Monet varmasti muistavat legendaarisen NHL-GM Neil Smith 1990-luvulta, jolloin hän oli rakentamassa kivenkovaa joukkuetta New York Rangersille.

Smith värväsi urallaan muun muassa Mark Messierin, Wayne Gretzkyn, Brian Leetchin, Mike Richterin ja Adam Gravesin kaltaisia supertähtiä Manhattanille.

Kaikista huippuvärväyksistä huolimatta uralla osui myös hutilyöntejä, joista osa kaduttaa miestä vielä tänäkin päivänä.

Kiekkopomo paljasti muutama vuotta takaperin New York Postin haastattelussa, että hän katuu Los Angeles Kingsin kanssa vuonna 1996 tehtyä isoa kauppaa, jossa Rangersiin siirtyivät uransa ehtoopuolella olleet Jari Kurri, Marty McSorley ja Shane Churla.

Samalla kaupassa Kingsiin siirtyivät Mattias Norström, Ray Ferraro, Ian Laperriere, Nathan Lafayette sekä neljännen kierroksen (1997.) varausvuoro.

– Jos jotain päätöstä uraltani kadun, niin se on Kurrin ja McSorleyn hankkiminen. Ajattelin silloin, että joukkueemme tulisi olla fyysisempi. Se oli täysin minun päätökseni ja kadun sitä.

– Se kauppa oli aivan karsea. Voin väitellä kaikkia muita vaihtokauppojani vastaan, jopa niitä jotka menivät aivan metsään. Mutta tuota vastaan? Siinä mokasin pahemman kerran, Smith kommentoi New York Postille.

Nykyisin kyseistä vaihtokauppaa pidetään yhtenä Rangers-historian surkeimmista.

Kaupan aikaan 36-vuotias Kurri pelasi Rangersin riveissä vain 14 runkosarjaottelua, joissa hän teki yhden maalin ja antoi neljä maalisyöttöä. Pudotuspeleissä suomalaislegenda esiintyi puolestaan 11 ottelussa tehopistein 3+5.

Kurri ei lopulta kauden päätteeksi halunnut jatkaa Rangersissa ja suuntasi Mighty Ducks of Anaheimiin.

1980- ja 90-luvuilla legendaarisena kovanaamana tunnetun McSorleyn ura Rangersissa ei myöskään ollut mikään menestys, sillä hän pelasi yhteensä vain 13 ottelua ja saalisti kaksi syöttöpistettä.

Myös McSorley lähti kauden jälkeen Rangerisista, joten seuralle jäi kaupasta vain luu käteen.

Kings taas sai Norströmistä (11 kautta, joista kuusi kapteenina), Ferrrarosta (neljä kautta), Laperriere (yhdeksän kautta) sekä Lafayettestä (kolme kautta) tärkeitä avainmiehiä joukkueeseen pitkäksi aikaa.

Artikkeli on julkaistu ensimmäisen kerran vuonna 2019.