“Treeneissä tuntui kivalta saada kehuja” – Jukurit pumppasi Aatu Rädyn kolmen pisteen liekkeihin, suurlupaus ei ole katkera Kärppiin päin

© Kuva: Taneli Niinimäki

MIKKELI. On oikeastaan vaikea keksiä sitä, millä sanoin tämän tekstin aloittaisi. Mahdollisimman terävä ja hehkuttava alku.

Ylihehkuttava.

Mennään sitten näillä. Kärpistä Jukureihin lainasopimuksella siirtyneen Aatu Rädyn, 18, keskiviikkoinen debyytti mikkeliläisjoukkueessa oli sellainen, että sanattomaksi meinaa vetää.

Tällä kaudella kuudessa Kärppien pelissä tehot 0+1 summannut pelaaja latoi nyt uusissa maisemissa tiskiin pisteet 1+2. Jääkiekkoliigassa liekehtivä Jukurit löi kotihallissaan Lukon 4-2 oulunsalolaisen osuman jäädessä voittomaaliksi. Sitä mikkeliläisyleisön uusi suosikki tuuletti innokkaasti.

– Kenttä pelaa hyvin, niin niitä (pisteitä) helposti tulee. Kärppien kavereiden saadessa onnistumisia olen katsellut, että miten tuo on mahdollista, että peli näyttää noin helpolta. Se tulee vähän kuin itsestään. Taas sen tajusi, kun sai flowta, tyytyväinen pelaaja sanoo Mikkelin jäähallin uumenissa.

– Paine on sen verran valtava, että vastustaja kyllä tekee virheen ja me isketään heti.

Vajaan puolentoista viikon päästä 19 vuotta täyttävä sentteri nousi debyytissään kultakypärä Petrus Palmun ja Joachim Rohdinin keskelle kakkosketjuun pelaten kauden isoimmat minuutit. Tilastovahvan illan kruunasi valinta matsin ykköstähdeksi.

Vastuu tärkeää

Kärpissä vastuuta irtosi noin 11 minuutin peliaikakeskiarvolla, mutta Jukurien ensiesiintymisessä tuli ennätystehojen lisäksi heti ne ennätysminuutit.

– Paljon mä pelasin?

18.49.

– Joo ei siinä, se on melkein tuplat siihen, mitä pelasin Kärpissä. Olen tosi hyvässä kunnossa ja treenannut paljon. Siinä mielessä ei ollut paha – mutta on mahtavaa pelata paljon. Ja ihan erilailla pystyy olemaan kiekossa ja vähän tekemään vaikeampia ratkaisuita, kun tatsi on päällä ja on flow-tilassa.

– Pienillä minuuteilla peliä pitää yksinkertaistaa ja se saattaa näyttää vähän siltä, ettei uskalla hakea oikein mitään.

Oulunsalolaistimantti on NY Islandersin NHL-varaus tältä vuodelta. Räty huudettiin NHL:ään kakkoskierroksella numerolla 52.

– Kärpät halusi (Axel) Rindelliä ja Jukurit minut. Se oli oikeastaan se lainan isoin syy. Vaikka itse tulin totta kai hyvällä fiiliksellä tänne, niin ei siinä ollut sanomista.

– Olen tosi hyvässä kunnossa ja treenannut paljon.

Näyttöhalut ovat korkeat, mutta sitä ne Rädyn sanoin ovat aina. Nyt peli kulki, mutta lasissa on totta kai aina 110 prosenttia. Nyt myös saumat liitoon ovat aidot, kun luottoa antava Jukurien luotsi Olli Jokinen pelasi urallaan sentterinä – eli samaa paikkaa kuin Räty.

– On siitä varmasti apua. Välillä tuli tuolla viisi tappiota putkeen aloituksissa OJ:lle. Siinä on paljon opettelemista, hän on äärimmäisen hyvä aloittaja. On tullut paljon vinkkejä ja pieniä jippoja, Räty virnistää viitaten treeneihin ja muuhun oheistoimintaan.

– Haluan oppia paljon myös Jarkko Immoselta ja muilta jätkiltä. Siinä on hyviä, huippupelimiehiä.

Lähtökohdat ensiesiintymiseen Jukureissa olivat ilmeisesti niin hyvät, kuin ne tuoreen ja Suomessa puhuttaneen pelaajasiirron jälkeen voivat olla.

– Treeneissä tuntui kivalta saada kehuja, Kärpissä ne jäivät vähiin.

– Treeneissä tuntui kivalta saada kehuja, Kärpissä ne jäivät vähiin, Räty pyörittelee lisäten, ettei hänellä ole Kärppiä vastaan mitään.

Ei vihaa Kärppiin päin

Nyt on aika sen kuuman kysymyksen, eli miksi Räty ei päässyt pelaamaan Kärpissä?

– No, se oli Kärppien päävalmentajan päätös. (Lauri) Mikkola näki, että muut sentterit olivat siihen rooliin parempia kuin minä. Lopussa halusivat saada pelaajakaupan maaliin ja tiesivät, etten olen osana loppukautta, niin moni meni peluutuksessa ohi, suurlupaus sanoo rauhalliseen sävyyn.

– Mutta se on ihan ymmärrettävää. Tietää, että lähtee, niin on turha peluuttaa.

Onko NHL:n Islandersista tullut huolestuneita viestejä syksyn pienestä vastuusta?

– Totta kai ne haluavat, että olen itselle mahdollisimman hyvässä paikassa. En usko, että heille on väliä, missä olen. Varmasti ovat ilosia, että täällä homma toimii, eivätkä varmaan halua liikaa puuttua tähän.

– Mutta se on ihan ymmärrettävää. Tietää, että lähtee, niin on turha peluuttaa.

Jukurien yleisö huusi pitkään Rädyn nimeä neljännen peräkkäisen voiton jälkeen. Voi olla, että hyökkääjästä on iloa loppuvuonna myös Nuorille Leijonille. Se puolustaa MM-pronssia alle 20-vuotiaiden MM-kisoissa joulu-tammikuussa.

– Edmontonissa pääsee väkeä otteluihin, ihan mahtavaa. Paljon pitää tehdä hommia, että mahtuu joukkueeseen. Mutta totta kai aina on luottoa siihen, oli minulta viimeksi tosi vahva turnaus. (Päävalmentaja Antti) Pennasen pelityyli tuntuu sopivan pieneen kaukaloon, edellisen kerran noin kaksi vuotta sitten U20-kisoissa pelannut hyökkääjä arvelee.

Erilainen arki

Rädyn lähimenneisyys on ollut kaikkea muuta kuin perussettiä. Sentterilupaus pelasi Mikkelissä viimeksi viime perjantaina, Kärppien väreissä. Seuraavana päivänä SaiPan vieraana vastuuta ei tullut, mutta puhelimeen kilahti tieto siitä, että laina Jukureihin olisi mahdollinen.

Nyt pelaaja asuu hotellissa, toinen Kärpistä tullut Veli-Matti Tiuraniemi naapurina.

– Molemmilla taitaa olla sama tilanne, eli heti kun löytyy kämppä, niin painetaan liipaisinta ja päästään asumaan muualle. Mutta meillä on hyvä meininki Tiuran kanssa hotellissa.

– Tiura asuu vähän ylempänä, hänellä on näkymiä ulos. Mä en niitä vielä saa.

No ovatkohan näkymät Mikkelissä hyvät?

– On. Kyllä joka päivä unelmoin tyttöystävän kanssa koirasta, sellaisia lenkkipolkuja on hotellin vieressä. Ei vielä pysty hallitsemaan koiraa.

Kovan pyörityksen Suomen suosituimmassa sarjassa suurlupaus, fiksu ja filmaattinen Räty sen sijaan pystyy hallitsemaan. Todistetusti.