Liiga-kauden 2022-23 alku on aivan kulman takana. Sitä ennen SuomiKiekko ennakoi alkavaa kautta käymällä läpi jokaisen Liiga-joukkueen viime kauden, pelaajasiirrot, ihanteellisen ykkösketjun sekä arvion tulevasta kaudesta.

Tänään vuorossa on tutulla pelaajarungolla uuteen kauteen lähtevä Helsingin IFK.

Viime kausi

HIFK:n viime kausi sujui hyvin, mutta materiaalinsa perusteella siltä odotettiin vielä parempaa. Joukkue sijoittui runkosarjassa viidenneksi keräten 99 pistettä. Ero kärkijoukkue Tapparaan oli lopulta 16 pistettä. Puolivälierissä HIFK kohtasi neljänneksi sijoittuneen TPS:n. Tiukan sarjan jälkeen TPS eteni seiskapelin jälkeen neljän parhaan joukkoon otteluvoitoin 4-3.

HIFK:n alkusyksy sekä kevätkausi olivat suhteellisen takkuisia. Sen sijaan kauden keskivaiheilla se esitti hyvinkin pirteitä otteita kaukalossa. Parhaimmillaan HIFK voitti neljä ottelua putkeen ja pahimmillaan se hävisi puolestaan neljä peräkkäistä ottelua.

Kulunut kausi oli ensimmäinen, kun HIFK:n päävalmentajana toimi Ville Peltonen. Hänen komennossaan HIFK oli ajoittain Liigan kuumin joukkue. Esimerkiksi lokakuun puolivälistä tammikuun puoliväliin HIFK ei hävinnyt kertaakaan edes kahta ottelua putkeen. Alku- ja loppukaudella paketti ei kuitenkaan pysynyt tarpeeksi hyvin kasassa, joten Peltosella riittää edelleen todistettavaa Liiga-ympyröissä. Peltosen sopimus HIFK:hon kattaa vielä kahden kauden ajan.

Menneellä kaudella helsinkiläisjoukkueen parhaana pistemiehenä hääri Jere Innala, joka tehtaili 54 otteluun tehopisteet 18+30=48. Pudotuspeleissä Innala jatkoi myöskin vahvoja otteitaan iskemällä kuuteen peliin tehot 3+5. Toinen 40 tehopisteen mies oli Eetu Koivistoinen, joka iski myöskin yhden maalin Innalaa enemmän. Koivistoisen pistesaldo oli runkosarjan päätteeksi 19+24=43.

30 tehopisteen rajapyykin HIFK:ssa ylittivät myös Otto Paajanen, Alex Broadhurst sekä Jordan Schmaltz. Lisäksi kymmenen maalin rajapyykin onnistuivat rikkomaan Koivistoisen, Innalan, Paajasen ja Broadhurstin lisäksi Sebastian Dyk, Olli Palola, Juha Jääskä ja Teemu Tallberg. Myös muun muassa Roni Hirvonen pelasi erittäin pirteän ja nousujohteisen kauden. Suurin osa edellä mainituista jatkaa HIFK:ssa myöskin tulevalla kaudella.

Maalinsuulla vastuun jakoivat lähes tasan Michael Garteig sekä Niilo Halonen. Garteig pelasi 36 ottelussa torjuntaprosentilla 90,4% ja Halonen esiintyi 27 ottelussa prosentilla 88,8%. Molempia veskareita vaivasi sama ongelma: kumpikaan ei onnistunut pelaamaan tasaisen vahvaa kautta. Molemmilta nähtiin hyviä pätkiä kauden aikana, mutta vastaavasti tekeminen näytti ajoittain epävarmalta, taakse upposi helppoja maaleja ja voitot kiersivät välillä kaukaa.

Kesän pelaajasiirrot

Innala on HIFK:n suurin pelaajamenetys. Taiturimainen hyökkääjä sijoittui menneen kauden pistepörssissä kuudenneksi. Jo ennen viime kautta hän mätti HPK:ssa kovia tehoja viimeistellen parhaalla kaudellaan 24 täysosumaa. Viime kausi oli puolestaan pisteiden valossa paras. Innala on Suomen mestari HPK:sta vuodelta 2019 ja maailmanmestari Leijonista tältä vuodelta ja MM-hopeamitalisti viime vuodelta. Seuraavat kaksi kautta Innala pelaa Ruotsissa Frölunda HC:n paidassa.

Hyökkäysosastolta iso menetys on myös Broadhurst, joka siirtyi yllättäen KHL:ään. Broadhurst vietti HIFK:ssa kaksi kautta ja pelasi vahvasti iskien 35 ja 34 pistettä. Pudotuspeleissä hän ei kuitenkaan onnistunut iskemään ainuttakaan täysosumaa. HIFK:n tehokkain puolustaja Schmaltz jätti myöskin seuran yhden pelatun kauden jälkeen ja suuntasi Sveitsiin. Hän iski 55 otteluun pisteet 9+24=33 ja sijoittui puolustajien pistepörssissä sijalle seitsemän.

Maalivahdeista Garteig jatkaa uraansa ensi kaudella muissa maisemissa. Puolustuskalustosta ovat häipyneet myöskin Yohann Auvitu, Rony Ahonen, Miro Karjalainen, Sam Jardine sekä Tobias Winberg. Hyökkääjistä Petteri Wirtanen päätti pelaajauransa ja loppukaudeksi seuraan siirtyneet Teemu Turunen ja Miikka Salomäki jatkavat uraansa välittömästi muualla, joten heidän visiittinsä Helsinkiin jäi tältä erää lyhyeksi.

Menneenä kesänä HIFK on ollut siirtomarkkinoilla hyvin maltillinen. Joukkue ei ole tehnyt montaa pelaajahankintaa, mutta tulijapuolella on muutamia hyvinkin laadukkaita nimiä. HIFK:n kovin hankinta on hyökkääjä Julius Nättinen, joka allekirjoitti seuran kanssa kaksivuotisen sopimuksen. Nättinen voitti kaudella 2019-2020 Liigan maalipörssin ja sijoittui pistepörssissä kolmanneksi JYPin paidassa. Tuolloin hän mätti 54 otteluun tehopisteet 33+22=55.

HIFK hankki takalinjoilleen takavuosilta tutun pelaajan takaisin. Hän on Ilari Melart, joka pelaa Helsingissä seuraavat kolme kautta. Melart pelasi HIFK:ssa viimeksi kaudella 2012-13, jonka jälkeen hän on pelannut yhdeksän kautta ulkomailla. Puolustuskaluston toinen nimekäs hankinta on Otso Rantakari, joka on edustanut HIFK:ta juniori-ikäisenä. Hän on edustanut Liigassa Bluesia ja Tapparaa, minkä lisäksi mies on pelannut viime vuosina myös Sveitsissä ja KHL:ssä.

Muut HIFK:n uudet pelaajat ovat puolustajat Eddie Larsson, Joona Lehmus ja Einari Luhanka sekä hyökkääjä Kasper Halttunen. Heistä Halttunen on erittäin lupaava tulevaisuuden nimi ja Larsson puolestaan varmaotteinen peruspuolustaja.

Ihanne ykkösketju

Nättinen palaa Liigaan kahden kauden tauon jälkeen. Hän pelasi ensin vuoden Sveitsissä ja sitten yhden Ruotsissa. Loukkaantumiset häiritsivät Nättisen pelaamista molemmissa sarjoissa, minkä vuoksi hän pelasi ainoastaan vähän päälle 30 matsia per kausi. Hän kuitenkin onnistui tekemään suhteellisen vahvaa jälkeä: Sveitsissä 32 peliin 17+8=25 ja Ruotsissa 33 otteluun 8+12=20. Kunhan Nättinen saa pelata ehjän kauden, hänen lavastaan tulee syntymään alkavalla kaudella aimo annos tehopisteitä. Nättinen on nopea peluri ja häneltä löytyy tarkka ja loistava laukaus.

Toissa kaudella Lukossa Suomen mestaruuden voittanut Koivistoinen jatkoi ensimmäisellä HIFK-kaudellaan siitä, mihin Raumalla jäi. Koivistoinen oli HIFK:n paras maalintekijä ja toiseksi paras pistemies kellottaen suurimpia jääaikoja joukkueen hyökkääjistä. Koivistoinen on tehnyt edellisen neljän kauden ajan Liigassa kovaa tulosta ja samaa häneltä odotetaan jatkossakin. Koivistoisella on potentiaalia tehdä tulevalla kaudella vieläkin enemmän pisteitä kuin menneellä kaudella. Hän on fiksu ja monipuolinen sentteri, joka tekee kaukalossa paljon hyviä asioita.

Olympiavoittaja ja kaksinkertainen MM-hopeamitalisti Iiro Pakarinen teki paluun HIFK:hon viime kauden lopulla Jokereista. Pakarinen edusti HIFK:ta kaudet 2012-14, joista jälkimmäisellä hän iski 20 maalia. Mies on pelannut sen jälkeen NHL:ssä, AHL:ssä ja KHL:ssä. Pakarinen on erittäin monikäyttöinen pelaaja. Hän on fyysinen voimahyökkääjä, joka tykkää rymistellä kaukalossa ja joka laittaa aina kaiken likoon joukkueensa puolesta. Sen lisäksi häneltä löytyy myös terävä laukaus, jolla syntyy tärkeitä täysosumia joukkueelle. Iski parhaalla AHL-kaudellaan 17 maalia, parhaalla KHL-kaudellaan 19 häkkiä ja viime kauden 11 Liiga-otteluun ehti viimeistelemään neljä osumaa.

Melart palaa Helsinkiin monta kokemusta rikkaampana. Yhdeksän viime kauden aikana Melart on pelannut AHL:ssä, KHL:ssä, SHL:ssä sekä DEL-liigassa. Ennen viime kautta Melart pelasi Ruotsissa kaksi 12 maalin runkosarjaa putkeen. Viime kaudella hän pelasi Saksassa vain 23 ottelua kärsien loukkaantumisista kauden aikana. Hänen Ruotsin kautensa olivat myöskin osittain rikkonaisia eikä hän ole pystynyt pelaamaan täysiä runkosarjoja viime vuosina. Melart on kokenut ja fyysinen puolustaja, joka terveenä ollessaan tulee olemaan HIFK:lle iso apu.

Viime kausi meni Rantakarin osalta pilalle niin ikään loukkaantumisten takia. Hän pelasi Tapparassa 20 ottelua ja loppukaudella Sveitsissä neljä ottelua. Ennen sitä Rantakarin näytöt ovat kuitenkin olleet väkeviä Liigassa ja Sveitsissä. Rantakari on kyennyt pelaamaan Liigassa 25-30 tehopisteen kausia iskien noin puoli pistettä per ottelu. Kaudella 2019-2020 Rantakari iski Sveitsissä puolestaan 11 maalia runkosarjaan voittaen puolustajien maalipörssin. Toissakaudella mies pelasi myöskin KHL:ssä, mutta siellä jälki ei ollut aivan samankaltaista. Rantakari on terveenä ollessaan kova hyökkäävä puolustaja, jolta löytyy painava laukaus.

Halonen on torjunut HIFK:n maalilla nyt kaksi edellistä kautta. Avauskaudella hän toimi joukkueen kakkosvahtina, kun taas viime kaudella hän jakoi vastuun tasaisemmin Garteigin kanssa pelaten lopulta 27 ottelua. Halonen on onnistunut nappaamaan joukkueelleen voittoja kovalla tahdilla nuorella Liiga-urallaan, mutta vastaavasti muut tilastot eivät ole olleet kovinkaan kummoisia. Parhaimmillaan Halonen on pelannut Liigassa vakuuttavasti, mutta viime kevään epävarmat ja epätasaiset otteet ovat nostaneet ilmoille kysymyksiä, että pystyykö Halonen kantamaan ykkösvahdin vastuuta Stadissa. HIFK:n lopullinen sijoitus on pitkälti kiinni myös maalivahtipelin tasosta.

Pelaajakuvat ja logo @Liigan kuvapankki.

Näin käy

HIFK:lla on jälleen tuttuun tapaan jalkeilla vahva joukkue. Hyökkäyksestä löytyy rutkasti leveyttä ja ratkaisijoita jakautuu useampaan ketjuun. Lisäksi joukkueen runko on pysynyt hyvin samanlaisena verrattuna viime kauteen, kun samalla muut joukkueet ovat hankkineet reilusti uusia pelaajia markkinoiden muututtua täysin. Jatkuvuus saattaa olla myöskin HIFK:n etu varsinkin alkukaudesta.

Hyökkäyksestä löytyy useita miehiä, joilta on lupa odottaa tehoja hyökkäyspäässä. Heihin kuuluvat ennen kaikkea Koivistoinen, Nättinen, Pakarinen, Hirvonen, Paajanen, Palola, Dyk ja Jääskä. Hirvonen esitti ajoittain lupaavia otteita viime kaudella ja varsinkin pudotuspeleissä hän oli iskussa. Myös nuorten MM-kisat sujuivat häneltä hyvin, joten nuorelta mieheltä löytyy potentiaalia ottaa valtava kehitysaskel urallaan ensi kaudella.

HIFK:n puolustuskalusto on paperilla vahva, mutta sitä varjostavat lukuisat loukkaantumiset. Melart, Rantakari sekä Joonas Lyytinen ovat parhaimmillaan todella kovia puolustajia, mutta kaikki ovat viettäneet viime vuosina paljon aikaa sairastuvalla. Lyytinen teki toissakaudella 12 maalia, mutta viime kausi meni käytännössä kokonaan pilalle eikä maaleja syntynyt yhtään. Lisäksi Kasper Kotkansalo oli viime kauden alussa erittäin vahva, mutta hän vaipui varjojen maille kauden edetessä eikä ollut enää entisensä missään vaiheessa.

HIFK:n rosterista löytyy muutamia todella lupaavia junioreita, joiden otteet kannattaa ottaa seurantaan. Heihin kuuluvat ennen kaikkea puolustajista Otto Salin ja hyökkääjistä Aleksanteri Kaskimäki sekä Kasper Halttunen. Heistä Salin ja Kaskimäki pääsivät pelaamaan jo viime kaudella muutamia Liiga-otteluita.

Lähtökohtaisesti Halonen on HIFK:n ykkösvahti, mutta nuori Roope Taponen on myös erittäin lupaava maalivahti. Hän pelasi hyvän viime kauden Mestiksessä ja muutaman lainapelin Ilveksessä. Taposella on mahdollisuus horjuttaa Halosen ykkösvahdin asemaa, sillä se ei ole tällä hetkellä mitenkään kiveen hakattu. Kokonaisuutena joukkueen nuori ja suhteellisen kokematon maalivahtiosasto on kuitenkin kysymysmerkki, jos verrataan myöskin muiden kärkijoukkueiden maalivahteihin.

HIFK:ta on lupa odottaa jälleen Liigan kärkikahinoihin, muttei aivan terävimpään kärkeen. Paperilla joukkueen kokonaispaketti ei ole tarpeeksi vahva. Lisäksi loukkaantumisherkät pelaajat aiheuttavat kysymysmerkkejä ilmoille ja HIFK:ssa loukkaantumisia on ollut viime vuosina syystä tai toisesta paljon. Vaikka HIFK ei ole lähtenyt mukaan samankaltaiseen kilpavarusteluun kuin esimerkiksi Kärpät ja Tappara, kokoonpanosta löytyy jo valmiiksi laadukkaita pelaajia eri rooleihin. Koska suurin osa heistä on pelannut yhdessä jo viime kaudella, auttaa se myöskin joukkuetta hitsautumaan nopeammin yhteen.

HIFK sijoittuu runkosarjassa sijalle 5.

Valmennus

Päävalmentaja: Ville Peltonen
Apuvalmentaja: Samuel Tilkanen
Apuvalmentaja: Cory Murphy
Maalivahtivalmentaja: Jan Lundell
Fysiikkavalmentaja: Hero Mali

Kokoonpano

Maalivahdit:
#30 Roope Taponen
#53 Niilo Halonen
#90 Eemil Vinni

Puolustajat:
#6 Joonas Lyytinen
#11 Ilari Melart
#41 Otto Salin
#42 Eddie Larsson
#52 Otso Rantakari
#55 Kasper Kotkansalo
#57 Johan Motin
#73 Joona Lehmus
#82 Mico Luoto
#83 Einari Luhanka

Hyökkääjät:
#13 Otto Paajanen
#18 Teemu Tallberg
#19 Kasper Lundell
#21 Otto Karvinen
#24 Aleksanteri Kaskimäki
#25 Kasper Halttunen
#29 Tuomas Uronen
#31 Eetu Koivistoinen
#33 Roni Hirvonen
#44 Miro Väänänen
#45 Micke-Max Åsten
#51 Juha Jääskä
#54 Sebastian Dyk
#71 Leevi Teissala
#74 Julius Nättinen
#78 Jesse Seppälä
#79 Olli Palola
#81 Iiro Pakarinen
#91 Elis Hede