HELSINKI. Jääkiekon vuoden 2022 naisten MM-kisat olivat Suomelle karmaiseva pettymys, kun sinivalkoiset jäivät elo-syyskuun turnauksessa historiallisen huonosti kuudenneksi.

Suomi hävisi puolivälierässä yllättäen Tshekille, sijoitusottelussa 5-8 se kaatoi Unkarin vaivoin 3-2 ja sijoitusottelussa 5-6 Japani oli parempi jalkapalloluvuin 1-0.

Missä Naisleijonat menee nyt? Päävalmentaja Juuso Toivola puhui menneestä ja tulevasta maanantaina Suomen jääkiekkomaajoukkueiden yhteisessä mediatapaamisessa.

– Asiat on hyvä analysoida, mutta samalla katsoa tulevaisuuteen, ettei jäädä menneeseen kiinni.

– Kaikki käymämme keskustelut suuntaavat eteenpäin, että lähtisimme nauttimaan jääkiekosta ja käyttämään meidän vahvuuksia hyväksemme. Ja tekemään hyvää lopputulosta.

Syksyn MM-kisojen yksi kohuaihe oli tähtipelaaja Susanna Tapanin vierailu tuttavansa häissä kesken turnauksen.

– Käsittelimme sen asian, varmasti rima on korkeampi jatkossa poissaoloihin. Olemme pohtineet, että mikä olisi jatkossa (linja), Toivola valaisi.

– Lähtökohtaisesti leijonapaita on se, mistä taistellaan ja ollaan mukana alusta loppuun asti. Voi tulla yllättäviä juttuja, läheisten hautajaisia – ja ollaanko silloin harjoitusleirillä, ollaanko EHT:llä, ollaanko MM-kisoissa? Vastaus kysymykseen on se, että asia käydään läpi tapauskohtaisesti, mutta rima on korkeampi.

KUVA: Miska Miettinen.

Seuraavat MM-kisat pelataan tuoreimpien tietojen mukaan joskus ensi keväänä. Mitkä asiat ovat nyt kehityskohteita?

– Meidän yhteinen tekeminen ja eläminen, jotta kasvetaan nopeammin joukkueeksi.

– Meillä oli paljon pelaajia kesä-heinäkuussa, se tiivistyminen joukkueeksi.

Tappiot Unkarille ja Japanille MM-kisoissa eivät kaiketi olleet kuitenkaan mitään katastrofeja, kun katsotaan nimenomaan numeroiden taakse. Pitää muistaa sekin, että vain puolisen vuotta aiemmin Suomi otti Pekingin olympiajäillä Kiinassa upean pronssin.

– Kun ajatellaan pelillisesti ja kiekon hallinnallisesti, niin pelit meni meille siinä valossa selkeästi. Usko ja henkinen vahvuus pitää kääntää jatkossa eduksi.

– Edelleen sanon, että peleissä oli paljon hyvää niitä katsoessa livenä ja jälkikäteen. Oli elementit voittaa pelit, Toivola pähkäili.

Naisleijonien seuraava tapahtuma on marraskuun EHT-turnaus, jonka pelipaikkakunnat ovat Heinola, Turku ja Vantaa.