Olympiajääkiekon lohkoennakko: Leijonat voittajasuosikki – B-lohkossa riittää eniten jännitettävää

Miesten jääkiekon olympialaisissa suurimmat voittajasuosikit tulevat tällä kertaa Pohjois-Amerikan ulkopuolelta, koska turnauksessa ei nähdä lainkaan NHL-pelaajia.

SuomiKiekko arvioi tässä artikkelissa, miten missäkin lohkossa tulee käymään. Ennakkoon ROC:n, Tshekin, Sveitsin ja Tanskan muodostama B-lohko on kaikista tasaisin.

A-lohko:

Kanada, Yhdysvallat, Saksa, Kiina

A-lohkon suurin voittajasuosikki on Kanada. Joukkueeseen on valittu entisiä NHL-pelaajia sekä tulevaisuuden huippunimiä, joten ryhmästä löytyy mukavasti kokemusta ja nuoruutta. Kanadan kapteenina toimii NHL-konkari Eric Staal, joka on hakenut turnaukseen pelituntumaa AHL:stä. Erityiseen tarkkaan kannattaa ottaa muun muassa Mason McTavish ja Owen Power, joista kasvaa lähivuosina kovia pelimiehiä NHL:ään. Kaksikosta Power varattiin viime kesänä NHL:ään koko tilaisuuden ykkösnimenä.

Yhdysvallat lähtee puolestaan turnaukseen todella nuorella joukkueella, joka on koottu pääasiassa yliopistoliigan pelaajista. Yhdysvallat ei tästä syystä lukeudu mestarisuosikkien joukkoon, mutta nuorta, nälkäistä ja vauhdikasta ryhmää ei kannata aliarvioida. Kokemusta joukkueeseen tuo muun muassa Jokereiden tähtihyökkääjä Brian O’Neill, jolle ei kuitenkaan ole povattu ennakkoon isoa roolia.

Edellisissä olympialaisissa yllättäen finaaliin saakka marssinut Saksa on jälleen yllätysvalmis joukkue. Päävalmentaja Toni Söderholm on kasannut ryhmän lähinnä DEL-liigan pelaajista, mutta mukaan on saatu myös esimerkiksi SC Bernin tähtihyökkääjä Dominik Kahun, joka edusti vielä viime kaudella Edmonton Oilersia.

Saksa pelasi marraskuussa myös kolme olympialaisiin valmistavaa ottelua, joissa se kukisti Slovakian, Sveitsin ja Venäjän B-maajoukkueen, joten tämän ryhmän kanssa saa olla tarkkana. Saksa voi hyvinkin jättää tässä lohkossa Yhdysvallat taakseen kolmanneksi.

Kiina lähtee lohkoon selvänä altavastaajana. NHL-pelaajien puuttuminen tasoittaa hieman voimasuhteita, mutta kisaisännät eivät siitäkään huolimatta tule pisteillä juhlimaan. Mikäli Kiina ei jää lohkonsa jumboksi, niin puhutaan jättimäisestä yllätyksestä. Kiinan joukkueen etuna on se, että pelaajat ovat pelanneet pitkään yhdessä KHL-seura Kunlun Red Starin riveissä. Kiinan edellisestä maaottelusta on aikaa jo lähes kolme vuotta.

B-lohko:

ROC, Tshekki, Sveitsi, Tanska

ROC eli Venäjän olympiakomitea lähtee B-lohkoon ja samalla koko olympiaturnaukseen suurena mestarisuosikkina. ROC:n ryhmä on koottu kokonaan KHL-pelaajista ja todella koviakin nimiä on jäänyt rannalle. Esimerkiksi ykkösketjuun ROC pystyy istuttamaan Mihail Grigorenkon, Nikita Gusevin ja Vadim Shipatshjovin, joten laatua löytyy. Mikäli ROC pelaa hyvin joukkueena yhteen, eivätkä yksilöt sooloile liikaa, niin tämä taitava ryhmä on vaikea kaadettava.

Tshekkiä ei voi koskaan laskea ulos mitalipeleistä, mutta tällä kaudella joukkue on ollut todella vaisu. Kuudesta EHT-ottelustaan Tshekki on hävinnyt jokaisen, joten lähtökohdat olympialaisiin eivät ole parhaat mahdolliset. Lohkovoitto olisi yllätys ja se vaatisi ROC:n kompurointia, mutta kakkospaikka on täysin mahdollinen.

Tshekki aloitti leirityksen arvokisoihin esimerkiksi paljon Suomea aiemmin, joten valmistautumista on tehty huolella. Myös paperilla joukkue on hyvä. Huippunimiä ovat muun muassa Jan Kovar ja David Krejci.

Sveitsi taistelee lohkon kakkossijasta Tshekin kanssa. Joukkue on koottu Sveitsin pääsarjan pelaajista, joten pelaajat ovat toisilleen entuudestaan hyvin tuttuja. Sveitsillä on kasassa joukkue, joka voi kukistaa olympiajäillä minkä tahansa ryhmän. Nimekkäimpiä pelaajia joukkueessa ovat esimerkiksi Sven Andrighetto ja Gregory Hoffmann.

Tanska on ennakkoon lohkon heikoin joukkue, eivätkä odotukset ole kovinkaan korkealla, mutta yksittäiset yllätykset ovat mahdollisia varsinkin näin tasaisessa lohkossa. Joukkue on kaatanut tällä kaudella harjoitusotteluissa Latvian ja Norjan. Tanskan ryhmästä löytyy muutamia erinomaisia yksilöitä, kuten Jokereiden maalitykki Nicklas Jensen sekä helsinkiläisseuran entinen kapteeni Peter Regin.

C-lohko:

Suomi, Ruotsi, Slovakia, Latvia

Suomi lähtee C-lohkoon voittajasuosikkina. Monien papereissa Leijonat on ROC:n ohella myös olympialaisten suurin mestarisuosikki. Suomi ei ole voittanut jääkiekossa vielä koskaan olympiakultaa, mutta nyt siihen on täydet mahdollisuudet.

Päävalmentaja Jukka Jalonen on kasannut arvokisoihin oman näköisensä laadukkaan joukkueen Euroopan sarjojen huippunimistä. Tällä kertaa ryhmässä on myös erityisen paljon kokemusta, kun C-merkkiä kantaa rinnassaan Valtteri Filppula, jolla on valtavasti NHL-kokemusta. Kapteenistoa täydentävät Leo Komarov, Marko Anttila ja Atte Ohtamaa, joten joukkue on hyvissä käsissä.

Ruotsi on Suomen kovin haastaja, kun puhutaan lohkovoitosta. Tre Kronorilla ei ole paperilla yhtä kovaa pelaajamateriaalia tai valmennusosastoa kuin Leijonilla, mutta yksittäisissä otteluissa kaikki on mahdollista. Ruotsilla riittää laatua kaikkiin ketjuihin, joten kaiken mennessä nappiin joukkue voi pystyä vaikka mihin.

Slovakia ei tule tätä lohkoa voittamaan, mutta kyseessä on juurikin se maa, joka voi sekoittaa lohkon voittokamppailua napsimalla pisteitä Suomelta tai Ruotsilta. Slovakialla on muutamia kovia yksilöitä, kuten Peter Cehlarik, mutta laatua ei riitä jokaiselle osa-alueelle. Joukkue pyrkii tekemään fyysisellä pelillä kärkimaiden pelistä vaikeaa. Joukkueesta erityistarkkailuun kannattaa ottaa vasta 17-vuotias TPS-hyökkääjä Juraj Slafkovsky.

Lähinnä KHL-pelaajista kasattu Latvian joukkue on ennakkoon lohkon heikoin joukkue, joka voi kuitenkin haastaa Slovakian lohkon kolmossijasta. Latvia selvisi olympialaisiin karsintojen kautta. Sen jälkeen joukkue on pelannut neljä harjoitusottelua, joista se on voittanut ainostaan yhden. Latvia on koko turnauksen heikoimpia maita, joten positiivisia yllätyksiä on turha odottaa.

Mikäli haluat tutustua miesten olympiakiekkoon tarkemmin, niin se onnistuu täältä. Löydät sivustolta muun muassa otteluohjelman ja kaikkien maiden kokoonpanot.

LEIJONAT PUREE JENKKIÄ MATKALLA KULTAAN! ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️