– Hyvältä tuntuu olla takaisin Tampereella. Ikävä on ollut, nyt pääsi kotiin.

Siinä Suomeen, jääkiekkoliigaan ja sen Tapparaan palanneen tähtihyökkääjä Anton Levtchin ensimmäiset sanat median edessä. Pelaaja oli tavattavissa Tampereella torstaina tilaisuudessa, joka välitettin kauempana vaikuttaneelle mediaväelle etänä.

Levtchin viime ajat ovat olleet ilmeisesti aikamoista pyöritystä.

– Valvoin varmaan 30 tuntia putkeen tuossa. Viime yönä nukahdin kympiltä ja heräsin seiskalta.

– Nyt on tapahtunut kaikkea. En ole ollut mukana tekemisissä, agentti Janne Lahti on ollut enemmän. Prosessi on ollut pitkä, mutta onneksi se meni maaliin, Liigan viime kauden maali- ja pistepörssin voittaja sekä Suomen mestari kertaa viitaten siirtosaagaan.

”Ruotsista otettiin yhteyttä heti, kun lähdettiin AHL:ään”

Levtchi pelasi AHL-joukkue Charlotte Checkersissä 35 ottelussa pistein 8+9=17. NHL:ssä Florida Panthersin väreissä vyölle kertyi kaksi matsia ilman tehomerkintöjä.

– Tavoite oli, että pääsisi pelaamaan ylhäällä. AHL ei ollut kauhean hyvä paikka 26-27-vuotiaalle uhrauksien ja muiden takia. Koin, että tämä (siirtyminen Tapparaan) oli nyt paras vaihtoehto, kun näytti siltä, etten pääse ylös.

– Kahteen NHL-peliin tuli yhteensä 20 minuuttia, eli ei jäänyt paljoa käteen. Pääsin pelaamaan NHL:ään, mutta olisin halunnut pelata enemmän.

NHL:ssä tilastoihin kirjattiin yksi laukaus.

– Se oli varmaan joku punaviivan jälkeen lähtenyt veto päätyyn, mikä meni maalivahdille, ja itse menin sen jälkeen vaihtoon, Varkaudessa syntynyt pelaaja hymähtää.

Sopeutumisestako se pohjoisamerikkalaisen taipaleen katkeaminen jäi kiinni, vai mistä?

– Sopeutumisestakin. Siellä enemmän juostiin kiekon perässä kuin pelattiin sen kanssa. Pelityyli ei ollut ihan sellainen, mitä halusin – tuntui, että siellä tapeltiin enemmän kuin tehtiin maaleja.

– Itse en joutunut tappelemaan, enkä kyllä olisi halunnutkaan.

Yksi haaste oli Levtchin englannin kieli.

– Mulla on päässä kaksi hyvää kieltä, mutta englanti ei ole ollut missään vaiheessa helppoa mulle. Varmasti se oli yksi syy myös, pelaaja sanoo viitaten hyvillä kielillä suomeen ja venäjään.

Varkaudesta jääkiekkoeliittiin ponnistaneen pelaajan NHL-visiitti alkoi pelien osalta 29. joulukuuta ja loppui seuraavana päivänä. Panthers kohtasi tuolloin Montreal Canadiensin ja Carolina Hurricanesin.

– Ruotsista otettiin yhteyttä heti, kun lähdettiin AHL:ään. Oltiin yhteydessä ja kyseltiin, että jäänkö vai en jää Pohjois-Amerikkaan.

– Oli siinä aika paljon seuroja, ketkä kyselivät.

Levtchi huomauttaa, että kaikkensa hän antoi.

– Vaikka ei ollut aina herkkua treenaamisen ja muun suhteen. Sinne mennessä pelaa mieluummin ylhäällä kuin alhaalla.

Viekö tie sinne joskus takaisin?

– Ei sitä koskaan tiedä. En ole ennustaja, mutta jos joskus tulee yhden suunnan sopimus, niin voi harkita ja miettiä. Ei se poissuljettua ole. Mutta hommia jatkan edelleen, haluan kehittyä – katsotaan, mitä se tuo tullessaan.

– Ei se huono reissu ollut – harvoin tulee mahdollisuutta NHL-sopimukseen. Se on ison työn alla, ja iso juttu minulle. Aika paljon jäi kuitenkin käteen kaikesta, yksinolemisesta ja niin edelleen. Siellä kerkesi miettiä asioita aika paljon. Varmasti tätä arvostaa myöhemmällä iällä.

AHL ja oikeastaan Pohjois-Amerikka kauttaaltaan on kaikin puolin oma maailmansa.

– Siellä sytytään tappeluille ja sellaiselle ei-normaalille jääkiekolle. Siellä koko halli oli vähän kuin fanikatsomo.

Levtchi on pelannut Tapparan kotipelejä myös legendaarisessa Hakametsässä. ARKISTOKUVA: Velimatti Lehmusvuori.

Kausi kerrallaan

Liigassa kaudella 2016-17 debytoinut hyökkääjä tuli sarjaan nyt diilillä, joka pitää hänet Tapparassa tuoreeltaan vain loppukauden ajan.

– Katsotaan, missä pelaan ensi kaudella. Haluan saada hyvän loppukauden. Ensi kauden päätösten suhteen ei ole mitään aikataulua.

– Tykkään mennä kausi kerrallaan. En lähde nyt miettimään seuraavia vuosia. Tästä kaudesta haluan hyvän maun suuhun.

Eli?

– Haluan päästä pelaamaan ja nauttimaan pelaamisesta. Tykkään voittamisesta, eli haluan myös voittaa. Nyt on mahdollista voittaa kaksi pokaalia.

Ne pokaalit ovat tyrkyllä CHL:stä ja Liigasta.

Entä mikä on Tampereella pelattavien MM-kisojen laita?

– En mää oo miettinyt. Se on (ajankohtaista) sitten kauden jälkeen, jos sinne pääsee. Tyhmäähän se olisi, jos MM-pokaalista ei tykkäisi, Levtchi virnistää.

– Enköhän mää ensi kaudeksi jonkun paikan jostain saa.

Kunnossa pelaaja arvioidensa mukaan on.

– Mutta sen näkee sitten, kun pelit alkavat. Yritin tulla paremmaksi pelaajaksi, mutta olosuhteet eivät olleet yhtä hyvät kuin täällä. Pelaajana siellä oli aika vaikeaakin kehittyä välillä, ja se oli yksi syy lähtöön – näin, että pystyn vielä kehittymään pelaajana.

Tapparaa on seurattu

Liigan 286 runkosarja- ja pudotuspeliottelussa 192 pinnaa (63+129) tehnyt hyökkääjä on katsonut Tapparan tämän kauden peleistä noin puolet.

– Samanlainen Tappara tämä on kuin ennenkin. Varmasti joissain osa-alueissa on kehitettävää, ja niitä varmasti työstetäänkin loppukautta kohti.

Sillä ei kuulemma ole väliä, kenen kanssa Levtchi laitetaan pelaamaan – onhan Tapparassa niin paljon laadukkaita hyökkääjiä.

– Paras sommitelma on se, mikä auttaa joukkuetta voittamaan.

Tapparan koneet ovat lämmenneet taas kevättä kohti. Joukkueen yksi suurimmista vahvuuksista on sen laajuus, jota Levtchi ja toinen tuore palaaja Juuso Ikonen leventävät entisestään.

– Mieluummin pelaajia paljon kuin vähemmän. Treeneissä pitää painaa täysillä ansaitakseen pelipaikan.

Tappara oli tämän jutun kirjoitushetkellä Liigassa kolmantena ja paikallisvastus Ilves kakkosena.

Miltä kuulostaisi Tapparan ja Ilveksen välinen finaalisarja?

– Olisihan se varmasti koko kaupungille hieno juttu. Viime vuonna oltiin lähellä sitä, mutta ei saatu. Tuossa varmaan henkinen puoli korostuu peliä enemmän.