustaja maajoukkuetasolla. Millaisia otteita häneltä nähdään ensimmäisissä leijonapeleissään?

7, Mikko Mäenpää, TsSKA Moskova

Viime kaudella 29-vuotias Mäenpää iski KHL:ssä lähes 40 pistettä ja hän oli Leijonien johtavia puolustajia MM-kisoissa. Kesällä seura vaihtui ja Moskovassa alkukausi on mennyt hyvin vaihtelevasti.

Mäenpää on kiekolliselta varmuudeltaan äärimmäisen hyvä ja siniviivalla hän on erittäin monipuolinen tapaus. Mäenpää on varmasti vahva ehdokas myös ensi kevään kisoihin. Miten hän pystyy ottamaan roolia Leijonien puolustuksessa Moskovan turnauksessa? Toisin sanoen, tuleeko odotettuja tehoja?

15, Kristian Näkyvä, JYP

SM-liigan puolustajien pistepörssissä edelleen kolmantena olevan Näkyvän, 22, alkusyksy JYPissä oli loistava. Nuori puolustaja oli jyväskyläläisjoukkueen johtavia puolustajia ja onnistumisia tuli illasta toiseen.

Syksyn edetessä tahti on kuitenkin hyytynyt. Tärkein kysymys Moskovan turnaukseen liittyen on se, miten Näkyvän osaaminen riittää kansainvälisissä peleissä? Jääkö hän rivipuolustajaksi, vai pystyykö hän pelaamaan omilla vahvuuksillaan kovissa kamppailuissa?

18, Sami Lepistö, Lokomotiv Jaroslavl

Lepistön kohdalla Moskovan turnaus on kirjaimellisesti näyttöpaikka. Alkukausi Lokomotivissa on mennyt vaihtelevasti ja vastuuta erityisesti kiekollisella puolella ei ole tullut hirveästi.

Moskovassa selviää erityisesti se, onko Lepistö vahva vaihtoehto ensi kevään MM-kisapuolustajia mietittäessä. Vastuuta tulee varmasti ylivoiman puolella, tuleeko myös onnistumisia?

22, Teemu Eronen, Jokerit

Tämän syksyn toisessa EHT-turnauksessa Erosella on jopa vielä enemmän kiekollista vastuuta kuin aiemmin Turussa. 22-vuotias puolustaja jäi silloin vielä tehopisteitä, mutta nyt onnistumisia on tultava jo Leijonien menestymistä ajatellen.

Eronen on tekemässä kovaa nousua kohti Suomen kiekollisten puolustajien kärkijoukkoa kohti. Maajoukkuetasolla harppausaskeleet ovat vielä jääneet ottamatta. Nyt on hyvä sauma antaa kovia näyttöjä jo kevään MM-kisoja ajatellen.

Leijona-analyysi kolmas osa hyökkääjistä luvassa myöhemmin illalla.

Ilari Savonen (@ilarisavonen)