PRAHA. Nyt on hanat avattu.

Suomen avauspeli MM-kisoissa Tshekkiä vastaan oli tuskallista katsottavaa. Iso-Britanniaa vastaan oli ihan toinen ääni kellossa.

Tshekkiä vastaan Suomi oli pulassa, kun kotijoukkue pelasi hurmoksessa vahvaa yhteistyön jääkiekkoa. Leijona-lauma oli pelirohkeuden saralta ajoittain suorastaan lauma lampaita.

Pelirohkeutta päävalmentaja Jukka Jalonen ja Jesse Puljujärvikin peräänkuuluttivat avauspelin jälkeen.

Britannia on tietysti tasoltaan kaukana Tshekin tai muiden huippumaiden tasosta, mutta kasvojenpesun paikka Leijonilla oli siitä huolimatta. Piti näyttää itselle, Suomen kansalle ja kriisipuheita lietsoneelle medialle, että kyllä Leijonista edelleen karjuntaa lähtee.

Ensimmäinen erä brittejä vastaan oli edelleen jokseenkin tahmea, mutta toisessa erässä mylly alkoi jauhaa ihan kunnolla. Nyt hallittiin kiekkoa, pelattiin pitkiä hyökkäysalueen pelejä, kiekko liikkui ja ukot liikkuivat. Mentiin maalille, hyökkäykset päättyivät laukauksiin ja niin edelleen. Oltiin pelirohkeita. Uskallettiin voittaa ja suorastaan tuhota.

Totuuden nimissä on sanottava, että Britannia päästi Suomen suhteellisen helpolla, eikä pelitaktisista asioista kannata liian pitkälle meneviä johtopäätöksiä vetää. Se kun tuppaa olemaan aina helpompaa pelata, kun vastustaja antaa enemmän tilaa ja aikaa, kuten Britannia teki Tshekkiin verrattuna.

Siitä huolimatta Leijonat teki Britanniaa vastaan juuri sen mitä piti. Vyörytti laajalla rintamalla, takoi roppakaupalla maaleja ja pelasi vielä Emil Larmille nollapelin.

Vapautuneisuuden saattoi aistia itse kunkin Suomen joukkueen pelaajan ja jopa kaiken kokeneen päävalmentajan kasvoilta. Nyt orastavasta apinanpoikasesta ei kasva gorillaa hartioille, kun itse kukin on jo pistetilinsä avannut. Ykköstähti Mikael Granlund takoi 0+4 ja Jesse Puljujärvi 1+2. Oliver Kapanen iski joukkueen ensimmäisen hattutempun, ja superlupaus Konsta Heleniuskin pääsi heti pisteille.

Vaikka Britannia on Britannia, tämä peli olisi voinut olla Suomelle paljon vaikeampi. Nyt Leijonat järjesti ilotulituksen, ja rentoutuneella mielellä on hyvä jatkaa seuraavaan peliin.

Jaakko Perttilä
X: @JaakkoPerttila

LUE MYÖS