Liigakausi alkaa parin viikon kuluttua ja SuomiKiekko käy läpi jokaisen joukkueen viime kauden, pelaajasiirrot, ihanteellisen ykkösketjun ja arvion tulevasta.

Ensimmäisenä vuoroon pääsee Vaasan Sport, jolle ei povata pudotuspelimahdollisuuksia.

Viime kausi

Sport jäi runkosarjaan ja 12 pisteen päähän viimeisen jatkopaikan Lukosta, joka pelasi vielä kaiken lisäksi yhden ottelun vaasalaisia vähemmän. Ero ei jättänyt siis sijaa jossitteluille. Vaasalaisjoukkue oli sekä kotona että vieraissa sarjan 12:nneksi paras joukkue.

Pudotuspeleistä karsiutumisesta huolimatta joukkueella oli tuloksellisesti myös oivia hetkiä. Sport voitti kauden 19 ensimmäisestä pelistä hienosti 12, mutta perään marraskuussa se jäi kuudesti peräkkäin pisteittä.

Sportin paras pistemies oli Turo Asplund saldolla 12+23=35, mutta paras maaintekijä oli sisäisen pistepörssin vitonen, Henrik Eriksson 14 maalilla. Tehokkaimmaksi syöttökoneeksi nousi Shaun Heshka 26 napsulla.

Kesän pelaajasiirrot

Nimekkäimpien saapujien joukkoon kuuluvat pakki Juuso Pulli sekä hyökkääjät Simon Hjalmarsson, Mikko Juusola, Janne Keränen, Jens Lööke ja Mikko Salmio.

Pulli tuo kokemusta ja perusvarmaa puolustamista, kokemusta hyökkäyspäähän tuovat Keränen ja Salmio. Näistä ensiksi mainittu on parhaimmillaan tehokas ja taitava virtuoosi, Salmio voi pelata periaatteessa missä ketjussa vaan. Silti vahvuudet ovat alempien ketjujen työmiehenä.

Urallaan vinon pinon erilaisia palkintoja voittanut Hjalmarsson on varmuudella kova tekijä ja pistelinko Liigaan. Hän on takonut urallaan oivia tehoja esimerkiksi SHL:ssä ja KHL:ssä.

Nimekkäimpiä lähtijöitä ovat pakit Aleksi Mäkelä, Bobbo Pettersson ja Victor Westermarck. Hyökkäyspäästä poistuivat uransa lopettaneet Sport-ikonit, joukkueen identiteetin ilmentyvät Filip Riska ja Jonne Virtanen sekä pisteiden takomiseen kykenevä Michael Keränen, hyviä maalimääriä parhaimillaan iskevä rymistelijä Roope Talaja, Keräsen tapainen Olavi Vauhkonen sekä Aaro Vidgren.

Ihanne ykkösketju

Hjalmarsson on todellakin katsomaton kortti Liigaan ja viime kausi meni Itävallassa SHL:n ja KHL:n jälkeen. Tuntuu, että ura olisi mennut taaksepäin, mutta toisaalta nyt pelaajalta odotetaan ja tarvitaan näyttöjä.

Axel Holmström on ollut Sportissa ja sitä ennen HV71:ssa varma noin parinkymmenen pisteen takoja, Löökestä on nostettava esiin kausi 2020-21. Hän iski Timråssa Ruotsin toiseksi korkeimmalla sarjatasolla peräti 76 pistettä kauden 67 pelissä.

Emil Johansson on osoittanut olevansa perushyvä pakki, joka summasi viime kaudella 58 peliin 25 pinnaa ja tehotilastokin jäi neljä astetta plussalle.

Lööke on treenikauden tehokkain saldolla 4+3 ennen Sebastian Stålbergia (1+6) ja Erikssonia (4+2).

Heshka kuuluu sarjan parhaimpiin kiekollisiin ja hyökkääviin pakkeihin. Ei olisi ihme, jos hän nousisi Sportin peliaikakuninkaaksi.

Maalivahdeista sekä Niko Hovinen että Rasmus Reijola ovat Liigan tasolle perushyviä molareita, ja parhaimmillaan todella vaikeasti horjutettavia. Kummaltakin vaaditaan suorittamisen ylärajaa Sportin alakerrassa, jos joukkueella sakkaa muuten.

Ennakko jatkuu kuvan alla.

Pelaajakuvat ja logo @Liigan kuvapankki.

Näin käy

Periaatteessa Sportilla riittää nimimiehiä vähän jokaiselle osastolle maalivahtikaksikon Hovinen – Reijola, pakkiduon Shaun HeshkaValtteri Viljanen ja hyökkäyspään osaajien Hjalmarsson, Keränen ja Sebastian Stålberg johdolla, mutta samalla kokoonpano on kovin kapea nimenomaan ykköstykkien suhteen.

Sport tulee luultavasti kiusaamaan isompiaan ajoittain ja voipa se yltää johonkin pidempään voittoputkeenkin, mutta pudotuspelipaikka jää haaveeksi.

Joukkue oli viime kaudella tuloksellisesti tasapaksu niin kotona kuin vieraissa, eikä kummassakaan pelaaminen tuntunut olevan erityinen vahvuus.

Haastajan asema voi poikia yksittäisiä välähdyksiä, ja voittihan joukkue treenikaudella ruotsalaisen Björklövenin ja slovakialaisen Popradin sekä kotimaan vastustajista Ässät ja JYPin – peräti 7-1.

Sport sijoittuu runkosarjassa 15:nneksi.

Valmennus

Päävalmentaja: Risto Dufva
Apuvalmentaja: Juuso Hahl
Apuvalmentaja: Tommo Nukari
Maalivahtivalmentaja: Arttu Lipsanen
Fysiikkavalmentaja: Niki Andersson

Kokoonpano

Maalivahdit:
#32 Hovinen Niko
#60 Reijola Rasmus

Puolustajat:
#8 Viljanen Valtteri ”A”
#22 Vanttaja Olli
#26 Heshka Shaun
#36 Tommila Juho
#52 Hietanen Valtteri
#53 Aarnio Aatu
#57 Johansson Emil
#79 Pulli Juuso
#96 Mašič Bine

Hyökkääjät:
#10 Lööke Jens
#11 Hjalmarsson Simon
#13 Riska Erik ”C”
#16 Paukku Jesse
#17 Stålberg Sebastian ”A”
#18 Eriksson Henrik
#23 Asplund Turo
#25 Holmström Axel
#46 Salmio Mikko
#55 Väyrynen Teemu
#61 Juusola Mikko
#63 Heikkinen Lari
#71 Karjalainen Henry
#91 Keränen Janne
#93 Vanhatalo Lassi

Tutustu Liigan tuoreimpiin uutisiin, otteluohjelmaan ja kaikkiin muihin liigaennakoihin painamalla tästä.