Suljettu Liiga on viime vuosina herättänyt runsaasti keskustelua. Valtaosa lajin parissa tavalla tai toisella mukana olevasta väestöstä toivoo Liigan avaamista, jotta sieltä putoaminen Mestikseen ja Mestiksestä nouseminen Liigaan olisi jälleen mahdollista.

Kokenut 37-vuotias kanadalaispuolustaja Shaun Heshka tarjoaa keskusteluun kuitenkin täysin päinvastaisen näkemyksen. Hän pitäytyy itse mieluummin suljetun sarjan kannalla eikä innostu Liigan avaamisesta lainkaan.

– Olen väitellyt asiasta pelaajien ja valmentajien kanssa. En ole avoimen sarjan suuri fani. Minusta se edistää negatiivisuutta. Fanit hurraavat putoaville joukkueille ja katsojat seuraavat enemmän pohjakerroksen joukkueiden pelejä kuin kärkiotteluita, Heshka kommentoi MTV Urheilulle.

Heshkalta löytyy itseltään omakohtainen kokemus putoamisesta alemmalle sarjatasolle. Hän edusti kaudella 2015-16 Ruotsin SHL:ssä MODO Hockeyta, jonka kausi päättyi Allsvenskaniin putoamiseen seitsemän ottelun karsintasarjan jälkeen.

– Kun näkee, mitä kaupungille ja sen ihmisille tapahtuu putoamisen jälkeen, se on musertavaa. Me ammattikiekkoilijat voimme jatkaa matkaamme ja pelata ensi vuonna toisaalla, mutta paikalliselle yhteisölle se on täysin käänteentekevää, Heshka muistelee.

MODO pelasi lopulta seitsemän kautta Allsvenskanissa ja nousee ensi kaudeksi jälleen takaisin SHL:ään. Heshka vakuuttaa tiedostavansa avoimen sarjan edut, mutta hän ajattelee aihetta enemmän inhimillisestä näkökulmasta.

– En halua nähdä ihmisten menettävän työpaikkojaan, hän päättää.

Heshkalla ei ole toistaiseksi sopimusta mihinkään ensi kaudeksi. Hän kuitenkin tahtoisi jatkaa Liigassa vielä tulevaisuudessakin.

– Haluan päättää urani Suomessa. Toivon, että sieltä aukeaisi paikka. Mutta jos näin ei käy, se on okei. Ymmärrän, että uran on jossain vaiheessa kuitenkin päätyttävä, Heshka sanoo.

Heshka on pelannut Liiga-urallaan kaikkiaan 429 runkosarjaottelua (49+169=218) ja 64 pudotuspeliä (6+21=27) edustaen Ässiä, Kärppiä, Sportia ja Lukkoa. Hän on voittanut kaksi Suomen mestaruutta, joista toisen Ässissä ja toisen Kärpissä.