Ilves – kausiennakko 2021-22: Yhdellä osa-alueella Ilves pyyhkii koko Liigalla lattiaa – ja menestystä tulee

Liiga-kausi pärähtää pian taas käyntiin, kun avauskiekko tiputetaan jäähän Raumalla 9. syyskuuta. Ennen sitä käymme SuomiKiekon ennakkopaketissamme vuorollaan läpi jokaisen Liiga-joukkueen.

Ennakoimme runkosarjan suoritusta, listaamme mielenkiintoisimmat hankinnat ja esitämme viisi väitettä tulevasta kaudesta. Tällä kertaa vuorossa on Ilves.

Mihin vie Ilveksen tie?

Viime kaudella Ilves ei aivan pystynyt nappaamaan suoraa pudotuspelipaikkaa. Joukkue kärsi epätasaisista otteista pitkin kautta. Välillä peli oli silmiä hivelevää katsottavaa, välillä todella tukkoista. Tämä näkyi myös pudotuspeleissä, kun Rauman Lukko löylytti Ilveksen suoraan 3-0.

Epätasaisuus on luonnollinen seuraus joukkueen nuoresta rungosta. Se on Ilveksen suurin uhka myös ensi kaudella, vaikka joukkueeseen onkin saatu lisää kokemustakin.

Rosteri puolestaan on hieman vahvistunut viime kaudesta. Joukkueen nuoret tähdet Antti Saarela, Jarkko Parikka ja Joona Ikonen ovat taas vuoden kokeneempia ja taitavampia. Samaan aikaan uusia vahvistuksia on haettu Ruotsista, Amerikasta sekä Liigan sisältäkin.

Ilveksen maalivahti- ja hyökkäysosasto suoraan pullistelevat osaamista. Pakistosta ei voi sanoa samaa. Parikka, Niko Peltola ja Aleksi Elorinne ovat meritoituneita Liiga-pakkeja. Paljon vastuuta annetaan kuitenkin myös ruotsalaisnuorukaisille Simon Johanssonille ja Leo Lööfille. Miten nuorukaiset sopeutuvat nopeatempoisempaan Liigaan? Riittääkö nuorella puolustuksella ylipäätään muskelia selvitä kamppailutilanteista, kun pelit taas kovenevat?

Viisi väitettä

1. väite – Joni Ikonen tulee olemaan yksi Liiga-kauden ilmiöistä. 22-vuotias hyökkääjä on kärsinyt pahoista loukkaantumisista, mutta pääsee lähtemään uuteen kauteen terveenä. Ennen pitkää sairaslomaa Ikonen näytti huimaa potentiaaliaan nuorten maajoukkueissa sekä KalPassa. Parhaimmillaan Ikonen voi jopa yltää maalipörssin kymmenen parhaan joukkoon. Viidessä harkkamatsissa hän iski tehot 4+1=5.

2. väite – Ilves on hankkinut paljon uusia ulkomaalaisvahvistuksia, mutta riittääkö heillä taso? Ilveksellä on paljon kovia nuoria pelaajia, joille mieluummin soisi ylivoima-aikaa kuin joillekin ulkomaalaishankinnoista.

3. väite – Albin Grewellä on iso näytönpaikka. Nuori ruotsalaishyökkääjä on tällä hetkellä ikuisen lupauksen maineessa. Junnusarjoissa tehoja tuli, mutta nuorten maajoukkueissa ja miesten peleissä on ollut paljon hiljaisempaa. Jos peli ei kulje Liigasta, niin seuraava askel olisi Allsvenskan.

4. väite – Ilveksen kakkosvahti Vadim Zherenko tulee yllättämään. 20-vuotias huippulupaus on pelannut Venäjällä miesten pelejä jo vuosien ajan. Koppa kestää, kokoa löytyy ja tulevaisuus näyttää kirkkaalta. Ilves haluaa varmasti antaa paljon peliaikaa kakkosvahdilleen, joka voi hyvinkin olla tähtistatuksen pelaaja ensi kaudella. Paperilla tupsukorvien maalivahtikaksikko on ehdottomasti Liigan paras.

5. väite – Tämä kausi jää tällä erää Eemeli Suomen viimeiseksi Ilveksessä. On ihme, ettei Liigan supertähti ole vielä päätynyt ulkomaille. Tarjouksia on varmasti tullut. Hänen sopimuksensa on nyt katkolla, ja tällä kertaa isommista sarjoista tulee sellainen tarjous, että Suomi jättää Ilveksen taakseen.

Eemeli Suomi on ollut Liigan suurimpia tähtiä jo vuosien ajan. Kuva: Juha Tamminen

Mielenkiintoisimmat hankinnat

Petri Kontiola oli huiman viime kauden jälkeen Liigan mielenkiintoisimpia vapaita agentteja. Kokenut sentteri päätyi lopulta Ilvekseen monen Tapparat-fanin harmistukseksi. 36-vuotiaan Kontiolan jalka ei ehkä liiku kuin ennen vanhaan, mutta etenkin ylivoimalla, kun pelin tempo hidastuu ja aikaa riittää, hänen pelisilmänsä on edelleen lyömätön. ”Konna” tuo myös kaivattua johtajuutta Ilveksen varsin nuoreen joukkueeseen.

Unkarilaishyökkääjä Balázs Sebök oli niin ikään A-luokan rekrytointi Liigan sisältä. Hän on mättänyt vuosia kovia tehoja KalPassa, ja Ilveksessä hän saa rinnalleen myös lahjakkaammat ketjukaverit. 41 on vanha piste-ennätys. Voiko se mennä tulevalla kaudella uusiksi?

Mielenkiintoisin pakkihankinta on ehdottomasti Les Lancaster. 26-vuotias jenkki on tähän mennessä pelannut lähinnä AHL:ssä ja ECHL:ssä. Viime kaudella hän paukutti farmin farmissa 72 matsiin hurjat tehot 26+38=64. Jos hän saa tuosta tuloksesta edes osan tuotua Liiga-tasolle, Lancasterin fanipaidat käyvät varmasti hyvin kaupaksi. Viidessä harjoitusmatsissa jenkkipakki on summannut tehot 2+1=3.

Marek Langhamer on aivan poikkeuksellisen kova maalivahtivärväys. Tshekkivahti on pelannut urallaan NHL:ssä sekä KHL:ssä. Viime kaudella hän torjui 27 ottelussa Amur Khabarovskin maalilla torjuntaprosentilla 91,6. Paperilla Langhamer on yksi ennakkosuosikeista Liigan parhaaksi maalivahdiksi.

Näin runkosarjassa käy

Tällä kaudella Ilves tulee nappaamaan suoran pudotuspelipaikan. Joukkueella on kenties Liigan paras maalivahtikaksikko sekä todella tulivoimainen hyökkäys. Näillä eväillä menestys on taattu.

Viime vuosina epätasaisuus on kuitenkin vaivannut Ilvestä. Puolustuskalustokaan ei ole Liigan kärkipäätä ja erityisesti kovuutta puuttuu. Siksi emme usko, että Ilves yltää ensi kaudella aivan kärkikahinoihin, vaikka runkosarja vahvasti sujuukin.

Runkosarjan 5. sija

Valmennus

Päävalmentaja: Jouko Myrrä
Valmentajat: Marko Ojanen, Pasi Saarinen
Maalivahtivalmentaja: Markus Korhonen

Kokoonpano

# Maa Pelaaja PP Pelipaikka Ikä
20 Vadim Zherenko MV Maalivahti 15.03.2001
94 Marek Langhammer MV Maalivahti 22.07.1994
6 Santeri Airola P Puolustaja 29.06.2000
9 Leo Lööf P Puolustaja 25.04.2002
18 Simon Johansson P Puolustaja 14.06.1999
23 Aleksi Elorinne P Puolustaja 03.02.1990
39 Karri Aho P Puolustaja 06.09.2002
57 Jarkko Parikka P Puolustaja 06.09.1997
61 Tuomas Salmela P Puolustaja 30.06.1995
74 Les Lancaster P Puolustaja 06.02.1995
97 Dominik Masin P Puolustaja 01.02.1996
10 Eemeli Suomi (C) KH/VH Keskushyökkääjä/Vasen laitahyökkääjä 04.12.1995
11 Joni Ikonen KH Keskushyökkääjä 14.04.1999
12 Matias Mäntykivi KH Keskushyökkääjä 21.06.2001
15 Santeri Virtanen (A) KH Keskushyökkääjä 11.05.1999
25 Antti Saarela VH/OH Vasen/Oikea laitahyökkääjä 27.06.2001
27 Petri Kontiola (A) KH Keskushyökkääjä 04.10.1984
28 Eetu Päkkilä VH Vasen laitahyökkääjä 03.10.1999
32 Joona Ikonen OH Oikea laitahyökkääjä 14.05.1998
63 Panu Mieho (A) KH/VH Keskushyökkääjä/Vasen laitahyökkääjä 24.01.1995
71 Miro Nalli VH Vasen laitahyökkääjä 28.01.1999
73 Nicholas Baptiste H Hyökkääjä 4.8.1995
81 Joonas Oden KH Keskushyökkääjä 17.2.2000
86 Balázs Sebök H Hyökkääjä 14.12.1994