Kansainvälisen Jääkiekkoliiton IIHF:n puheenjohtajana 27 vuotta toiminut sveitsiläinen hammaslääkäri Rene Fasel, 73, on saanut työpestin Venäjältä.

KHL:n presidentti Aleksei Morozov paljasti venäläiselle Ria Novosti -sivustolle, että Fasel on nimetty KHL:n tuomarikomitean johtajaksi.

– Tuomarikomiteaa johtaa tulevaisuudessa Rene Fasel. Hän lupasi tulla auttamaan meitä. Hän on kiinnostunut uudesta tehtävästään. Hän on käynyt katsomassa KHL-pelejä, joten hän tietää otteluidemme ja pelaajiemme laadukkuuden. Hän tietää, että tuomaritoimintamme on maailman parhaimmistoa, Morozov sanaili Ria Novostille.

Fasel jätti IIHF:n johtotehtävät vuonna 2021 ja on siitä lähtien elänyt lähes täysin pimennossa. Venäjän presidentin Vladimir Putinin suurena tukijana tunnettu sveitsiläinen sai viime helmikuussa Venäjän kansalaisuuden.

Euroopan kiekkopiireissä Fasel alkaa olla Venäjä-kytköstensä myötä unohdettu mies. Sveitsissä Faselin venäjämyönteiset lausunnot ovat saaneet paljon kritiikkiä ja miehen entinen seura Fribourg on harkinnut Faseliin liittyvän kuvamateriaalin poistamista kokonaan.

Fasel yritti keväällä 2022 tulla katsomaan Tampereelle MM-kisoja, mutta Suomen Jääkiekkoliiton entisen puheenjohtajan Kalervo Kummolan mukaan sveitsiläisen aikeet oli tyrmätty nopeasti.

Iltalehti uutisoi tällä viikolla venäläissivusto Interfaxin tietoihin perustuen, että Fasel aloitti vastikään omenabisneksen Venäjällä. Entisestä IIHF-pomosta tuli vuoden alussa Alma Holding Llc:n suurin osakas 54 prosentin osuudellaan. Omenatuotantoyhtiöstä loppuosuuden omistaa Venäjän rikkaimpiin ihmisiin lukeutuva oligarkin Gennadi Timtshenko. Iltalehden mukaan osuuden myöntäminen Faselille saattoi hyvinkin olla venäläisten kiitoslahja vuosien yhteistyöstä.