HIFK:n kesän tähtihankintoihin lukeutuva Ilari Melart palaa Suomeen pitkän ulkomaankiertueensa jälkeen.

Ulkomailla vuodesta 2013 alkaen viihtynyt 33-vuotias puolustaja muistelee kuutta Ruotsin vuottaan lämmöllä. Sen sijaan viime kauden seura, Saksan DEL-sarjaa pelaava Adler Mannheim ei jättänyt kovaotteiselle konkarille lämpimiä muistoja.

– En kovin hyvin viihtynyt siellä. Olin ollut Ruotsissa kuusi vuotta, ja siellä olisi ollut mahdollista jatkaa, mutta ajattelin, että olisi kiva nähdä myös Saksa tai Sveitsi. Mannheim kuulosti siinä kohtaa äärimmäisen hyvältä paketilta: loistavat fasiliteetit ja paperilla aivan mieletön paikka, Melart kertaa viime kauttaan Iltalehden haastattelussa.

Saksalaisseuran ilmapiiri osoittautui lopulta kaikkea muuta kuin otolliseksi ammatinharjoittamisen kannalta.

– Tunnelma kopissa oli urallani yksi huonoimmista. Juttelin muutaman siellä pidempään olleen äijän kanssa, ja luulen, että se kulttuuri oli hitaasti kehittynyt siihen suuntaan. Totta kai se lähti myös ylempää. Henkilökunnalla oli koko ajan stressin tunne, ja se heijastui pelaajiin, Melart pohtii.

– On ihan ookoo olla kriittinen, mutta semmoinen turha vittuilu… Jos joku laukoo eikä syötä, niin fudistyylinen käsien levittely, että miksi et syöttänyt mulle. Tätä oli peleissäkin, ja semmoista fuck youta. Ja kun koutsi sanoo jotain, niin ei edes katsottu sitä päin, Melart kertaa Saksan visiittinsä antia.

Pelillisesti Mannhaimin visiitti oli Suomen ja Ruotsin mestaruudet urallaan voittaneen puolustajan kannalta kaksijakoinen. Melart keräsi 23 runkosarjapelissä tehot 2+13=15, joskin miehen peliaika ja ylivoimavastuu romahtivat suomalaisen ilmaistua halunsa jättää seuran.

Nyt ympyrä on sulkeutunut, ja Nordikselle paluun tehnyt Melart on yksi tiistaina käynnistyneen Liiga-kauden mielenkiintoisimmista pelaajista.