Latvian yllättävä MM-menestys on sekoittanut koko maan samaan tapaan kuin Leijonien ensimmäinen maailmanmestaruus sekoitti Suomen vuonna 1995.

Latvian parlamentti on nyt julistanut maanantain kansalliseksi vapaapäiväksi 52 äänen turvin. Kieltäviä äänestyslipukkeita ei tullut ainuttakaan, joskin kolme parlamentin jäsentä jätti äänestämättä. Asiasta uutisoi latvialainen lsm-uutissivusto.

– On velvollisuutemme vahvistaa Latvian urheilijoiden menestyksen tärkeyttä yhteiskuntamme sosiaalisessa muistissa. Latvian jääkiekkojoukkueen menestyksen juhliminen voi auttaa jokaista pyrkimään parhaaseensa omassa työssään. Yhteinen juhlinta vahvistaa kansallistunnetta ja Latvian yhteiskunnan yhtenäisyyttä, parlamentin perusteluissa todetaan.

Latvian maajoukkuetta odottaa kotimaassaan sankarivastaanotto, sillä MM-pronssin kunniaksi järjestetään kansanjuhla vielä maanantaina.

Latvia voitti historiansa ensimmäisen jääkiekon arvokisamitalin sen kaadettua USA:n pronssipelissä jatkoajalla maalein 4-3. Joukkueen vasta 22-vuotias maalivahti Arturs Silovs valittiin koko turnauksen arvokkaimmaksi pelaajaksi.