Erkka Westerlund: vuosi. Kari Jalonen: kaksi vuotta. Lauri Marjamäki: kaksi vuotta.

Leijonien päävalmentajan nimi on vaihtunut varsin tiuhaan tahtiin 2010-luvulla.

Edellinen pidempi pesti nähtiin Jukka Jalosen kohdalla. Nykyinen Jokerit-luotsi toimi Leijonien päävalmentajana viiden vuoden ajan.

Ainoastaan Westerlundin kohdalla oli sovittu jo etukäteen lyhyemmästä pestistä. Sekä Marjamäen että Kari Jalosen kohdalla oletusarvo oli se, että edessä on pidempiaikainen pätkä Leijonien penkin takana.

Tehtävä on loppupeleissä hyvin raadollinen. Maajoukkuekauden aikana on vain muutamia tapahtumia, joissa pitäisi pystyä viemään ”omaa juttua” eteenpäin. Kevään MM-kisoissa paineet ovat järkyttävän suuret. Koto-Suomessa 2,5 miljoonaa ihmistä jakaa mielipiteitä pelien yhteydessä, minkä lisäksi ulkopuoliset tekijät yrittävät hämmentää sopppaa ties minkälaisilla jutuilla.

Fakta on kuitenkin se, että Leijonien päävalmentajan tontista on tullut hyvin tuulinen viime aikoina.

Huolestuttaako se, Leijonien GM Jere Lehtinen?

– Ei se sillä tavalla. Näissä tuoreimmissa tapauksissa on puhuttu siitä, että toimenkuva on erilainen. Molemmat, Jalonen ja Marjamäki, ovat tykänneet tehtävästä. Tuossa saa kokemuksia, mutta on se totta kai erilaista verrattuna seurajoukkuevalmentamiseen. Kummassakin on omat puolensa, Lehtinen pohtii SuomiKiekko-sivustolle.

– ”Kojo” esimerkiksi veti kaksi vuotta ihan täysillä, vaikka myös silloin oltiin samanlaisen tilanteen äärellä. Oli jo ajoissa tiedossa se, ettei hän jatka enää toisen kauden jälkeen. Ei silloin tullut mitään ongelmia vastaan.

Tällä hetkellä tehtävää hoitava Marjamäki ilmoitti perjantaina, ettei hän käytä 2+1-vuotisen sopimuksensa optiovuotta. Näin tuleva kausi on hänelle viimeinen A-maajoukkueen peräsimessä, ainakin tässä vaiheessa.

– Ei tuo päätös muuta mitenkään meidän suunnitelmia. Ihan samalla tavalla jatketaan tätä kautta eteenpäin. Tämä on kuitenkin iso vuosi, kun on MM-kisojen lisäksi olympialaisia ohjelmassa, Lehtinen sanoo päätöksestä.

– Mennään eteenpäin ja katsotaan sitten, että mitä tulevaisuus tuo eteen.

Lehtinen itse ei ottanut kantaa siihen, millaisessa roolissa hän on uuden päävalmentajan etsinnässä.

Oma kysymyksensä on myös se, toimiiko Leijonien päävalmentaja jatkossa vain maajoukkuetehtävissä vai otetaanko käyttöön jälleen kaksoispesti seurajoukkuevalmentamisen yhteyteen?

– Nykypestissä on niin paljon muuta, mitä siinä tehdään Suomi-kiekon eteen. Pidetään yhteyttä seurajoukkueisiin ja valmentajiin. Pyritään viemään Suomi-kiekkoa yhdessä eteenpäin. Mun mielestä tuo on ollut tärkeä osa tuota toimikuvaa, Lehtinen miettii päävalmentajan roolista.

– Tulevaisuus sitten näyttää sen, että muuttuuko tuo kuvio. Nyt se on ollut toimiva systeemi. Meidän iso vahvuus on ollut kuitenkin se yhteispelaaminen ja sitä varten mun mielestä tarvitaan täyspäiväinen päävalmentaja, Lehtinen näkee.