Liiga-kausi on kohta valmis alkamaan, mutta ennakoida kerkeää vielä pienen tovin. Seuraavaksi otetaan haltuun kotimaisen pääsarjamme ulkomaalaishankinnat.

Listauksessa huomioidaan Liigaan pestatuista ulkomaalaisista vain ne, jotka eivät pelanneet edelliskaudella Suomessa.

1. Josh Kestner, Lukko

Josh Kestner on jo todistanut tasonsa Liigassa, ja se on korkea. TPS:n hopeisella kaudella 2020-21 joukkueen sisäisen pistepörssin voittanut yhdysvaltalainen täräytti 59 ottelussa tehopisteet 24+25=49.

Viime kaudelta KHL:stä Kestnerin tilastot eivät näytä kauniilta, mutta 28-vuotias laituri oli joukkueensa neljänneksi paras pistemies. Suomeen hän tuli ECHL:stä, jossa alla oli hurja 58 ottelun ja 73 tehopisteen kausi.

2. David Rundblad, Kärpät

Näin kovilla meriiteillä ei alle 35-vuotiasta ulkomaalaista ole hankittu Liigaan vuosiin. Stanley Cup, MM-hopea, yli 100 NHL-ottelua, ykköskierroksen NHL-varaus ja yli 200 KHL-peliä.

Henkilökohtaisissa tilastoissa David Rundbladin huikein noteeraus on SHL:n pistepörssin kolmas sija puolustajan paikalta kaudella 2010-11. 31 vuoden iässä olevan ruotsalaispakki on potentiaalinen pelipaikkansa ykkönen tehopisteissä mitattuna tällä Liiga-kaudella, vaikka KHL:ssä ei tilastomerkintöjä liukuhihnalta ole tullutkaan.

3. Cody Kunyk, Kärpät

Cody Kunyk on pelannut Liigassa neljä kautta, ja niissä sisäisen pistepörssin sijoitukset ovat olleet järjestyksessä ensimmäisestä viimeisimpään neljäs, toinen, ensimmäinen ja ensimmäinen. Voidaan siis puhua varsin tasaisesta suorittajasta Suomen pääsarjatason joukkueen tulosyksikköön.

4. Jens Lööke, Sport

Hämmentävän kova hankinta Vaasaan. Keskimäärin lähes joka toisessa ottelussa tehopisteille viime SHL-kaudella karsintoihin joutuneessa Timrå IK:ssa yltänyt Jens Lööke edusti Ruotsia alle 20-vuotiaiden MM-kisoissa kolmena vuonna. 25-vuotias kolmoskierroksen NHL-varaus on nopea luistelija, joka käsittelee kiekkoa taitavasti ja kykenee luomaan maalipaikkoja sekä itselleen että ketjukavereilleen.

5. Maksim Matushkin, Tappara

Ainoalla täydellä Liiga-kaudellaan Maksim Matushkin voitti puolustajien pistepörssin. 32-vuotiaassa venäläis-ruotsalaisessa Tapparalla on ylivoima-ase, jonka kaltaisesta moni muu joukkue voi vain haaveilla.

6. Josh Teves, JYP

NHL-kokenut 27-vuotias puolustaja ei kuulosta mitenkään huonolta vahvistukselta Liigaan. JYPin harjoitusotteluissa itsevarmalla kiekollisella pelillään vakuuttaneesta Josh Tevesistä voi tulla nopeasti jyväskyläläisfanien suosikkipelaaja.

7. Scott Kosmachuk, TPS

Scott Kosmachukilla on niin ikään NHL-kokemusta, ja hänkin on 28-vuotiaana parhaassa peli-iässä. Kahdeksassa NHL-ottelussaan kolme tehopistettä kerännyt kanadalainen on turkulaisten laituriosastolle potentiaalinen pistepörssin voittaja. Siirtyminen ICEHL:stä Liigaan voi kuitenkin vaatia melkoista sopeutumista, sillä puolustuspelin intensiteetti on Suomessa huomattavasti korkeampi.

8. Will Graber, Ässät

Will Graber on potentiaalinen Kestnerin ja Justin Danforthin manttelinperijä Liigassa onnistuvana ECHL-pistenikkarina. 59 ottelussa käsittämättömät 83 tehopistettä Fort Wayne Kometsissa nakuttanut sentteri valittiin koko sarjan arvokkaimmaksi pelaajaksi viime kaudella.

9. Tyler Kelleher, Tappara

Mikäli Tyler Kelleher suorittaa tasolla, jolla hän sai kasaan alle 18-vuotiaiden MM-kisoissa kuusi tehopistettä seitsemään peliin, NCAA:ssa 63 pojoa 40 otteluun ja SHL:ssä kaksi lähes 30 tehopisteen kautta, on Tampereella Liigan eliittitason pistenikkari. 27-vuotias, 168-senttinen laitahyökkääjä on päässyt kaksi kertaa maalien makuun kolmessa CHL-ottelussa tällä kaudella.

10. Simon Hjalmarsson, Sport

SImon Hjalmarsson kuuluu Lööken ja neljän muun kanssa Sportin ruotsalaismafiaan. 33-vuotiaana kolminkertainen Tre Kronorin MM-kävijä on tämän top-listan nestori, mutta tilastojen valossa hän on ollut viime vuodet oikein hyvällä tasolla Liigaan nähden.

Kunniamaininnat: Ian McCoshen (Ässät), Kevin Czuczman (Ilves), Matej Machovsky (KalPa), Lars Bryggman (Pelicans), Robert Rooba (JYP) ja Charles-Edouard D’Astous (KooKoo)