Liigan syyskausi on nyt paketissa, ja joukkueet viettävät ansaittua joululomaa. Ennen kuin pelit jatkuvat tapaninpäivän iltana, on nyt hyvä aika vetää syyskausi pakettiin erilaisten rankingien perusteella.

Tässä artikkelissa nostamme esiin Liiga-syksyn kahdeksan parasta hyökkääjää. Vahviten edustettuna on Lahden Pelicans, jonka kolme hyökkääjää mahtuu mukaan kyseiselle listalle.

8. Petrus Palmu, Jukurit

(29 ottelua, 11+16=27, +10)

24-vuotias Palmu saapui Olli Jokisen valmentamaan Jukurit-porukkaan täksi kaudeksi ja hänelle lyötiin välittömästi C rintaan. On pystynyt johtamaan joukkuetta erinomaisesti. Pelaa lähes piste per peli -tahdilla ja on kapteenina pystynyt johdattamaan Jukurit positiivisesti yllättävällä tavalla sarjataulukon kahdeksanneksi. Tehnyt hyvää tulosta tasaisesti ja löytyy pistepörssin kärkikahinoista tällä hetkellä.

7. Eetu Koivistoinen, HIFK

(27 ottelua, 12+13=25, +3)

Koivistoinen missasi alkukaudesta muutaman pelin loukkaantumisen vuoksi, minkä takia hänen kautensa alkoi hieman muita myöhemmin. Alkukankeuksien jälkeen päässyt loistovireeseen uudessa seurassaan. 26-vuotias Koivistoinen on johtanut HIFK:n ykkösketjua ja muodostanut Jere Innalan ja Juha Jääskän kanssa erittäin toimivan kokonaisuuden. Tekee pisteitä ja on juuri niin vaarallinen kuin tulosyksikön pelaajan täytyykin olla. Harppaus Raumalta Helsinkiin on tässä vaiheessa ollut hyvinkin onnistunut.

6. Iikka Kangasniemi, Pelicans

(26 ottelua, 11+15=26, +4)

Viihdyttävä pelaaja. Tämä 170-senttinen virtuoosi on jäällä erittäin taitava ja fiksu pelimies. Pelannut Liigassa jo useita hyviä kausia eikä tämä sesonki ole siihen asiaan poikkeus. Tehnyt tällä kaudella jo useita näyttäviä suorituksia pienissä tiloissa jäällä ja pysyy myöskin hyvin mukana kamppailuissa. 26-vuotias Kangasniemi on tehnyt lähes puolet (5) tämän kauden osumistaan ylivoimalla.

5. Saku Mäenalanen, Kärpät

(29 ottelua, 6+20=26, +3)

Mäenalasen paluu Liigaan on sujunut upeasti. Hän on ottanut Kärppien hyökkäyspelaamisessa kapellimestarin roolin. Joukkueen varakapteeninakin toimiva Mäenalanen on erittäin monipuolinen pelaaja. Liigassa hän on pystynyt takomaan kovaa jälkeä pisteiden valossa, kun taas esimerkiksi Jokereissa ja viime kevään MM-kisoissa pelatessaan hän on toiminut alempien ketjujen luottopelaajana. 27-vuotias hyökkääjä on Liiga-tasolle todella kova tekijä.

4. Juuso Pärssinen, TPS

(20 ottelua, 7+14=21, +8)

20-vuotias superlupaus antoi muille hieman ”etumatkaa” käydessään alkusyksystä NHL-harjoitusleirillä. Hän on pelannut joitain otteluita vähemmän kuin muut tämän listan jäsenet. Siitä huolimatta jälki on ollut kovaa sen jälkeen, kun hän palasi takaisin rapakon takaa. Löytyy parhaillaan myöskin joukkueensa sisäisen pistepörssin kärkipaikalta selkeähköllä erolla muihin, vaikka on pelannut vähemmän pelejä. On kehittynyt huimasti viime kaudesta ja on näyttänyt, että pystyy omalla tekemisellään näyttämään esimerkkiä joukkueelle. Viihdyttävä ja taitava pelaaja, jonka otteita on ollut mielenkiintoista seurata.

3. Anton Levtchi, Tappara

(30 ottelua, 14+18=32, +6)

Levtchi on noussut koko Liigan pistepörssin kärkipaikalle sekä maalipörssin jaetulle ykkössijalle syksyn aikana. 26-vuotias hyökkääjä pelaa jo kolmatta tehokasta kauttaan Liigassa ja meno näyttää vain kiihtyvän entisestään. On joukkueelleen erittäin tärkeä pelaaja ja tällä hetkellä myöskin Tapparan ykköshevonen ja keulakuva myöskin tulevaisuuden varalle, sillä sopimus Tapparaan on voimassa kevääseen 2024 saakka. Todella taitava ja näppärä pelaaja, joka pystyy ratkomaan pelejä myöskin yksilösuorituksillaan.

2. Jiri Smejkal, Pelicans

(23 ottelua, 14+13=27, +12)

Tämä 25-vuotias tshekkihyökkääjä on aivan eri pelaaja kuin viime kaudella Tapparassa pelatessaan. Hän on latonut jo tässä vaiheessa enemmän pisteitä kuin koko viime kaudella yhteensä. Smejkal jakaa parhaillaan Levtchin, Heikki Liedeksen ja Reid Gardinerin kanssa maalipörssin ykköstilan. Smejkal on ollut kentällä parhaimmillaan hyvin dominoiva ja mättänyt pisteitä hillittömällä tahdilla. Hän myös tehtaili marraskuussa yhteen otteluun peräti viisi tehopinnaa. Smejkal on ollut tällä kaudella Liigan parhaimmistoa ja ollut edesauttamassa Pelicansin lentoa alkukaudella. Jäänyt vain kuudessa ottelussa kokonaan pisteittä.

1. Lukas Jasek, Pelicans

(27 ottelua, 5+25=30, +15)

Pelicans ja tshekkihankinnat. Kyseistä sanaparia on käytetty viime kausien aikana usein ja ihan syystäkin. Jasek ja Smejkal ovat todistaneet olevansa Liigan parhaimmat hyökkääjät, ja heistä Jasek valikoitui tämän listan ykköspaikalle. 24-vuotias Jasek on viihtynyt hyvän tovin pistepörssin kärkipaikalla tällä kaudella, parhaillaan hän on toisena. Jasekin pelikäsitys on maailmanluokkaa. Hän pelaa hyvin yhteen Smejkalin kanssa ja tulosta on syntynyt murhaavaan tahtiin. Aloitti kauden kahdeksan ottelun pisteputkella, marraskuussa hän ei jäänyt kertaakaan pisteittä ja koko kaudella hän on jäänyt ainoastaan viidessä ottelussa ilman tehopisteitä. Näillä näytöillä ei olisi mikään yllätys, jos Jasek voittaisi lopulta pistepörssin.