Liiga-kausi pärähtää pian taas käyntiin, kun avauskiekko tiputetaan jäähän Raumalla 9. syyskuuta. Ennen sitä käymme SuomiKiekon ennakkopaketissamme vuorollaan läpi jokaisen Liiga-joukkueen.

Ennakoimme runkosarjan suoritusta, listaamme mielenkiintoisimmat hankinnat ja esitämme viisi väitettä tulevasta kaudesta. Tällä kertaa vuorossa on Ilves.

Mihin vie Ilveksen tie?

Viime kaudella Ilves ei aivan pystynyt nappaamaan suoraa pudotuspelipaikkaa. Joukkue kärsi epätasaisista otteista pitkin kautta. Välillä peli oli silmiä hivelevää katsottavaa, välillä todella tukkoista. Tämä näkyi myös pudotuspeleissä, kun Rauman Lukko löylytti Ilveksen suoraan 3-0.

Epätasaisuus on luonnollinen seuraus joukkueen nuoresta rungosta. Se on Ilveksen suurin uhka myös ensi kaudella, vaikka joukkueeseen onkin saatu lisää kokemustakin.

Rosteri puolestaan on hieman vahvistunut viime kaudesta. Joukkueen nuoret tähdet Antti Saarela, Jarkko Parikka ja Joona Ikonen ovat taas vuoden kokeneempia ja taitavampia. Samaan aikaan uusia vahvistuksia on haettu Ruotsista, Amerikasta sekä Liigan sisältäkin.

Ilveksen maalivahti- ja hyökkäysosasto suoraan pullistelevat osaamista. Pakistosta ei voi sanoa samaa. Parikka, Niko Peltola ja Aleksi Elorinne ovat meritoituneita Liiga-pakkeja. Paljon vastuuta annetaan kuitenkin myös ruotsalaisnuorukaisille Simon Johanssonille ja Leo Lööfille. Miten nuorukaiset sopeutuvat nopeatempoisempaan Liigaan? Riittääkö nuorella puolustuksella ylipäätään muskelia selvitä kamppailutilanteista, kun pelit taas kovenevat?

Viisi väitettä

1. väite – Joni Ikonen tulee olemaan yksi Liiga-kauden ilmiöistä. 22-vuotias hyökkääjä on kärsinyt pahoista loukkaantumisista, mutta pääsee lähtemään uuteen kauteen terveenä. Ennen pitkää sairaslomaa Ikonen näytti huimaa potentiaaliaan nuorten maajoukkueissa sekä KalPassa. Parhaimmillaan Ikonen voi jopa yltää maalipörssin kymmenen parhaan joukkoon. Viidessä harkkamatsissa hän iski tehot 4+1=5.

2. väite – Ilves on hankkinut paljon uusia ulkomaalaisvahvistuksia, mutta riittääkö heillä taso? Ilveksellä on paljon kovia nuoria pelaajia, joille mieluummin soisi ylivoima-aikaa kuin joillekin ulkomaalaishankinnoista.

3. väite – Albin Grewellä on iso näytönpaikka. Nuori ruotsalaishyökkääjä on tällä hetkellä ikuisen lupauksen maineessa. Junnusarjoissa tehoja tuli, mutta nuorten maajoukkueissa ja miesten peleissä on ollut paljon hiljaisempaa. Jos peli ei kulje Liigasta, niin seuraava askel olisi Allsvenskan.

4. väite – Ilveksen kakkosvahti Vadim Zherenko tulee yllättämään. 20-vuotias huippulupaus on pelannut Venäjällä miesten pelejä jo vuosien ajan. Koppa kestää, kokoa löytyy ja tulevaisuus näyttää kirkkaalta. Ilves haluaa varmasti antaa paljon peliaikaa kakkosvahdilleen, joka voi hyvinkin olla tähtistatuksen pelaaja ensi kaudella. Paperilla tupsukorvien maalivahtikaksikko on ehdottomasti Liigan paras.

5. väite – Tämä kausi jää tällä erää Eemeli Suomen viimeiseksi Ilveksessä. On ihme, ettei Liigan supertähti ole vielä päätynyt ulkomaille. Tarjouksia on varmasti tullut. Hänen sopimuksensa on nyt katkolla, ja tällä kertaa isommista sarjoista tulee sellainen tarjous, että Suomi jättää Ilveksen taakseen.

Eemeli Suomi on ollut Liigan suurimpia tähtiä jo vuosien ajan. Kuva: Juha Tamminen

Mielenkiintoisimmat hankinnat

Petri Kontiola oli huiman viime kauden jälkeen Liigan mielenkiintoisimpia vapaita agentteja. Kokenut sentteri päätyi lopulta Ilvekseen monen Tapparat-fanin harmistukseksi. 36-vuotiaan Kontiolan jalka ei ehkä liiku kuin ennen vanhaan, mutta etenkin ylivoimalla, kun pelin tempo hidastuu ja aikaa riittää, hänen pelisilmänsä on edelleen lyömätön. ”Konna” tuo myös kaivattua johtajuutta Ilveksen varsin nuoreen joukkueeseen.

Unkarilaishyökkääjä Balázs Sebök oli niin ikään A-luokan rekrytointi Liigan sisältä. Hän on mättänyt vuosia kovia tehoja KalPassa, ja Ilveksessä hän saa rinnalleen myös lahjakkaammat ketjukaverit. 41 on vanha piste-ennätys. Voiko se mennä tulevalla kaudella uusiksi?

Mielenkiintoisin pakkihankinta on ehdottomasti Les Lancaster. 26-vuotias jenkki on tähän mennessä pelannut lähinnä AHL:ssä ja ECHL:ssä. Viime kaudella hän paukutti farmin farmissa 72 matsiin hurjat tehot 26+38=64. Jos hän saa tuosta tuloksesta edes osan tuotua Liiga-tasolle, Lancasterin fanipaidat käyvät varmasti hyvin kaupaksi. Viidessä harjoitusmatsissa jenkkipakki on summannut tehot 2+1=3.

Marek Langhamer on aivan poikkeuksellisen kova maalivahtivärväys. Tshekkivahti on pelannut urallaan NHL:ssä sekä KHL:ssä. Viime kaudella hän torjui 27 ottelussa Amur Khabarovskin maalilla torjuntaprosentilla 91,6. Paperilla Langhamer on yksi ennakkosuosikeista Liigan parhaaksi maalivahdiksi.

Näin runkosarjassa käy

Tällä kaudella Ilves tulee nappaamaan suoran pudotuspelipaikan. Joukkueella on kenties Liigan paras maalivahtikaksikko sekä todella tulivoimainen hyökkäys. Näillä eväillä menestys on taattu.

Viime vuosina epätasaisuus on kuitenkin vaivannut Ilvestä. Puolustuskalustokaan ei ole Liigan kärkipäätä ja erityisesti kovuutta puuttuu. Siksi emme usko, että Ilves yltää ensi kaudella aivan kärkikahinoihin, vaikka runkosarja vahvasti sujuukin.

Runkosarjan 5. sija

Valmennus

Päävalmentaja: Jouko Myrrä
Valmentajat: Marko Ojanen, Pasi Saarinen
Maalivahtivalmentaja: Markus Korhonen

Kokoonpano

[table id=27 /]