Jääkiekon alle 20-vuotiaiden MM-kilpailut käynnistyvät Suomen aikaa tiistai-iltana. SuomiKiekko ennakoi tässä artikkelissa, miten kummassakin alkulohkossa tulee käymään.

A-lohko:

A-lohkossa suurin ennakkosuosikki on Kanada. Joukkue pääsee pelamaan kotimaassaan turnauksen kovimmalla materiaalilla. Mukana on todellisia huippuyksilöitä, kuten Connor Bedard, Kent Johnson ja Mason McTavish, joiden kanssa saa olla jatkuvasti tarkkana. Koko kolmikko tulee löytymään turnauksen päätyttyä pistepörssin kärkipäästä.

Sijoitusarvio: 1.

Kanadan suurin haastaja lohkossa ja samalla koko turnauksessa on Suomi. Päävalmentaja Antti Pennanen on saanut jalkeille todella vahvan joukkueen, josta on vaikea löytää heikkouksia. Kaikki osastot ovat laadukkaita – ja joukkueessa on monia huippulahjakkuuksia, kuten Aatu Räty, Roni Hirvonen, Joakim Kemell ja Topi Niemelä.

Sijoitusarvio: 2.

A-lohkossa Kanadan ja Suomen kovimmille laittaa Tshekki, joka saa jalkeille hyvän ryhmän. Kokoonpano on kuitenkin selkeästi kahta edellä mainittua heikompi, joten olisi yllätys, mikäli se kiilaisi kahden kärkeen. Tshekin kirkkain tähti on puolustaja David Jiricek, joka tulee pelaamaan MM-kisoissa isoja minuutteja illasta toiseen.

Sijoitusarvio: 3.

Slovakialla olisi ollut potentiaalia yltää tässä turnauksessa vaikka kuinka pitkälle, mutta valitettavasti tämän kesän ykköskierroksen NHL-varaukset Juraj Slafkovsky, Simon Nemec ja Filip Mesar eivät ole mukana turnauksessa. Kolmikon poissaolo näkyy valtavasti, sillä Slovakialla ei ole laadukkaita yksilöitä loputtomiin. Kaikesta huolimatta Slovakiaa ei kannata kuitenkaan aliarvioida.

Sijoitusarvio: 4.

Latvia on ennakkoon lohkon selvästi heikoin joukkue. Avausottelussa vastaan asettuu Suomi, eikä ottelusta ole pisteitä tarjolla. Paikka puolivälierissä olisi yllätys.

Sijoitusarvio 5.

Ennakko jatkuu kuvan jälkeen.

Connor Bedard pyörittää Kanadan ykkösylivoimaa. Tulevaisuuden NHL-tähti on yksi turnauksen kiinnostavimmista pelaajista. Kuva: Getty Images.

B-lohko:

Yhdysvallat on nuorten MM-kisojen B-lohkon ykkössuosikki. Joukkueessa riittää laatua. Esimerkiksi tänä kesänä kärkipäässä NHL:ään varattu Logan Cooley on sellainen pelaaja, joka voi yltää pistepörssissä aivan kärkipaikoille. Puolustuksen kirkkaimpia tähtiä ovat Luke Hughes ja Sean Behrens.

Yhdysvallat kärsi MM-kenraalissaan 2-5-tappion Suomea vastaan. Tulos ei tosin kuvaa täydellisesti ottelun tapahtumia, sillä Yhdysvallat laukoi Nuorten Leijonien maalia kohti peräti 45 kertaa.

Sijoitusarvio 1.-2.

Ruotsi on lähtökohtaisesti lähes yhtä vahva joukkue kuin Yhdysvallat, joten lohkovoittokaan ei olisi minkäänlainen yllätys. Ruotsilta löytyy kovia pelaajia jokaiselle pelipaikalle. Erityisesti hyökkääjä Jonathan Lekkerimäki on sellainen pelaaja, jota kannattaa seurata. Poikkeuksellisen taitava pelaaja on puolustajille vaikea pideltävä, joten tehoja syntyy varmasti. Ruotsilta löytyy myös ennakkoon turnauksen paras maalivahti Jesper Wallstedt, joka pitää huolen siitä, että maalivahtipeli on kunnossa.

Sijoitusarvio 1.-2.

Yhdysvallat ja Ruotsi ovat selvästi B-lohkon muita joukkueita laadukkaampia. Kolmanneksi lohkossa voi venyä Sveitsi, joka on historiansa aikana yltänyt ainostaan kertaalleen mitaleille nuorten MM-kisoissa (pronssia, v. 1998). Sveitsi tuskin saa nipistettyä ainuttakaan pistettä lohkon kärkimailta, mutta Saksa ja Itävalta ovat täysin kaadettavissa. MM-turnauksen alla Sveitsi kukisti Slovakian maalein 3-2.

Sijoitusarvio 3.

Saksalta ei tässä turnauksessa ihmeitä odoteta, vaikka kasvava kiekkomaa onkin tuottanut viime vuosina muutamia kovia yksilöitä. Joukkue taipui MM-kisojen alla niin Latvialle kuin Slovakiallekin, joten tulokset eivät lupaa hyvää. Pahimmassa tapauksessa Saksa voi pullahtaa jopa turnauksen jumboksi, mutta toisaalta kaiken mennessä nappiin joukkue voi yltää lohkossaan kolmanneksi.

Sijoitusarvio 4.

Itävalta on ennakkoon B-lohkon heikoin maa. Joukkue joutuu lähtemään turnaukseen ilman ainoaa supertähteään Marco Kasperia, joka olisi toiminut myös ryhmän kapteenina. Hyvillä otteilla pisteitä voi kuitenkin olla tarjolla ainakin avausottelussa Saksaa vastaan. Saksa esiintynyt MM-turnauksen alla todella vaisusti, joten Itävallalla on nyt paikka iskeä.

Sijoitusarvio 5.