Monisäikeinen, värikäs ja monilta osin yllätyksellinen runkosarja on nyt ohi, mutta ei huolta, sillä nyt alkaa toinen näytös!

Pudotuspelien syvintä on pelien intensiteetti, kiihkeys, kamppailut, uusien ratkaisijoiden ja ratkaisujen löytyminen. Playoffeissa ei tarvitse kytätä miten naapuri pelaa ja miltä sarjataulukko näyttää, joten voi keskittyä olennaiseen – voittamiseen.

Totta kai jokainen tiedostaa, että esimerkiksi marraskuussa pisteet ovat tärkeitä, mutta kyllä henkinen puoli on pudotuspeleissä aivan eri tasolla ja erilaisella koetuksella. Loskaisen marraskuun peleissä valmentaja joutuu joskus tekemään monenlaisia taikatemppuja saadakseen joukkueensa pelaamaan edes lähellä omaa tasoaan. Tuolloin konstit ovat monet ja hyvinkin persoonalliset.

Kiekkokauden toisessa näytöksessä yksi valmentajien tehtävistä on pitää joukkueen tunnetaso ja fokus kohdillaan. Tietysti tunnetta tarvitaan, sehän lisää energiaa ja halua voittaa. Hyvällä fiiliksellä kestää myös kovat iskut ja maitohapot paremmin. Helposti kiihkeässä pudotuspelisarjassa joukkueen keskittyminen voi karata ja tekeminen kohdistuu onnistumisen, pelaamisen ja voittamisen kannalta täysin epäoleellisiin asioihin. Näitä ovat esim. turha machoilu ja siitä seuraavat tyhmät jäähyt, kostaminen, filmaaminen ja niin edelleen. Tarkkaile siis näitä ominaisuuksia joukkueissa sekä pelaajissa, sillä kyseisillä toimilla päädytään helposti kesälomille.

Penkkivalmennus isossa roolissa

Toisaalta vaatii myös coacheilta kovaa duunia pitää omakin koppa suhteellisen viileänä. Sarja on nopeasti ohi, jos joutuu ylilyöntien kierteeseen. Pudotuspelit ovat rankka sarja, mutta pelottelulla ja uhkailulla ei enää missään päin maailmaa mestaruuksia voiteta. Pahimmillaan uhkailu näyttää säälittävältä. Pelin henkeen kuuluu tietysti sanallinen psyykkaus ja muiden provosoiminen, mutta itse en silti sotkisi sotatermejä tähän peliin. Kyseessä on kuitenkin äärimmäinen taitolaji ja homma voikin helposti kopsahtaa omiin syndeihin.

Iso rooli ottelusarjojen voittamisessa on myös penkkivalmennuksella. Tämä asia unohtuu liian helposti. Puhutaan pelitavasta, kokoonpanoista, ylivoima- ja alivoimapelistä sekä maalivahtipelistä. Totta kai menestyminen pitkälti pohjaa kauden aikana sisäistettyyn omaan pelitapaan. SM-liigan joukkueet tuntevat toisensa todella läpikotaisin, jolloin ottelun sisäisillä taitavilla, joko suunnitelluilla tai intuitioon pohjautuvilla muutoksilla voi olla ratkaiseva merkitys.

Näitä valmennuksellisia siveltimen vetoja ovat esim. vastustajan tähtien turhauttaminen ja peittäminen, pelirytmin säätely, vaihtojen vedättäminen tai ylinopea vaihtaminen (esim. kotona), ketjujen pelijärjestyksen rukkaaminen, kuumien pelaajien tyylikäs kuormitus ja rohkea peluuttaminen, oikeaan paikkaan otetut aikalisät, maalivahdin taktiikkavaihdot sekä näppärä psyykkaus.

Tämä vinkkinä: katsotaan tekevätkö ne joukkueiden kolme valmentajaa penkin takana muutakin kuin huutavat tuomareille.

Sakari Pietilä

SM-liigaan saat lisäjännitystä Nordicbetin vetokohteilla. Avaa pelitilisi tästä ja kuittaa samalla 100 euron bonus!