Liiga-kausi pärähtää pian taas käyntiin, kun avauskiekko tiputetaan jäähän Raumalla 9. syyskuuta. Ennen sitä käymme SuomiKiekon ennakkopaketissamme vuorollaan läpi jokaisen Liiga-joukkueen.

Ennakoimme runkosarjan suoritusta, listaamme mielenkiintoisimmat hankinnat ja esitämme viisi väitettä tulevasta kaudesta. Viimeisenä vuorossa on HIFK.

Mihin vie HIFK:n tie?

Viime kaudella HIFK oli vahva runkosarjassa, mutta lopputuloksesta jäi valju maku. TPS oli parempi välierissä, ja helsinkiläiset päätyi pronssiotteluun. Tulevalle kaudelle odotukset ovat kovemmat, ja joukkue on muuttunut isosti.

Ville Peltonen palaa HIFK:n riveihin, päävalmentajan roolissa. Kun Peltonen viimeksi saapui seuraan, nurkista pyyhittiin pölyt ja seura otti ison harppauksen hyvään suuntaan. Nyt, kun Peltonen on valmentajana, voidaan nähdä vielä isompi vaikutus.

HIFK:n joukkue on puolestaan aivan hurjassa tikissä. Joukkueen nimilista on kuin kooste Liigan viime kausien parhaista pelaajista: hyökkäyksestä löytyy Jere Innala, Otto Paajanen, Eetu Koivistoinen. Tämä kolmikko on vieläpä todellisia taistelijoita eikä mitään taiteilijasieluja.

Puolustus ei ole samanlainen tähtisikermä, mutta sitäkään ei sovi vähätellä. Yohann Auvitu, Joonas Lyytinen ja Johan Motin ovat näyttäneet, mihin pystyvät. Kannattaa kiinnittää myös huomiota Eero Teräväiseen, joka esiintyi erinomaisesti viime kaudella lainalla Pelicansissa.

Viisi väitettä

1. väite – HIFK:n pelaajia väitetään usein yliarvostetuiksi, mikä on seurausta helsinkiläisseuran saamasta suuresta mediahuomiosta. Nyt HIFK:n joukkueesta löytyy kuitenkin kenties Liigan aliarvostetuin pelaaja: Joonas Lyytinen. Sulavasti luisteleva Lyytinen on modernin puolustajan esikuva. Häneltä löytyy hurjasti myös kiekollista taitoa, mutta loukkaantumiset ovat jarruttaneet uraa. Nähdäänkö ensi kaudella nousu parrasvaloihin?

2. väite – Maalivahti Michael Garteigilla on paljon todistettavaa. Hän oli huikea Tappara-paidassa, mutta muuten CV ammattilaisuralta on melko valju. Oliko kyseessä vain suonenveto, vai onko kanadalaisesta torjumaan HIFK menestykseen?

3. väite – HIFK:n joukkue on laadukas palkka-armeija. Helsinkiläisiä sotureita joukkueesta ei löydy kuin Micke-Max Åsten ja kapteeni Teemu Tallberg. Hekään eivät ole isossa roolissa. Valmennuksessa sen sijaan on vahva kattaus HIFK-ikoneita: Ville Peltonen, Cory Murphy, Jan Lundell sekä Kimmo Kuhta.

4. väite – Odotukset Olli Palolaa kohtaan ovat liian kovat. Hän on voittanut Liigan maalipörssin kahdesti, mutta hän on myös ylittänyt 20 tehopisteen rajapyykin vain kahdesti. Palolalla on kaksi vaisumpaa kautta alla. Maalivainu on vielä tallella, mutta ykköstykin viittaa hänelle ei kannata asetella.

5. väite – Eetu Koivistoinen oli viime kaudella paikoitellen Liigan paras hyökkääjä. Tällä kaudella hänellä on mahdollisuudet olla Liigan paras pelaaja.

Mielenkiintoisimmat hankinnat

HIFK:n nimekkäin hankinta oli puolustaja Jordan Schmaltz. NHL-statuksella Suomeen saapunutta järkälettä ei päästy vielä näkemään harjoituskaudella. Aiemmalla urallaan Schmaltz on mättänyt hyviä tehoja, mutta viime vuodet ovat menneet puolustavammassa roolissa. Hänen merkityksensä joukkueelle on vielä täysi kysymysmerkki.

Michael Garteig on paljon kaivattu vahvistus HIFK:n maalille. Viime kaudella helsinkiläiset hävisivät monta tasaista ottelua maalivahtipelinsä vuoksi. Garteig oli edellisellä Liiga-visiitillään todella luotettava. Samanlaista ammattimaista otetta häneltä kaivataan nytkin.

Jere Innala on ollut jo vuosia yksi Liigan parhaista maalintekijöistä. Hänellä on erinomainen kuti, mutta ennen kaikkea myös vahvat maalintekijän vaistot. Nuorukainen todisti myös Leijonat-paidassa, että hänellä riittää kamppailuvoimaakin. Hänestä voi odottaa yhtä HIFK-fanien suosikkipelaajaa ensi kaudelle.

Näin runkosarjassa käy

HIFK:n hyökkäys on poikkeuksellisen vahva. Kokoonpanosta löytyy nimiä, jotka ovat jo todistaneet pystyvänsä nousemaan Liigan aivan eliittiin. Vanhoja kemioitakin on olemassa. Samaan aikaan HIFK on onnistunut pitämään kiinni viime vuosina vahvasti suorittaneista ulkomaalaisvahvistuksistaan.

Puolustus ja maalivahtiosasto ovat myös lähellä Liigan kärkeä. Ville Peltonen on valmentajana vielä hieman kokematon, mutta johtajana hän on sitä, mitä HIFK tarvitsee monen vaisumman vuoden jälkeen. Odotamme HIFK:lta hyvää menestystä.

Runkosarjan 1. sija

Valmennus

Päävalmentaja: Ville Peltonen
Valmentajat: Cory Murphy, Samuel Tiilikainen
Maalivahtivalmentaja: Jan Lundell

Kokoonpano

[table id=25 /]