Jättimäinen joukko KHL:n ulkomaalaisvahvistuksia on lähtökuopissa idän mahtiliigasta. Terävin kärki harkinnee ensimmäisinä vaihtoehtoina Ruotsin ja Sveitsin pääsarjoja, mutta myös Liiga saa varmasti osansa.

Osa KHL-pelaajista siirtyi Liigaan ja muualle Eurooppaan jo tällä kaudella, mutta heidän jatkossaan ei tässä artikkelissa spekuloida. Käymme läpi kovimmat realistisesti ajatellen Liigaa harkitsevat pelaajat, jotka eivät vielä ole KHL:stä lähteneet.

Josh Kestner, Admiral Vladivostok

TPS:ssä loistanut Josh Kestner ei dominoinut ensimmäisellä KHL-kaudellaan. 59 Liiga-ottelussa tehopisteet 24+25=49 nakuttanut yhdysvaltalaishyökkääjä pelasi Admiral Vladivostokissa 37 ottelua tehoin 5+10=15.

Cody Kunyk, Barys Nur-Sultan

Cody Kunykilla on vielä pidempi tausta Liigasta. Kärppiä, HPK:ta ja SaiPaa tasaisen tehokkaasti edustanut 31-vuotias sentteri keräsi Kazakstanin kiekkoylpeydessä 33:ssa runkosarjan ottelussa pistelukemat 5+9=14. Samasta joukkueesta voi olla tarjolla myös Joe Morrow, joka kuului Ässien runkopuolustajiin viime kaudella.

John Gilmour, TsSKA Moskova

Suomalaisille jääkiekon seuraajille John Gilmourin nimi ei välttämättä ole tuttu, mutta 37 ottelun NHL-kokemuksella varustettu parhaassa peli-iässä oleva puolustaja olisi kovaa valuuttaa Liigassa. TsSKA:ssa hän voi olla tottunut huomattavasti isompaan palkkaan verrattuna siihen, mitä Liigassa olisi mahdollista saada, mutta välillä hyvin vähäisessäkin roolissa olleena pakkina myönnytyksiä täytyy joka tapauksessa tehdä rahan suhteen.

Jakub Krejcik, Dinamo Minsk

Jakub Krejcik olisi Kunykin ja Kestnerin tapaan paluumuuttaja, mutta sitä tiuhaan joukkuettaan urallaan vaihtanut tshekkiläispuolustaja olisi myös SHL:ssä. Suomessa 30-vuotias HC Slavia Prahan kasvatti on edustanut Lukkoa, Kärppiä ja Jokereiden KHL-joukkuetta.

Jere Karjalainen, Dinamo Riika

Kaksi SM-kultaa ja yhden MM-hopean urallaan voittanut Jere Karjalainen on hyvin mahdollinen Liiga-pelaaja ensi kaudeksi, sillä Dinamo Riika oli ennen eroamistaan KHL:stä sarjan pohjasakkaa maineeltaan. Tapparassa 49 pisteen kauden 2019-20 pelannut ei kyennyt yli 15 pisteen kauteen KHL:ssä HK Sotshissa eikä Dinamo Riiassa.

Peter Tiivola, Dinamo Riika

Täksi kaudeksi Baltian kiekkoylpeyden riveihin siirtynyt Peter Tiivola ei päässyt pahemmin pisteiden makuun KHL:ssä. Ässissä elämänsä kauden pelannut 28-vuotias sentteri huipensi kevään 2021 MM-kisoihin ja olisi huippuvahvistus mihin tahansa Liiga-joukkueeseen.

Janis Jaks, HK Sotshi

Ensimmäiset MM-kisansa jo 19-vuotiaana kokenut Janis Jaks on edustanut maataan neljässä MM- ja yhdessä olympiaturnauksessa. HK Sotshin runkopuolustajaan lienee varaa vain rahakkaimmilla Liiga-seuroilla.

Robert Rooba, Severstal Tsherepovets

Viron jääkiekkopiireissä supertähdeksi noussut Robert Rooba löi itsensä läpi 30 maalillaan viime kauden JYPissä. Maalikuninkuuden kolmella osumalla Sebastian Wännström hävinnyt hyökkääjä jäi Severstal Tsherepovetsissa jämäminuuteille.

JC Lipon, Sibir Novosibirsk

JC Lipon on käynyt läpi jo kolme KHL-joukkuetta, mutta vain Dinamo Riiassa tehokkuus löytyi. Hän olisi entisenä NHL-lupauksena potentiaalinen SHL-hyökkääjä, mutta Ruotsissa on takana jo epäonnistunut pikavisiitti.

Frans Tuohimaa, Neftehimik Nizhnekamsk

Viime kaudella HIFK:n maalia vartioinut Frans Tuohimaa on ainakin lähtökuopissa KHL:stä, mutta tänä keväänä Neftehimik Nizhnekamskin maalivahtia ei vielä pois päästetty. Pekingin kultajoukkueen kolmosvahti on torjunut kiekkoja 90,6 prosentin tarkkuudella Aleksander Sudnitsinin tasavertaisena aisaparina.

Joonas Kemppainen, SKA Pietari

Joonas Kemppainen saisi takuulla sopimuksen mistä tahansa Euroopassa, mutta 33-vuotiaana työteliäs suomalaissentteri alkaa olla jo iässä, jossa paluumuutto kotimaahan usein tapahtuu. Pietarin SKA:n 189-senttinen hyökkääjä on kerännyt 40 ottelussa tehot 13+14=27.

Jori Lehterä, Spartak Moskova

Kemppaisesta sanottu pätee myös Jori Lehterään. Edelleen lähes piste per peli -tahdilla KHL:ää tahkoava NHL-kokenut keskushyökkääjä voi 34-vuotiaana olla jo avoin muutolle kotimaisemiin.