HIFK:n maalivahti Dennis Endras kertoo SuomiKiekko.com-sivuston haastattelussa muun muassa omasta tilanteestaan, SM-liigan tasosta ja kevään MM-kisoista.

Dennis Endras, mikä on tilanne Minnesotan kanssa? Miksi päätit tulla Suomeen lainalle?

Syksyn harjoitusleiri Minnesotassa meni mielestäni hyvin. Mutta koska joukkueessa oli kaksi hyvää maalivahtia (Niklas Bäckström ja Josh Harding), niin jouduin farmiin Houstoniin. Tavoitteeni oli päästä ylös pelaamaan, ja lopulta päätin tulla takaisin Eurooppaan kehittymään lisää.

HIFK on minulle hyvä mahdollisuus päästä pelaamaan hyvässä sarjassa ja hyvässä organisaatiossa. Tämä on hyvä askel urallani. Olen ehtinyt asettua hyvin Suomeen, ja pidän todella paljon Helsingistä. Kaikki ovat olleet ensimmäisestä päivästä lähtien avuliaita. Kielen kanssa on hieman vaikeuksia [nauraa].

Palaatko kevään jälkeen takaisin Pohjois-Amerikkaan?

Minulla ei ole mitään tietoa, kuinka NHL:n kanssa käy. Sopimukseni Minnesotassa loppuu tähän kauteen. Minun täytyy puhua asiasta kauden jälkeen agentilleni, ja katsoa miten tilanne etenee.

Joka joukkueeseen NHL:ssä on hankala päästä maalivahdiksi. Jos se ei ole Minnesota, niin saatan saada mahdollisuuden jossain toisessa joukkueessa. Nyt olen täällä IFK:ssa, ja haluan täällä pelata playoff-pelejä, ja edetä mahdollisimman pitkälle.

HIFK:ssä maalivahti on aina kovan kritiikin alla. Otatko paineita tilanteesta?

En oikeastaan tunne koskaan paineita pelatessani. Yritän vain pitää hauskaa ja tehdä parhaani. Minulle kerrottiin heti ensimmäisenä päivänä HIFK:stä yleensä, ja tiedän joukkueen maineen. Olen iloinen, että olen päässyt hyvin peliin sisään, ja siitä, että yhteispeli kenttäpelaajien kanssa on heti lähtenyt toimimaan. Tästä on hyvä jatkaa.

Yllättikö SM-liigan taso mitenkään?

SM-liiga on todella hyvä liiga. Täällä on paljon taitoa. Tämä on minulle loistava mahdollisuus, ja uskon kehittyväni täällä maalivahtina.

Olen pelannut Suomea vastaan MM-kisoissa, minkä ansiosta minulla oli hyvä kuva myös liigan tasosta. Peli on nopeaa, ja liike hyvää. Liigassa on paljon taitavia nuoria pelaajia, jotka haastavat kokeneemmat tekemään parhaansa ilta toisensa perään. Tämä asia tekee liigasta yhä paremman.

Onko mahdollisuutesi antaa näyttöjä NHL:ään paremmat Suomessa kuin olisi AHL-liigassa tai Saksassa?

Uskon niin. Useammat NHL-seurat tarkkailevat Suomea enemmän kuin esim. Saksaa. Koska Suomi on maailmanmestari, niin kaikkien katseet on käännetty tänne. Se parantaa myös minun mahdollisuuksiani päästä esille pelaamalla hyvin täällä.

Millainen on SM-liigan taso verrattuna DEL-liigan?

Saksassa joukkueissa on paljon pohjoisamerikkalaisia vahvistuksia, minkä vuoksi pelityyli on suoraviivainen – kiekkoa laitetaan päätyyn ja pelataan suoraviivaisesti. Täällä syötellään enemmän ja pelissä on ajatusta; ei pelkästään syöksytä eteenpäin. Peliä on myös mukava katsoa maalivahdin näkökulmasta.

Mitkä ovat mielestäsi parhaimmat ominaisuutesi maalivahtina?

En tunne paineita, menen kentälle pitämään hauskaa. En myöskään anna periksi helpolla, vaan haluan pysäyttää kiekon keinolla millä hyvänsä.

Mitä asioita pelissäsi pitää kehittää?

Maalivahtipeli on paljolti korvien välissä. Itseluottamusta voi aina parantaa. Kaikki sanovat minulle, että pelaan ilman hermoja. Ajattelen vain, että yritän tavalla tai toisella pitää kiekot pois maalista.

Oletko miettinyt vielä kevään MM-kisoja?

Toivon, että olen joukkueessa. En ole vielä [Eurooppaan palaamisen jälkeen] puhunut maajoukkueen valmennusjohdon kanssa, mutta he tietävät että olen palannut.

Sinänsä ikävää, että Saksa pelaa alkusarjapelinsä Tukholmassa, olisi ollut mukavampi pelata Helsingissä minun kannaltani. MM-kisat on erittäin hieno mahdollisuus pelaajalle, ja rakastan pelata oman maani puolesta ja tehdä parhaani Saksan paidassa.

Millainen on Saksan kiekkoilun yleinen taso tällä hetkellä?

Uskon, että tilanne parantuu joka vuosi. Meillä on paljon nuoria saksalaisia nousemassa maajoukkuetasolle. Saksassa on ehkä liian paljon ulkomaalaisia pelaajia, mikä vie mahdollisuuksia kotimaisilta pelaajilta. Se helpottaisi omien pelaajien esiinmarssia, jos ulkomaalaisten määrää vähennettäisiin.

Haastattelu: Kai Lintinen