Liiga-kauden 2022-23 alku on aivan kulman takana. Sitä ennen SuomiKiekko ennakoi alkavaa kautta käymällä läpi jokaisen Liiga-joukkueen viime kauden, pelaajasiirrot, ihanteellisen ykkösketjun sekä arvion tulevasta kaudesta.

Tänään vuorossa on Lappeenrannan SaiPa.

Viime kausi

SaiPan viime kausi oli hankala. Joukkue keräsi runkosarjassa 58 pistettä ja sen lopullinen sijoitus oli 14:s. Lappeenrantalaiset jäivät lopulta peräti 31 pisteen päähän pudotuspelipaikasta. SaiPa ei onnistunut kauden aikana värkkäämään kertaakaan pidempiä kuin kahden ottelun voittoputkia. Vastaavasti se ajautui useampaan pitkään tappiokierteeseen, joista pisin oli yhdeksän ottelun kurimus marras-joulukuussa.

Kulunut kausi oli päävalmentaja Pekka Virralle ensimmäinen SaiPan peräsimessä. Virran valmennusprojektit ovat olleet viime vuosina nousujohteisia muun muassa Lukon ja KalPan riveissä, joten siinä mielessä SaiPan sijoitus ei ollut yllätys ottaen huomioon myöskin käytettävissä oleva pelaajamateriaali sekä resurssit.

Vaikka lappeenrantalaisten mennyt kausi oli haastava, mahtui mukaan myöskin muutamia positiivisia yllättäjiä ja onnistujia. Joukkueen paras pistemies oli Ville Petman, joka nakutti 59 otteluun komeat pisteet 15+24=39. Toissa kaudella Petman keräsi ainoastaan kaksi pistettä ja yhden kauden piste-ennätys oli ennen viime kautta kahdeksan pistettä, joten voidaan ehdottomasti puhua yhdestä Liiga-kauden suurimmista sensaatioista. Vahva kausi palkittiin myöskin kutsulla maajoukkueeseen, minkä lisäksi Petman solmi kesäkuussa NHL-sopimuksen Seattle Krakenin kanssa.

Joukkueen muita onnistujia olivat muun muassa Valtteri Ojantakanen, Mikko Juusola sekä Valtteri Lipiäinen, joista jokainen viimeisteli yli kymmenen maalia. Puolustajista Kalle Maalahti ja Nuutti Viitasalo pelasivat yli 20 tehopisteen kaudet. Maalivahti Niclas Westerholm on pelannut jo useamman kauden ajan kovalla tasolla, ja viime kaudella hänet valittiin mukaan myöskin EHT-turnaukseen. Harmittava loukkaantuminen sekoitti kuitenkin omalta osaltaan Westerholmin kautta ja sen myötä myöskin koko SaiPan joukkuetta.

Kesän pelaajasiirrot

SaiPan suurin menetys on ehdottomasti Petman. Hänellä olisi ollut sopimus SaiPan kanssa kevääseen 2024 saakka, mutta huippukauden myötä hän päätyi allekirjoittamaan kaksivuotisen sopimuksen Krakenin kanssa.

Petmanin lisäksi SaiPan hyökkäysosastolta poistuivat Juusola sekä ulkomaalaispelurit Oliver Okuliar ja Sergei Monakhov. Puolustajista joukkueen jätti kokenut Simo-Pekka Riikola ja maalivahdeista nuori Juho Markkanen siirtyi koko ensi kauden kattavalle lainalle Saksan pääsarjaan.

Tulijapuolella on muutamia hyvin mielenkiintoisia nimiä, joista se kaikkein kiinnostavin on Kristian Pospisil. Slovakialaistaituri on pelannut Lukossa kolmen kauden aikana 111 ottelua tehopistein 28+40=68 ja hän pääsi juhlimaan myös Suomen mestaruutta keväällä 2021. Pospisil saa SaiPassa harteilleen suuren vastuun tuloksenteosta.

Toinen kova haku hyökkäyspäähän on Ville Meskanen. Hän tykitti menneellä kaudella KooKoossa 60 otteluun pisteet 18+14=32. Meskanen on pelannut Liigassa myös Ilveksessä ja mättänyt parhaalla kaudellaan peräti 24 maalia ja 44 tehopistettä.

Puolustuskaluston kovin hankinta on kanadalainen Aaron Irving. Hän teki viime kaudella Tshekin pääsarjassa 52 otteluun pisteet 10+15=25. Hän on pelannut Euroopassa neljä viimeisintä kautta, joista kaksi edellistä Tshekissä ja sitä ennen Ruotsissa ja Norjassa.

SaiPa on hankkinut hyökkäykseensä reilusti uutta ulkomaalaisosaamista. Ensi kauden joukkueessa viilettävät myös Gustav Olhaver, Jaedon Descheneau sekä Kevin Fitzgerald. Puolustusosaston muut uudet ulkomaalaisnimet ovat Seamus Donohue ja Greg Moro.

Ihanne ykkösketju

Pospisililtä löytyy kaikki valmiudet olla koko Liigan viihdyttävin pelaaja. Mies luistelee näyttävästi, omaa kovan laukauksen ja osaa tehdä upeita maaleja, joiden jälkeen hän osaa myöskin tuulettaa tyylikkäästi. Kuten Liigassakin on nähty, Pospisil on myös jäähyherkkä kaveri ja ajautuu välillä ylilyönteihin, joista on haittaa koko joukkueelle. Kunhan slovakialaissankari saa fokuksen kentällä oikeisiin asioihin, hänestä tulee olemaan vielä paljon iloa lappeenrantalaisille.

Jarno Koskiranta pelasi menneellä kaudella vain neljä ottelua, kunnes loukkaantuminen päätti pelit jo syyskuussa. Koskiranta on erittäin kokenut pelimies ja pelannut monenlaisissa rooleissa uransa varrella. Koskiranta on ensi kauden SaiPa-joukkueen vanhin pelaaja ja hän on toiminut joukkueen kapteenina kahdella viime kaudella, joten sitä kautta hän tuo paljon johtajuutta, rauhallisuutta ja esimerkkiä melko nuoreen joukkueeseen.

Meskasella on erittäin hyvä rannelaukaus, jota hänen täytyisi päästä käyttämään entistäkin enemmän. SaiPassa Meskaselle on tarjolla hieman suurempaa tonttia kuin esimerkiksi KooKoossa tai Ilveksessä. Lappeenrannassa Meskanen on ensimmäisten miesten joukossa, kun etsitään ratkaisijoita, kun taas aiemmissa seuroissa tehoja on odotettu laajemmalta rintamalta. Meskanen on todellinen uhka myös SaiPan ylivoimaviisikkoon.

Maalahti on pelannut urallaan yli 400 Liiga-peliä, joten hän tuo joukkueeseen tietynlaista jämäkkyyttä ja suoritusvarmuutta. Maalahti on SaiPan oma kasvatti, jolla on sopimus seuran kanssa peräti kevääseen 2026 saakka. Viime kauden tapaan Maalahti tulee kellottamaan joukkueen suurimpia peliaikoja.

Irving on osoittanut pystyvänsä pelaamaan hyvällä tasolla Euroopassa. Hän on rikkonut kymmenen maalin rajapyykin kahdella viime kaudella Tshekissä. SaiPa odottaa Irvingistä monipuolista osaajaa, joka pystyy pelaamaan niin yli- kuin alivoimaakin.

Westerholm aloittaa jo neljännen kautensa SaiPan ykkösmaalivahtina. Hän on pystynyt kehittämään peliään vuosi vuodelta ja antanut usein SaiPalle mahdollisuuden taistella voitoista. SaiPa voi luottaa Westerholmiin, sillä hänen panoksestaan homma ei tule jäämään kiinni.

Ennakko jatkuu kuvan alla.

Pelaajakuvat ja logo @Liigan kuvapankki.

Näin käy

SaiPan hyökkäyksestä löytyy taitavia pelaajia, joiden osaaminen on Liigan seuraajille hyvin tiedossa. Joukkueen ulkomaalaishankinnat ovat pienoisia kysymysmerkkejä eikä heidän varaan pysty ennakkokaavailuissa paljoa laskemaan. Kaikkiaan hyökkäyskalusto jää loppujen lopuksi melko ohueksi, kun mietitään puhtaasti tuloksentekoa. SaiPa tarvitsisi enemmän tasaisuutta myös alempien ketjujen hyökkääjiltä, mikäli se mielisi selvitä korkeammalle sijalle runkosarjassa. Tähän porukkaan kuuluvat esimerkiksi Ojantakanen, Veikko Loimaranta sekä Ville Vainikainen.

Puolustuskalustosta Nuutti Viitasalo on näillä näkymin sivussa peleistä useamman kuukauden ajan, mikä on iso takaisku SaiPan jo valmiiksi ohueen ja suhteellisen nuoreen puolustukseen. Ennen kaikkea Maalahti on luotettava puolustaja SaiPalle ja Irving voidaan jo ennakkoon laskea hyväksi hankinnaksi, mutta heidän takanaan tulevat miehet kalpenevat vertailussa muihin joukkueisiin.

Westerholm on näyttänyt aiemmin pystyvänsä pelaamaan kovalla tasolla, joten hänen panoksensa tulee olemaan jälleen SaiPalle todella tärkeää. Mutta kuten aikaisempina vuosina on huomattu, hyvä maalivahti ei yleensä takaa menestystä koko joukkueelle. Westerholm tulee hoitamaan takuuvarmasti oman tonttinsa mallikkaasti, minkä jälkeen muun joukkueen on aika suorittaa.

Kaikkiaan SaiPan joukkueessa on jokaiselle pelipaikalle kovia pelimiehiä, mutta pelaajamateriaali jää lopulta köykäiseksi Liigan kiihtyneessä kilpavarustelussa. Pekka Virralla on tässäkin joukkueessa kasassa sellaisia palasia, joiden ympärille on hyvä rakentaa kohti tulevaa ja hakea sitä kautta menestystä. Tällä kaudella sitä ei ainakaan ole vielä tulossa.

SaiPa sijoittuu runkosarjassa sijalle 14.

Valmennus

Päävalmentaja: Pekka Virta
Apuvalmentaja: Ville Hämäläinen
Apuvalmentaja: Santeri Immonen
Maalivahtivalmentaja: Antti Ore

Kokoonpano

Maalivahdit:
31 Jere Huhtamaa
35 Kalle Varis
53 Niclas Westerholm

Puolustajat:
2 Seamus Donohue
4 Joona Huttula
5 Greg Moro
6 Joel Olkkonen
18 Kalle Maalahti
21 Elmeri Laakso
24 Aaron Irving
34 Nuutti Viitasalo
42 Mikael Koskimies
50 Hugo Rikkilä
77 Henri Hietala
86 Aapo Sarell

Hyökkääjät:
11 Roni Karvinen
13 Nicolas Werbik
14 Jaedon Descheneau
19 Kevin Fitzgerald
25 Tino Metsävainio
28 Ville Meskanen
29 Veikko Loimaranta
39 Valtteri Ojantakanen
40 Jarno Koskiranta
44 Kristian Pospisil
45 Gustav Olhaver
57 Otto Hokkanen
59 Niko Kautiainen
80 Ville Vainikainen
90 Valtteri Lipiäinen

Juniorisopimukset:

26 Rasmus Ruusunen
82 Aleksi Sinkkonen
70 Janne Naukkarinen
Patrik Gabriel

Tutustu Liigan tuoreimpiin uutisiin, otteluohjelmaan ja kaikkiin muihin liigaennakoihin painamalla tästä.