Tappara – kausiennakko 2021-22: Kestomenestyjä jatkaa tasaisen tappavaa tekemistään

Liiga-kausi pärähtää pian taas käyntiin, kun avauskiekko tiputetaan jäähän Raumalla 9. syyskuuta. Ennen sitä käymme SuomiKiekon ennakkopaketissamme vuorollaan läpi jokaisen Liiga-joukkueen.

Ennakoimme runkosarjan suoritusta, listaamme mielenkiintoisimmat hankinnat ja esitämme viisi väitettä tulevasta kaudesta. Tällä kertaa vuorossa on viime vuosien kestomenestyjä Tappara.

Mihin vie Tapparan tie?

Tapparan viime kaudesta jäi hyvin sekava kuva. Joukkue aloitti tahmeasti ja oli vuodenvaihteen tienoilla vielä melko alhaalla sarjataulukossa. Keväämmällä tamperelaisten peli parani, vaikka siihenkin mahtui vielä vaikeita jaksoja. Joukkue sijoittuikin lopulta neljänneksi. Tappara on viime vuosina monesti aloittanut kautensa vaisusti ja parantanut loppua kohti. Viime kaudella nähty suorittaminen oli kuitenkin epätasaisempaa kuin edellisten kausien aikana.

Joukkueesta on lähtenyt jälleen kovia nimiä muihin maisemiin. Esimerkiksi joukkueen puolustusosasto on mennyt täysin uusiksi. Lähtijöiden joukossa ovat muun muassa kovaksi hyökkäyspään aseeksi kehittynyt Valtteri Kemiläinen, kesken kauden joukkueeseen saapunut täsmävahvistus Maksim Matushkin ja kulttimaineeseenkin Liigassa noussut Ben Blood. Heidän lisäkseen myös Teemu Suhonen, Blake Parlett ja Michal Moravcik vaihtoivat maisemaa. Kukaan edellä mainituista pakeista ei jäänyt Suomeen pelaamaan.

Hyökkäyspäässä on muutama lähtijä. Hyvin viime kautensa aloittanut mutta sittemmin hieman kuvasta kadonnut tshekkihankinta Jiri Smejkal siirtyi Pelicansiin ja nuori tulevaisuuden nimi Kasper Simontaival edustaa jatkossa KalPaa. Sen sijaan kokenut Jarkko Malinen lähti Tanskaan.

Tappara jatkaa jälleen saman ykkösmaalivahdin johdolla. Christian Heljanko on nyt kantanut Liigassa kahden kauden ajan päävastuuta tolppien välissä. Noiden kausien väliin mahtuu myös välikausi, jolloin Heljanko jakoi kuorman melko tasaisesti kanadalaisvahti Michael Garteigin kanssa. Toisena maalivahtina tulee toimimaan nuori Kari Piiroinen, jonka ottelut Liiga-tasolla ovat jääneet toistaiseksi melko vähälle.

Tappara on viime vuosien aikana tottunut kotiuttamaan seurassa kovalla tasolla pelanneita pelaajia. Samaa se on tehnyt nytkin, sillä tutut puolustajat Otso Rantakari ja Veli-Matti Vittasmäki sekä hyökkääjä Tyler Morley tekevät paluun Tampereelle. Täysin uusina niminä joukkueeseen liittyvät muun muassa KooKoossa kovaa jälkeä takonut Kyle Platzer, mainiot peruspuolustajat Joni Tuulola ja Mikael Seppälä sekä koviin suorituksiin Euroopassa yltänyt kanadalaispakki Brady Austin.

Kulunut sesonki oli Tapparalle kokonaisuutena ehdottomasti heikoin päävalmentaja Jussi Tapolan päävalmentaja-ajalla. Joukkue jäi ilman mitalia ensimmäisen kerran sitten kevään 2012, jos nyt unohdetaan koronan päättämä kausi 2019-2020. Seitsemän kauden mitaliputken tultua päätökseen on turha antaa synkistää Tapolan tai muun joukkueenkaan mieltä, sillä seuran nykytilanne näyttää edelleen valoisalta. Seura voisi ajatella asian tietyllä tavalla uutena alkuna. Tapolalta löytyy kuitenkin vahvaa näyttöä menneiltä vuosilta eikä miehen näkemys tai tieto lajia kohtaan mihinkään ole kadonnut.

Viisi väitettä

1. väite – Tyler Morley taistelee tosissaan pistepörssin voitosta. Viimeksi Tapparaa edustaessaan 29-vuotias kanukki pystyi loukkaantumisten johdosta pelaamaan runkosarjassa ainoastaan 37 ottelua. Hän onnistui kuitenkin iskemään peräti 38 tehopistettä. Tätä edellisellä kaudella hän onnistui rikkomaan 40 tehopisteen rajapyykin SaiPan riveissä. Viime kausi SHL:ssä oli kaksijakoinen: alku oli vaikea, loppukaudesta mies vaihtoi seuraa ja esiintyi kaukalossa hieman paremmin. Nyt paluu tuttuun seuraan nostaa odotusarvot suuriksi. Mihin taiturimainen hyökkääjä vielä pystyykään, kun rinnalle lyödään viime kausina tähtihyökkääjäksi noussut Anton Levtchi?

2. väite – Puolustus on jäätävän kova, vaikka se onkin myllätty täysin kesän aikana. Ulkomaalaishankinta Austinilta voidaan odottaa kiekollisesti näyttävää pelaamista ja sen myötä tehopisteitä. Rantakari ja Vittasmäki tuntevat joukkueen toimintatavat ja sen ansiosta ovat tämän pakiston henkisiä johtajia. Uudet hankinnat Tuulola ja Seppälä ovat tärkeä lisä taustalle. Lisäksi edellä mainitusta nelikosta varsinkin Rantakarilta ja Tuulolalta on lupa odottaa tehoja. Takalinjat täyttävät tuttuna nimenä Santtu Kinnunen sekä Pelicansista saapunut Casimir Jürgens. Tämän puolustuskaluston voisi lähes tulkoon heittää suoraan EHT-jäille.

3. väite – Tappara ei ole enää riippuvainen Kristian Kuuselan ja Jukka Peltolan pelisuorituksista. Tarkoittaa siis sitä, että jos herrat eivät pystyisikään enää tehoilemaan aikaisempien kausien tapaan, niin joukkue ei siihen kaadu. Toki on sanottava se, että heillä on edelleen hyvät saumat jatkaa tutulla tasollaan. Joukkueesta löytyy yllin kyllin tulivoimaa, Morleyn ja Levtchin ohella muun muassa Platzer, Patrik Virta, Kristian Tanus, Waltteri Merelä sekä Liigan maalipörssinkin Kärpissä voittanut ranskalainen Charles Bertrand kykenevät kaikki johtamaan joukkoja hyökkäyspään otteillaan.

4. väite – Kapteenin vaihdos oli lopulta hyvin tervetullut uudistus. Melkoisen kohun saattelemana seurassa haluttiin ottaa kapteenin vastuut kokonaan pois Peltolalta ja Kuuselalta. Kokenut kaksikko toimii kuitenkin varakapteeneina tulevalla kaudella, kun C-merkin rintaansa saa seuran junioripolun läpikäynyt Otto Rauhala. 26-vuotias Rauhala on hyvin tapparamainen pelaaja. Hän teki Liiga-debyyttinsä kaudella 2014-15, joten hänen koko Liiga-uransa ajan Tapparan kapteeni on ollut joko Peltola tai Kuusela. Rauhala on saanut koko uransa ajan ottaa oppia näiltä herroilta ja nyt hän itse saa kantaa kyseisen vastuun. Rauhalan kannalta oli hyvä, että vallanvaihdos tapahtuu aikana, jolloin Peltola ja Kuusela ovat itsekin vielä mukana joukkueessa. Näin Rauhala voi edelleen tukeutua haastavan paikan tullen joukkueen kokeneisiin kettuihin. Hänessä on ainesta täyttämään nämä kapteenin saappaat pidemmäksikin aikaa.

5. väite – Waltteri Merelästä kuoriutuu tehokas hyökkäyspään ase. Seuran juniorijoukkueissakin pelannut 23-vuotias nuorukainen viihtyi Pelicansissa kolme edellistä kautta, joista kaksi viimeisintä meni Liiga-tasolla. Onnistui viime kaudella tekemään runkosarjaan 27 pistettä. Suunta on tällä hetkellä ylöspäin. Paljon vastuuta saadessaan ja kaiken muunkin loksahtaessa kohdilleen hänellä on potentiaalia vieläkin kovempiin pistesaldoihin.

Mielenkiintoisimmat hankinnat

Puolustuskaluston mentyä lähes kokonaan uusiksi joukkueen täytyy löytää uudet miehet täyttämään monia eri rooleja. Mielenkiintoa herättävätkin ennen kaikkea Austin ja Rantakari. Hyökkäyspään kärkihankinnoista etenkin Morley ja Platzer tulevat olemaan suurennuslasin alla.

28-vuotias kanukki Austin on edellisen kolmen kauden ajan pelannut Euroopassa. Tutuiksi ovat tulleet KHL, Tshekin Extraliga sekä Tanskan pääsarja. Tshekeissä hän paukutti 52 otteluun peräti 43 tehopistettä. Hän on isokokoinen puolustaja, jolta löytyy melko tuoreita näyttöjä tehokkaasta pelaamisesta. Austinista voi olla Tapparalle paljon iloa monessakin mielessä.

Rantakari kuuluu tulevan kauden Liiga-puolustajien eliittiin. Pelannut tasaisen hyviä ja varmoja kausia Suomessa heti siitä lähtien, kun murtautui Liigaan. Lähennellyt jokaisella kaudella 30 tehopisteen rajaa. Edelliset kaksi kautta sujuivat ulkomailla, ensimmäinen Sveitsissä ja jälkimmäinen KHL:ssä. Sveitsissä meno oli samantyylistä, Venäjällä jäi hieman piippuun vaikean kauden pelanneen Neftehimik Nizhnekamskin riveissä. Nyt, 27-vuotiaana, Rantakari alkaa olla parhaassa peli-iässään. Tuo Tapparalle suoritusvarmuutta, luotettavuutta ja tehoja. Rantakari tuntee Tapparan hyvin ja päinvastoin. Tulee olemaan varma suorittaja runkosarjassa.

26-vuotias Platzer pelasi Kouvolassa kaksi tehokasta kautta, kun runkosarjojen päätteeksi pistesarakkeet näyttivät lukemia 33 ja 37. Oli KooKoon tärkeimpiä ja tehokkaimpia hyökkääjiä molempien sesonkien aikana. Avauskaudella operoi hieman enemmän taustalla, kun päähuomion KooKoossa veivät silloin ykkösketju Anrei HakulinenKim StrömbergJuha-Pekka Haataja sekä muut ulkomaalaishyökkääjät Trevor Mingoia ja Vilmos Gallo. Onnistui kuitenkin loistavasti tukemaan hyökkäystä näiden pelimiesten takana. Viime kaudella enemmän vastuuta saaneena pystyi vielä parantamaan entisestään. Myös nyt Platzerille on tarjolla suurta tonttia hyökkäysrotaatiosta. Mielenkiintoista nähdä, millaisena kehitys jatkuu siirron myötä.

Näin runkosarjassa käy

Tapparalta löytyy edelleen palasia kohti menestystä jokaiselta osa-alueelta. Joukkue on tasavahva ja siitä löytyy laajuutta ja johtajuutta roppakaupalla.

Heljangon ykkösmaalivahdin viitta tulee olemaan nyt näkyvämpi mitä se on koskaan aiemmin Liigassa ollut. Hänellä on nyt todellinen paikka näyttää, että hän pystyy kantamaan joukkuetta pitkälle kevääseen.

Pakisto on Liigan paras. Kuten aiemmin on jo käytykin läpi, siitä löytyy sekoitus kaikkea mitä menestyvä porukka tarvitsee. Takalinjojen roolitus on erittäin hyvällä pohjalla.

Hyökkäyksestä löytyy tulivoimaa. Peltola ja Kuusela pystyvät johtamisen lisäksi edelleen pelaamaan hyvällä tasolla. Myös nuoremmista pelaajista esimerkiksi Merelällä, Tanuksella ja Lassi Vanhatalolla on hyvät saumat ottaa askel eteenpäin uralla.

Tapola todistaa jälleen tulevalla kaudella, että hän kuuluu Liigan valmentajien eliittiin. Miehellä on käsissään laadukas nippu, jonka hän saa varmasti suorittamaan huipputasolla. Viime kauteen verrattuna joukkue on vahvistunut, joten jo siltäkin pohjalta voidaan odottaa menestystä. Joukkue ei tule pettämään tälläkään kaudella. Vaikea löytää syitä sille, miksi lähes koko 2010-luvulla nähtyä tasaisen varmaa ja vahvaa Tapparaa ei nähtäisi myöskin tulevaisuudessa. Tappara kuuluu edelleen Liigan kärkijoukkueisiin. Täten arvioimme, että Tappara taistelee totuttuun tapaan aivan kärkisijoituksista ja lähtee lopulta pudotuspeleihin runkosarjan toiselta sijalta.

Runkosarjan 2. sija

Valmennus

Päävalmentaja: Jussi Tapola
Valmentajat: Tuomas Tuokkola, Pasi Puistola, Konsta Karjalainen
Maalivahtivalmentaja: Aki Näykki

Kokoonpano

# Maa Pelaaja PP Pelipaikka Ikä
1 Kari Piiroinen MV Maalivahti 01.07.2001
23 Paavo Kohonen MV Maalivahti 31.01.2003
30 Christian Heljanko MV Maalivahti 02.04.1997
5 Mikael Seppälä P Puolustaja 08.03.1994
33 Veli-Matti Vittasmäki P Puolustaja 03.07.1990
52 Otso Rantakari P Puolustaja 19.11.1993
54 Jiri Pärssinen P Puolustaja 24.05.2002
57 Brady Austin P Puolustaja 16.06.1993
61 Casimir Jürgens P Puolustaja 26.12.1994
63 Joni Tuulola P Puolustaja 01.01.1996
72 Santtu Kinnunen P Puolustaja 23.05.1999
90 Tomas Hamara P Puolustaja 09.03.2004
9 Charles Bertrand OH/VH Vasen/Oikea laitahyökkääjä 05.02.1991
11 Patrik Virta (A) KH/OH Keskushyökkääjä/Oikea laitahyökkääjä 06.03.1996
19 Waltteri Merelä H Hyökkääjä 06.07.1998
27 Kristian Tanus KH/H Keskushyökkääjä/Hyökkääjä 17.08.2000
31 Topi Rönni KH Keskushyökkääjä 05.05.2004
42 Otto Rauhala (C) KH/H Keskushyökkääjä/Hyökkääjä 12.04.1995
68 Joona Luoto VH/OH Vasen/Oikea laitahyökkääjä 26.09.1997
71 Kristian Kuusela (A) OH/VH Oikea/Vasen laitahyökkääjä 19.02.1983
74 Jere Henriksson OH Oikea laitahyökkääjä 8.2.2001
76 Anton Levtchi VH Vasen laitahyökkääjä 28.10.1995
81 Jukka Peltola (A) H/KH Hyökkääjä/Keskushyökkääjä 26.08.1987
86 Tyler Morley H Hyökkääjä 19.12.1991
88 Kyle Platzer H Hyökkääjä 04.03.1995
91 Petteri Puhakka H Hyökkääjä 11.04.2001
92 Samuel Salonen H Hyökkääjä 22.03.2000
94 Jere Virolainen KH Keskushyökkääjä 06.03.2003
96 Sami Moilanen VH/OH Vasen/Oikea laitahyökkääjä 22.01.1999