LAHTI. Lukossa pelaavan jääkiekkoliigan tähtivahti Artem Zagidulinin Pelicans-pelin yllättävä virhe maksoi perjantaina kovaa hintaa Lahdessa. Kauden 13 pelistä 25 pistettä kerännyt Pelicans voitti 2–1 ja nousi sensaatiomaisesti liigakärkeen.

Alkukaudesta neljä nollapeliä torjuneen Zagidulinin heikko hetki ajoittui toiseen erään. Hän tuli Lukko-pelaajilta ylivoimalla karannutta kiekkoa vastaan Pelicansin alivoimalla kauas maaliltaan. Molari syötti pelivälineen Elias Vilenille, joka iski tyhjään rysään 1–0-maalin. Pelicans-hyökkääjä tuuletti sinänsä kurjaa maalia varovaisesti.

Lukko hallitsi, mutta 35 torjuntaa ottanut Patrik Bartosak takasi torjunnoillaan voiton ja kärkipaikan Lahteen. Zagidulin joutui ottamaan vain 11 koppia. Pelicans oli altavastaaja hyökkäyspeliä tuijottamalla.

– No tietysti nyt vähän hapottaa, mutta onhan meillä ollut myös kolmen pelin viikkoja, tällä viikolla toisen ja samalla viimeisen matsin pelanneen Pelicansin Vilen mietti.

– Tänään (perjantaina) sai taistella, luistella ja puolustaa. Oli kyllä hieno taistelu.

Aggressiivinen, työvoimainen

Pelicansin peliä leimaa hurja aggressiivisuus ja armoton työmäärä. Joukkueen pelaajat seurasivat vierasjoukkueen kollegoita kuin hait laivaa etenkin puolustusalueellaan.

– Kaikkia asioita tietysti käydään läpi, puolustustakin. Tietty siinä on oma sapluuna, kaikki antaa kaikkensa. Meillä on kaksi huippuvahtia, Bartosak ja Jasper Patrikainen. Paikkoja tulee väkisin, mutta maalivahdit ovat hoitaneet hommansa todella hienosti, Pelicansin kiekkokoulun oma kasvatti sanoi.

Lahtelaispoppoo jaksoi puolustaa ja olla nöyrä. Sitä seurasi palkinto, Zagidulinin epäonnekas kiekon avaaminen ja myöhemmin Aleks Haatasen naputtama 2–0-ylivoimamaali. Enemmän ja vähemmän tämän tyyppistä Pelicansia on nähty aiemminkin.

Tuleeko näitä nähdyn tyyppisiä kurjia virheitä ikään kuin väkisin, kun itse jaksaa toteuttaa omaa työtä?

– Olen mä sitä mieltä. Ite olen myös sitä mieltä, että pomputkin pitää ansaita – kun tehdään hommia, puolustetaan ja pienetkin asiat hoidetaan hyvin. Se on nähty, että ne menevät sille joukkueelle, joka tekee hommia paremmin.

Vilen jätti tuulettamatta kurjaa maalia, tai ei hän ainakaan esimerkiksi käsiä kovin korkealle nostanut.

– Enkö muka tuulettanut? Yleensä tuuletan maaleja. Mutta joo, tärkeä maali se oli, Vilen veisteli.

Sovitaan sitten, että tulkintakysymys tuuletuksen suhteen.

Kovia perustilastoja

Lukko on päästänyt sarjassa vähiten maaleja (17), ja Pelicans toiseksi vähiten (21). Heijastuiko raumalaisjoukkueesta tämä vähiten maaleja päästänyt -tilastofakta yhden pelin perusteella?

– Vähän vaikea sanoa, hyvin ne puolustavat ja hyvin hyökkäävät. Sieltä se varmaan lähtee, se on ase. Ei meillä hirveästi ollut hyökkäyspeliä. Voitto tuli taistelun kautta.

Kun Pelicans ei pelaa lauantaina, vaihtuu sarjan kärkipaikka hyvin todennäköisesti.

– Nyt tulee huili todella hyvään paikkaa. On ollut kolmen pelin viikkoja ja paljon reissaamista – aika kova pätkä henkisesti ja fyysisesti. Parin päivän huili tekee hyvää.

No mutta tällä hetkellä Pelicans on liigakärki. Miltä se kuulostaa?

– Kärkipaikka kuulostaa aika maukkaalta. En tiedä, milloin viimeksi se on ollut Pelicansilla. Tuntuu, että peli kulkee todella hienosti, Vilen iloitsi.