SM-liigan toimitusjohtaja Jukka-Pekka Vuorinen antoi SuomiKiekko.com-sivustolle haastattelun, jossa hän käy läpi ulkoilmapelejä ja maailmanmestaruuden vaikutusta SM-liigaan.

SM-liigan toimitusjohtaja Jukka-Pekka Vuorinen, mikä merkitys on Talviklassikolla SM-liigalle?

Tämä on yksi kauden kohokohdista finaalien ja pudotuspelien lisäksi. Tähän mennessä siinä on pelannut vain nämä kaksi joukkuetta, mutta osin sen ansiosta julkisuutta on riittänyt ja tapahtuma on kasvanut. Suuret katsojamäärät näkyvät myös liigan keskiarvoissa. Nämä ovat positiivisia asioita koko SM-liigan kannalta.

Kuinka tärkeää mielestäsi oli saada myös toinen, Suomi-Venäjä-ottelu, pelattavaksi stadionille?

Sillä oli se etu, että se (maaottelu) mahdollisti koko paketin syntymisen. Kulujen osalta tuli helpotusta Stadionin osuudessa. Kulujen jakosuhde on liiton ja HIFK:n välinen sopimus, siitä en sen enempää tiedä.

Onko SM-liigan tavoitteena viedä ”klassikko” muuallekin?

Me yritetään sitä ajatusta ruokkia. Lahti on yksi vaihtoehto, mutta siellä on ollut tiettyjä muita haasteita miksi järjestelyt eivät ole menneet eteenpäin. Tapahtumat ovat aina tiettyyn paikkaan sidottuja, ja kustannukset muodostuvat sen paikan mukaan.

Tampereella ollaan taidettu keskittyä viime aikoina enemmän uuden hallin suunnitteluun. Mutta Tampere tarvitsisi jotain tällaista. Siellä kuitenkin on paljon kiekkokulttuuria, ja varmasti kysyntää.

Tampere varmaan olisi hyvä isäntäkaupunki, koska siellä on luonnollisesti kaksi SM-liigajoukkuetta kannattajineen?

Jos esimerkiksi viime vuonna olisi ollut joku muu Jokereiden vastustajana kuin HIFK, mistä alkuvaiheessa keskusteltiinkin, niin ei tämä samalla tavalla toimisi. Paikallisuus on se ehdoton edellytys, että tapahtuman saa kasvamaan näin suureksi. Täälläkään ei ole mikään itsestäänselvyys, että saadaan tupa täyteen. Oli iso riski ottaa järjestysvastuu ”klassikosta”, ja saada ihmiset innolla mukaan toista vuotta peräjälkeen.

Kannattaako SM-liiga sitä, että Helsingissä järjestettäisiin ulkoilmaottelu vaikka joka vuosi?

Ainahan se edellinen tapahtuma ruokkii seuraavaa. Varmasti osa tämän vuoden hyvästä yleisömenestyksestä on sitä, että IFK:n fanit on enemmän liikkeellä. Kun viime vuoden tapahtuma oli onnistunut, niin se ruokkii itse itseään.

Onko liigan tavoitteena kehittää uusia houkuttimia katsojille malliin tasauspelit tai Talviklassikot?

Tämä lähtee siitä, että joku on valmis ottamaan riskin. Liiga ei voi sitä ottaa, koska ollaan kaikkien 14 joukkueen organisaatio. Se on lähdettävä kotijoukkueesta. Me mitä suopeimmin toivotaan, että tämmöisiä tapahtuu.

Tällainen pitkä runkosarja - siihen pitää saada joitain yksittäisiä juttuja kauden mittaan, mikä herättää yleisöä. Tasauspelit on yksi tällainen, ja viime vuonna Talviklassikko toimi hyvin. Mitä sitten tulevaisuudessa, se jää siltä osin nähtäväksi. Toivotaan, että Talviklassikon ympärillä pystytään pitämään hypetys päällä.

Millä tavalla maailmanmestaruus on näkynyt liigan kiinnostavuudessa?

Me ollaan yleisömäärissä edellä viime kautta, mikä osittain johtuu yksittäisten seurojen kuten Jokerien menestyksestä. Niillä on yleisömäärä kasvanut, joillakin on taas pudotusta, mutta näistä se keskiarvo tulee. Pääasia on, että pieni noususuhdanne.

Kaiken kaikkiaan liigan osalta tämä vuosi on erittäin hyvä, koska nyt selkeästi ihmiset on sitä mieltä, että tämä on urheilullisesti hyvätasoinen sarja ja täällä on hyviä pelaajia. Ottelut on ollut mielenkiintoisia kokonaisuutena, ja sillä tavalla on ollut positiivisviritteinen kausi.

Huolestuttaako sinua nykyinen tilanne, kun parhaita pelaajia siirtyy kesken kauden esim. KHL:ään?

Se on huono asia urheilullisesti ajatellen, mutta täytyy muistaa, että tässä on urheilu ja talous rinta rinnan. Se on ollut merkittävä mahdollisuus joillekin seuroille sekä yksittäisille pelaajille.

Vaikka seura elää tätä hetkeä, niin sen pitää nähdä tulevaisuuteen ja investoida. Kun saa tietyn taloudellisen mahdollisuuden, niin pitää ajatella, että ensi vuonnakin pitää olla kilpailukykyinen joukkue. Se on sellainen rotaatio, jossa on hyvät ja huonot puolensa.

Haastattelu: Kai Lintinen.