Kärpät – kausiennakko 2021-22: Paluu kärkikahinoihin tuttujen paluumuuttajien johdolla

Liiga-kausi pärähtää pian taas käyntiin, kun avauskiekko tiputetaan jäähän Raumalla 9. syyskuuta. Ennen sitä käymme SuomiKiekon ennakkopaketissamme vuorollaan läpi jokaisen Liiga-joukkueen.

Ennakoimme runkosarjan suoritusta, listaamme mielenkiintoisimmat hankinnat ja esitämme viisi väitettä tulevasta kaudesta. Tällä kertaa vuorossa on yhden kauden tauon jälkeen kärkikahinoihin palaava Kärpät.

Mihin vie Kärppien tie?

Mikko Mannerin aikakausi Oulussa tuli päätökseensä viime keväänä. Neljän edelliskauden päävalmentaja johdatti Kärpät kolmella ensimmäisellä kaudellaan runkosarjan voittoon. Lisäksi hän saavutti kahdella ensimmäisellä kaudellaan ensin Suomen mestaruuden ja sitten SM-hopean. Viime kauden seitsemäs sija olikin sitten aivan poikkeuksellinen ja päinvastainen tulos Mannerin ajanjaksolta.

Manner toimi aikanaan ensin neljä kautta joukkueen apuvalmentajana ennen kuin hyppäsi päävalmentajan saappaisiin. Oulussa ollaan jälleen samanlaisen vallanvaihdoksen edessä, sillä uusi päävalmentaja Lauri Mikkola on myöskin toiminut edelliset neljä kautta, eli koko Mannerin päävalmentajajakson ajan, Kärppien apuvalmentajana.

Kärpät menetti viime kauden nipustaan muun muassa molemmat maalivahdit, Justus Annusen sekä Patrik Rybarin. Maalivahtitilanne onkin mielenkiintoinen, sillä veräjää vartioivatkin nyt KHL:stä hankittu tähtistatuksen venäläismolari Stanislav Galimov sekä seuran juniorijoukkueissa aiemmin pelannut tulevaisuuden nimi Joel Blomqvist.

Kovimmat menetykset kenttäpelaajista olivat komeita pisteitä Liigassa takonut kanadalaissentteri Cody Kunyk, ajoittain mainiosti ruutunsa täyttänyt slovakki Michal Kristof sekä mittavan uransa päättänyt yksi kaikkien aikojen suomalaiskiekkoilijoista, Jussi Jokinen. Puolustuspäästä häipyivät etunenässä ulkomaalaisvahvistukset Libor Sulak sekä Shaun Heshka, joille kulunut kausi oli vaikeahko.

Kärpät on kotiuttanut kesän aikana kovia ja mielenkiintoisia nimiä. Paluun Ouluun tekevät puolustaja Atte Ohtamaa sekä hyökkääjät Ville Leskinen ja Saku Mäenalanen. Lisäksi joukkuetta on vahvistettu parilla ulkomaalaishankinnalla, kun Ouluun saapuvat yhdysvaltalaishyökkääjä Casey Wellman sekä kanadalaissentteri Troy Bourke.

Vaikean viime kauden jälkeen Oulussa on panostettu laadukkaisiin hankintoihin, joiden kyvyt seurassa tiedetään. Heidän lisäkseen seuran omat nousevat nuoret pelaajat kuten Rädyn veljekset Aku ja Aatu, ja Tuukka Tieksola sekä jo pitkään oululaisten metkut tunteneet Mika Pyörälä ja Juhamatti Aaltonen antavat kasvot koko organisaatiolle.

Viisi väitettä

1. väite – Kärpillä on paljon todistettavaa. Takkuinen viime kausi oli hyvä herätys Kärpille. Viime vuosina menestymään tottunut ryhmä sai muistutuksen siitä, että suurseuran status ei tarkoita automaattisesti sitä, että löytyisi aina sarjataulukon kärkipäästä. Nyt Kärppien täytyykin näyttää, että viime kausi oli vain yksittäinen epäonnistuminen ja että paluu kärkikahinoihin onnistuu. Kaikki eväät sille ovat olemassa.

2. väite – Galimov tulee olemaan yksi Liigan parhaimmista maalivahdeista. Viime kauden tilastot (16 ottelua, 88,9%, 3,61) KHL-surkimus Dinamo Riikan riveistä ovat sellaisia, joita ei kannata liikaa tuijotella. Latvialaisjoukkue on ollut ruplaliigan heikoimpia porukoita lähes joka kaudella, joten tilastotkin ovat sen mukaiset. 33-vuotias veskari on pelannut KHL:ssä yli 13 kauden ajan, otteluita on tilillä yli 300 ja Gagarin Cupin voittojakin löytyy kaksin kappalein. Pystynyt pelaamaan kovalla ja voittavalla ykkösmaalivahdin tasolla jo monien vuosien ajan.

3. väite – Ville Leskinen taistelee pistepörssin voitosta. 27-vuotias virtuoosi pelasi edelliset puolitoista kautta HIFK:ssa. Hän ei pystynyt säkenöimään Helsingissä samalla tavalla kuin Oulussa teki, vaikka pelasikin HIFK:ssa noin piste per peli -tahdilla. Oli paljon loukkaantuneena eikä päässyt parhaimpaan iskuunsa. Tätä edeltävä Ruotsin reissu meni totaalisen vihkoon. Edellisellä kaudellaan Oulussa Leskinen sijoittui piste- ja maalipörssin toiseksi iskien 58 otteluun tehot 29+28=57. Mikäli Leskinen pysyy terveenä, paluu takaisin tuttuihin maisemiin antaa realistisen mahdollisuuden pistepörssin voitolle. Nappikauden jälkeen ovet ovat jälleen avoinna kirkkaimpiin valoihin.

4. väite – Aatu Räty näyttää tällä kaudella osaamisensa miesten sarjassakin. Saa vakituisen pelipaikan Kärppien sentteriosastolta ja tulee pelaamaan nyt ensimmäisen täyden Liiga-kautensa. Vastuun kasvaminen tulee väistämättä näkymään myös tilastoissa. Viime kesän NHL-varaus ja sen myötä solmittu tulokassopimus antavat varmasti Aatulle nälkää näyttää tällä kaudella mihin hän pystyy. Hänellä on siinä mielessä hyvä tilanne tällä kaudella, että hän saa operoida ”rauhassa” Kärppien kokoonpanossa, sillä päävastuu tuloksenteosta ei ole sentään hänen harteillaan. Räty oli elokuun aikana pitelemättömässä vireessä Nuorten Leijonien harjoitusturnauksessa.

5. väite – Aleksi Mustosen on pakko pelata onnistunut kausi. 26-vuotias hyökkääjä on pelannut jo lähes 400 ottelua Liigassa, Kärppien lisäksi Ilveksen ja Pelicansin riveissä. Varsinkin Lahdessa pelatut kaudet nostivat miehen aivan uudelle tasolle ja pääsihän hyökkääjä myöskin mukaan maajoukkuerinkiin. Parhaimmillaan hän on pystynyt tekemään 36 tehopistettä runkosarjassa. Viime kaudeksi Kärppiin saavuttuaan Mustosen peli-ilo katosi täysin ja kauden avausmaalikin antoi odotella itseään pitkään. Onnistui lopulta keräämään ainoastaan 14 pistettä. Tämä kausi on hyvin tärkeä Mustosen jatkon kannalta, sillä nykyinen sopimus päättyy ensi keväänä. Potentiaalia löytyy ja sitä hän on myös onnistunut aiemmin käyttämään hyödykseen.

Mielenkiintoisimmat hankinnat

Joukkueen hankinnat ovat hyvin mielenkiintoisia kaikkinensa. Kärpät tietää, mihin Leskinen, Mäenalanen ja Ohtamaa pystyvät. Lisäksi ulkomaalaishankintoihin kohdistuvat kovat odotukset.

Ohtamaa nimettiin välittömästi joukkueen kapteeniksi. Jo tämä kertoo, mikä Ohtamaan arvo joukkueelle on. 33-vuotiaalta maajoukkuetason pakilta löytyy palkintokaapista maailmanmestaruus, kolme MM-hopeaa, Gagarin Cup sekä kaksi Suomen mestaruutta. Ohtamaalta Kärpät voi odottaa jämäkkää puolustuspelaamista, johtajuutta, luotettavuutta, joukkue edellä pelaamista sekä myöskin tehopisteitä. Ohtamaa on pystynyt sekä Liigassa että KHL:ssä pelaamaan yli 20 tehopisteen runkosarjoja. Tulee olemaan nuorehkon puolustuskaluston ehdoton liideri.

Toinen paluumuuttaja Mäenalanen nimettiin puolestaan joukkueen varakapteeniksi. Hän ei ole urallaan aiemmin kuulunut minkään joukkueen kapteenistoon. Viimeksi Kärpissä pelatessaan 27-vuotias hyökkääjä tehtaili runkosarjassa 46 tehopistettä ja lähtikin kauden päätteeksi Pohjois-Amerikkaan. Yksi kausi NHL:n ja AHL:n välillä riitti ainakin siltä erää, kunnes mies siirtyi Jokereihin kahdeksi kaudeksi. Nyt Mäenalanen palaa sinne mistä kaikki alkoi. Kolme vuotta kokeneempana pelaajana häneltä voidaan odottaa paljon. Jokereissa hän ei ollut mikään pistenikkari, mutta ei ole syytä epäillä, miksei Mäenalanen pystyisi jälleen olemaan ratkaisuroolissa.

Uusista ulkomaalaishyökkääjistä Wellman omaa enemmän kokemusta Euroopan kaukaloista. Edellisen kuuden kauden ajan hän on pelannut viidessä eri seurassa. Kokemusta löytyy KHL-, SHL- sekä NLA-kentiltä. Hän on pelannut myös NHL:ssä 54 ottelua. Mies on pystynyt Euroopassa kohtuu hyviin kausiin pisteiden valossa. Bourke puolestaan on pelannut Euroopassa tähän mennessä kaksi kautta, molemmat Saksassa. Hän ylitti 30 tehopisteen rajapyykin kummallakin kaudella. Mielenkiintoista nähdä, miten herrat alkavat sopeutua Liigaan.

Näin runkosarjassa käy

On päivänselvä asia, että Kärpät tulee parantamaan viime kaudesta. Joukkueesta löytyy jo valmiiksi leveyttä, ja jos ulkomaalaishankinnat osoittautuvat koviksi pelimiehiksi, tämä osa-alue paranee entisestään.

Maalivahtiosasto on kunnossa. Galimov tulee hoitamaan tonttinsa mallikkaasti. Nuori Blomqvist on säväyttänyt U20 SM-sarjassa ja saanee myös kauden aikana tarpeeksi otteluita vyölleen näyttääkseen, mihin hän Liiga-tasolla pystyy.

Puolustuksessa ennen kaikkea Ohtamaa, Ludvig Byström sekä Mikko Niemelä näyttävät esimerkkiä kokemuksensa myötä. Näiden herrojen rinnalla nuori Topi Niemelä voi paljon vastuuta saadessaan ottaa isoja kehitysaskeleita eteenpäin. Lisäksi reservistä löytyy muutamia nuoria puolustajia, jotka varmasti saavat myös oman mahdollisuutensa kauden aikana.

Hyökkäyksestä löytyy taattua laatua. Jokainen Liigan seuraaja varmasti tietää, mihin Pyörälä ja Aaltonen parhaimmillaan pystyvät. Wellman, Bourke, Leskinen, Mäenalanen ja Mustonen pystyvät jokainen myös tekemään tulosta. Rädyn veljeksille siunaantuu myös aiempaa suurempi tontti hyökkäyksestä. Lisäksi tshekkihyökkääjä Radek Koblizek on näyttänyt pystyvänsä Liigassa jopa 30 tehopisteen runkosarjaan.

Kärpillä on kaikkiaan paketti hyvin kuosissa. Viime kauden sekoilut tulee unohtumaan nopeasti, kun joukkue palaa ns. normaalille tasolleen. Puolustus on kuitenkin hieman kapeampi ja heikompi viime kauteen verrattuna, mutta siitä löytyy kuitenkin nytkin tarvittavia palasia kohti menestystä. Joukkueessa on kaikkiaan rutkasti tulivoimaa sekä myöskin raskaan työn raatajia, jotka antavat aina kaikkensa ja taistelevat aina viimeiseen saakka joukkueen puolesta. Näiden sanojen saattelemana väitämme, että Kärpät kamppailee tulevalla kaudella aivan Liigan terävimmässä kärjessä.

Runkosarjan 3. sija

Valmennus

Päävalmentaja: Lauri Mikkola
Valmentajat: Toni Sihvonen, Ville Mäntymaa, Samppa Jaakola
Maalivahtivalmentaja: Ari Hilli

Kokoonpano

#MaaPelaajaPPPelipaikkaIkä
31Leevi MeriläinenMVMaalivahti13.08.2002
32Joel BlomqvistMVMaalivahti10.01.2002
35Stanislav GalimovMVMaalivahti12.02.1988
4Veli-Matti TiuraniemiPPuolustaja17.06.1997
7Topi NiemeläPPuolustaja25.03.2002
22Taneli RonkainenPPuolustaja28.03.1995
25Arttu PaasoPPuolustaja10.01.2002
28Mikko Niemelä (A)PPuolustaja09.10.1990
40Jaakko NiskalaPPuolustaja17.02.1999
43Miihkali TeppoPPuolustaja28.12.1992
55Atte Ohtamaa (C)PPuolustaja06.11.1987
71Ludwig ByströmPPuolustaja20.07.1994
8Saku Mäenalanen (A)VHVasen laitahyökkääjä29.05.1994
9Casey WellmanOHOikea laitahyökkääjä18.10.1987
12Ville LeskinenOHOikea laitahyökkääjä18.02.1994
17Mika Pyörälä (A)VH/KHVasen laitahyökkääjä/Keskushyökkääjä13.07.1981
18Aleksi Antti-RoikoKHKeskushyökkääjä17.08.2001
20Aleksi MustonenKH/VHKeskushyökkääjä/Vasen laitahyökkääjä28.03.1995
21Sisu YliniemiKHKeskushyökkääjä25.06.2003
23Julius HermonenVHVasen laitahyökkääjä20.01.1997
27Samu TuomaalaOHOikea laitahyökkääjä08.01.2003
29Radek KoblizekOH/VHOikea/Vasen laitahyökkäääjä20.10.1997
38Aku RätyOHOikea laitahyökkääjä05.07.2001
39Tuukka TieksolaOHOikea laitahyökkääjä22.06.2001
41Ville KoivunenKHKeskushyökkääjä13.6.2003
42Joonas LohisaloKHKeskushyökkääjä14.5.2003
50Juhamatti AaltonenOHOikea laitahyökkääjä4.6.1985
51Jesse KoskenkorvaKH/VHKeskushyökkääjä/Vasen laitahyökkääjä31.07.1999
52Aatu RätyKHKeskushyökkääjä14.10.2002
70Troy BurkeKHKeskushyökkääjä30.3.1994


TALLETA TÄNÄÄN 10€ JA SAAT 60€ PELIRAHAA!

1. Avaa pelitili Nordicbetille
2. Aktivoi bonus ja talleta 10€
3. Tilillesi lisätään 50€ ja voit hakea voittoja yhteensä 60 eurolla

K18 | S & E voimassa | Pelaa vastuullisesti – Peluuri.fi | BML Group Ltd. on MGA:n lisensoima MGA/CRP/108/2004