Suomen A-maajoukkueen päävalmentajana vuosina 1982-1986 toiminut Alpo Suhonen sanoo SuomiKiekko-sivuston haastattelussa, että MM-kotikisojen paineella on vaikutusta Leijoniin. Suhosen mukaan tämä asia kannattaisi myös rohkeasti myöntää.

Mitä mieltä olit Suomen avauspelistä MM-kotikisoissa?

Historia kertoo, että avauspeli saattaa päättyä jopa tappioon. Avausottelussa voi olla mukana yli- ja alilatausta. Niin kuin perjantainakin oli.

Aluksi Leijonat painoi kovaa päälle ja sitten ottelun edetessä mentiin alilatautumisen puolelle. Erikoistilannepelaaminen ei myöskään ollut hyvää, mutta voitto tuli. Kuka näitä pelejä muistelee, kunhan voitto tulee.

Uskotko Leijonien mahdollisuuksiin uusia maailmanmestaruus?

Ihan varmasti samalla lailla on mahdollisuudet kuin muillakin huippumailla. Pitäisi nyt tavalla tai toiselle päätyä finaalin.

Matkan varrella saa hävitä ja se on hyvä muistaa, mutta finaaliin on päästävä. Mestaruutta on vaikea ennustaa, mutta finaalin pääsemistä ennustaisin.

Mitkä ovat joukkueen heikot lenkit?

Sitä on tietenkin vaikea sanoa, mutta potentiaalisia heikkoja lenkkejä on olemassa. Joukkueessa on paljon pelaajia, jotka ovat olleet loukkaantuneina. He eivät ole pelanneet ehjää kautta ja tämä on yksi osa.

Toinen osa on puolustuspelaaminen. Joukkueessa on hyviä duunareita, mutta onko siellä riittävää taitoa pelata paineen alla.

Kolmas asia on sitten maalivahtitilanne. Se on valmentajalle paha paikka, koska jos ymmärsin oikein, niin Vehanen pelaa Slovakiaa vastaan. Jonkun pitäisi olla ykkösvahti. Lehtosella on takana hyvä kausi, mutta sitä ennen aika monta huonoa kautta.

Tämä on kuitenkin pelkkää potentiaalista spekulaatiota siitä miten mahdollisesti käy. Kaksi kolme seuraavaa peliä näyttävät paljon.

Valmensit Leijonia vuosina 1982-1986. Kuinka MM-kisakulttuuri on muuttunut noista ajoista?

Onhan se muuttunut täydellisesti. Kaupallisuus, markkinointi, fanikulttuuri. Kisat ovat nykyään iso viihdepläjäys. Oikea ikuinen vappu Suomessa.

Kisoihin liittyy nykyään myös jännä kontrasti: karnevaalipukuiset fanit katsomossa ja kentällä olevat ammattilaiset – tai sitten tämä ei ole enää kontrasti. Tätä kehityssuuntaa voi kukin itse miettiä.

Mutta kuka faneista muistaa viime vuodesta muuta kuin kännijuhlat torilla. En halua olla paha ihminen tai moralisti, mutta kyllä tämä sirkuskulttuuri kertoo aika paljon tästä ajasta. Näin voisin sanoa vanhempana miehenä.

Ylikorostunut alkoholin vaikutuksen alaisena juhliminen on karannut käsistä. En kuitenkaan tätä halua keneltäkään kieltää. Mutta alkoholihan on Suomessa suuri ongelma, kuten kaikki tietävät.

Sinulla on kokemusta kovista paineista ja tiukoissa paikoissa pelaamisesta ja valmentamisesta. Kuinka vaikeata joukkueen on säilyttää fokus MM-kotikisojen mediamyllerryksessä?

Ei ne pysty sitä fokusta säilyttämään. Nythän kannattaisi myöntää, että sitä ei yksinkertaisesti pysty hallitsemaan. Nyt kaikki yrittävät vähätellä painetta ja tätä tilannetta, mutta se on mielestäni väärä lähestymistapa.

Maailmanmestaruuden voi voittaa, vaikka he kovat paineet myöntäisivätkin. Toisaalta emme tiedä mitä joukkueen sisällä on puhuttu ja jotenkin uskon, että Jalosen Jukka hallitsee tilanteen.

Haastattelu: Jaakko Käyhkö