Jääkiekon kevään 2012 MM-kotikisojen pääsihteeri Mika Sulin antoi SuomiKiekko.com-sivustolle haastattelun, jossa hän käy läpi MM-kisaprosessia.

Jääkiekon kevään 2012 MM-kotikisojen pääsihteeri Mika Sulin, missä vaiheessa kisajärjestelyt ovat?

Ollaan aikataulussa. Töitä on paljon, vajaa neljä kuukautta aikaa. Paljon on yksityiskohtia, mitä on käynnissä, mutta ihan aikataulujen mukaisesti mennään itse kisajärjestelyissä että oheistapahtumien osalta.

Kuinka kisojen lipunmyynti on sujunut?

Lipunmyyntihän aloitettiin viime pääsiäisen jälkeen, juuri ennen Bratislavan MM-kisoja. Myytävissä olevista lipuista on yli puolet myyty. Tehdään koko kevään markkinointia ja rakennetaan kisoja ennen hypetys, mikä on kevään iso projekti.

Millainen on kisojen budjetti ja tulostavoitteet?

Vähän yli toistakymmentä miljoona on liikevaihto ja tavoitteena kahdeksan miljoonan tuotto. Tällä saataisiin Suomikiekon strategiaa toteutettua seuraavan kymmenen vuoden aikana. Rahathan meillä käytetään täysin Suomikiekon osaamiseen, valmentajiin sekä uusien granlundien ja vatasten kouluttamiseen. Se on meille tärkeä investointi.

Onko tulossa kaikkien aikojen kisat, niin kentällä kuin kentän ulkopuolella?

Pyritään tekemään tästä hyvä suoritus. Ei me ajatella, että tehdään jotain maailman kaikkien aikojen ihmeellisintä, vaan pienistä yksityiskohdista pyritään tekemään huolella näistä erittäin hyvä kisat kaikille osallistujille.

Kisat ovat ensimmäistä kertaa jaetut. Onko mailla omat organisaatiot? Kuinka tuotto jaetaan?

Molemmilla mailla on omat kisaorganisaatiot, lipunmyynnit ja taloudellinen vastuu. Mutta kisojen koko vetovastuu vuonna 2012 on Suomella ja vuonna 2013 käänteisesti Ruotsilla.

Onko pelkoa, kun heti vuonna 2013 pelataan taas kisoja osin kotimaassa, että yleisö, yhteistyökumppanit ja muut sidosryhmät eivät jaksa enää kiinnostua tapahtumasta?

Tämä on uusi tilanne, josta kellään ei ole kokemusta. Pyritään koko ajan miettimään, miten se tehdään fiksulla tavalla. Ollaan tekemässä tavallaan historiallista asiaa. Jos tämä kahden kisan järjestelmä onnistuu, olisi se loistava juttu kansainväliselle liitolle. Pienet maat, esim. Tanska ja Norja pystyisivät järjestämään kisoja, minkä lisäksi rotaatio nopenisi – nythän meillä seuraavat kisat tulee 10-12 vuoden päässä vasta.

Myös kansainvälinen liitto ja kumppanit seuraavat tätä tarkkaan, ja me dokumentoidaan tämä. Ei meillä ole mitään valmista (mallia) tähän. Pyritään parhaalla sen hetkisellä tiedolla ja osaamisella, eikä pelkästään me vaan myös kansainvälinen liitto ja Ruotsi, että miten vuoden 2013 kisat rakentuvat tämän päälle.

Kuinka ajoissa yleensä nimetään kisaisännät eli jos mietitään tilannetta milloin Suomen on mahdollista tietää seuraavista kotikisoistaan?

Vuonna 2009 vahvistettiin jaettu kisamalli eli varmaan 4-5 vuoden päästä tieto seuraavista kisoista, kuinka kauas nyt itse kisat sitten menevätkään.

Onko Jääkiekkoliiton tavoite järjestää kisat mahdollisimman nopeasti?

Kyllä se on varmaan tavoitteena, ilman muuta. Itse myös haetaan kisoja aktiivisesti ihan varmasti.

Haastattelu: Kai Lintinen