Suomen alle 20-vuotiaiden maajoukkue tuhosi Itävallan ikäluokan MM-kisoissa maanantaina luvuin 7-1. Suomen ykkösnippu oli kolmosketju Brad Lambert (1+2) – Samuel Helenius (1+1) – Ville Koivunen (2+1).

Trio miehitti myös pistepörssin kolmea kärkisijaa Suomen matsin tauottua järjestyksessä Lambert (1+4) – Helenius (3+1) – Koivunen (2+2). Suomen päävalmentaja Antti Pennanen myönsi matsin tauottua, että nippu on päässyt yllättämään.

– On se vähän yllättänyt – siinä on hyvä kombinaatio. Vähän vaikea analysoida sitä ketjua. On tullut vähän yllätyksenä, että on noinkin hyvä. Heillä on hyvä itseluottamus, ja ovat saaneet onnistumisia. Iso sentteri voittaa kamppailuita, Pennanen kehui Kanadan maanantai-iltapäivässä nostaen esiin Heleniuksen lisäksi myös laiturien taidot.

– On se ehkä ollut pieni yllätys, Heleniuksen kanssa olen pelannut maajoukkueessa jonkin verran ja Bradin kanssa myös. Ollaan onnistuttu maalipaikoissa, mutta on muillakin ollut paikkoja, Koivunen mietti.

Maanantain pelin kummajaiset olivat Suomen reiluun 10 sekuntiin jäänyt ylivoima, TPS-pakki Ruben Rafkinin jääminen pieneen rooliin – peliaikaa reilut kuusi minuuttia – ja Kärpät-vahti Joel Blomqvistin pelin seuraaminen sivusta.

– Meillä on hyvä pakisto – Ruben on osa sitä, tänään ei ehkä ollut paras päivä. Haluttiin mennä kuudella ja antaa (Karri) Aholle saumat. Ruben on hyvä poika ja varmasti parantaa, Pennanen näki ja jatkoi hymy kasvoilla veistellen median tentatessa.

– Täällä on mielettömän kylmä, 30 astetta pakkasta.

Kärppävahti puolestaan on ollut Liigassa tulikuuma. Uusikaarlepyyläinen on pelannut kahdeksan ottelua, joissa selän taakse on mennyt viisi kutia. Nollapelejä vyöllä on jo viisi kappaletta.

– Katsotaan hänen tilanne, se on vähän auki. Leevi (Meriläinen) ja Juha (Jatkola) olivat hyviä, meillä on kolme hyvää maalivahtia. Blomma on ollut Liigassa hyvä, meidän tapahtumissa on ollut ehkä vähän ailahtelevaa. Maalivahdit tulevat erilaisista tilanteista, mutta kenet vaan voi laittaa maaliin missä tilanteessa vaan.

– Aina on joku suunnitelma. Nykyinen maailmantilanne on opettanut sen, että tee suunnitelmia lyijykynällä ja reagoi, hyväntuulinen Pennanen lopetti.

Suomi jatkaa MM-urakkaansa keskiviikkoiltana Tshekkiä vastaan.