Sport – kausiennakko 2021-22: Suunta on oikea – mutta mihin nykykunto riittää?

Liiga-kausi pärähtää pian taas käyntiin, kun avauskiekko tiputetaan jäähän Raumalla 9. syyskuuta. Ennen sitä käymme SuomiKiekon ennakkopaketissamme vuorollaan läpi jokaisen Liiga-joukkueen.

Ennakoimme runkosarjan suoritusta, listaamme mielenkiintoisimmat hankinnat ja esitämme viisi väitettä tulevasta kaudesta. Tällä kertaa vuorossa on Sport.

Mihin vie Sportin tie?

Sport pelasi positiivisen viime kauden. Se satsasi kauden aikana hyökkääjähankintoihin, kun Mika Partanen, Keräset Michael ja Janne sekä paluumuuttaja Olavi Vauhkonen saapuivat vahvistamaan joukkuetta. Sport ylsi viimeisenä joukkueena pudotuspeleihin, joissa se kuitenkin putosi Kärpille heti ”säälipleijareissa”. Pudotuspelipaikka oli Sportin seurahistorian toinen.

Viime kauden nipustaan vaasalaiset menettivät muun muassa puolustuksestaan seurassa pitkään luutineen Ari Gröndahlin sekä AHL:stä hankitun Stuart Percyn. Hyökkäjistä lähtivät etunenässä Partanen, Janne Keränen, Niclas Lucenius sekä Simon Suoranta.

Sport on hankkinut kesäkaudella riveihinsä muun muassa kolme ruotsalaispelaajaa. Lisäksi Shaun Heshka siirtyy vaasalaisten puolustusosastolle Oulusta.

Kesken kauden 2019–2020 Vaasaan saapunut monissa liemissä keitetty päävalmentaja Risto Dufva on onnistunut nostamaan Sportin uskottavaksi joukkueeksi Liiga-tasolle. Vaasalaiset taistelevatkin kynsin hampain viimeisistä pudotuspelipaikoista myös tulevalla kaudella. Maalivahtitandemi on pysynyt samana, ja lisäksi syyskuun loppuun kattavalla lainasopimuksella joukkueeseen saapui Atte Tolvanen.

Viisi väitettä

1. väite – Maalivahtiosasto on kunnossa. Joukkueen kassarikaksikko Niko HovinenRasmus Reijola todisti viime kaudella olevansa kelpo parivaljakko Liiga-tasolle. Varsinkin 33-vuotias ”Pappi” Hovinen, jonka torjuntaprosentti näytti runkosarjan päätteeksi lukemaa 92%, esitti ajoittain erinomaisiakin otteita. Takavuosina valitettavan tutuksi tullut kiertolaiselämä sai stopin, kun mies sai sauman Vaasasta ja käytti sen komeasti hyödykseen. Alkamassa on nyt jo kolmas kausi samassa seurassa.

2. väite – Sebastian Stålbergin jatkosopimus oli Sportille kultaakin kalliimpaa. Viime kaudeksi Vaasaan saapunut 31-vuotias ruotsalaishyökkääjä teki runkosarjassa 29 pistettä ollen joukkueensa paras pistemies. Tammikuussa tehty jatkosopimus pitää miehen Vaasassa tulevan kauden lisäksi vielä sitä seuraavankin sesongin. Valittiin nyt myös joukkueen varakapteeniksi, joten Stålbergin ruutu seurassa tulee kasvamaan monessakin määrin ensi kautta ajatellen.

3. väite – Uusi ruotsalaiskolmikko on mysteeri. Sport vahvisti puolustustaan Emil Johanssonilla ja hyökkäystään Axel Holmströmillä sekä Henrik Erikssonilla. Johansson on parhaimmillaan iskenyt 17 tehopistettä kaudessa SHL:ssä. Eriksson sen sijaan on yltänyt parhaimmillaan 15 pinnaan Ruotsissa pelatessaan. Holmströmissä on tästä kolmikosta eniten potentiaalia osoittautua huippuhankinnaksi, sillä hän on pelannut pari 25 pisteen kautta AHL:ssä lähivuosina.

4. väite – Michael Keräsen ja Olavi Vauhkosen harteilla on suuret odotukset tuloksenteon suhteen. Molemmat hyökkääjät ovat osoittaneet pystyvänsä tekemään kovaa tulosta Liigassa. Näistä osoituksena Keräsen pistepörssin voitto Ilveksessä kaudella 2013-14 (52p) sekä Vauhkosen 44 tehopinnan kausi Sportissa 2018-19. Kumpikin siirtyi seuraan kesken viime kauden ja he pystyivät hyviin suorituksiin loppukauden aikana. Nyt kumpikin on saanut olla joukkueen mukana kesätreeneistä saakka, joten heillä on paljon todistettavaa, kun kausi pyörähtää käyntiin.

5. väite – Haalariosastoon voi luottaa. Sportin rosterista löytyy paljon romuluista hyökkääjää ns. ”likaisiin hommiin”. Riskan veljekset Filip ja Erik sekä Jonne Virtanen ovat jo pitkään olleet mukana Liiga-ympyröissä ja täyttäneet omat ruutunsa kiitettävästi. Myös muun muassa Roope Talaja taitaa fyysisen pelaamisen.

Mielenkiintoisimmat hankinnat

Ehdottomasti mielenkiintoisin vahvistus Sportin rosteriin on kokenut kanadalaispuolustaja Shaun Heshka. Edelliset viisi kautta Kärppiä edustanut Suomen mestari toimi myös joukkueen varakapteenina edelliset kaksi kautta. Vaikka 36-vuotiaan puolustajan viime kausi oli melko vaikea, voidaan häntä pitää siitä huolimatta kovana vahvistuksena vaasalaisille. Tulee hyvin todennäköisesti saamaan suurta ruutua pakistosta. Puolustuksen isähahmo ja esimerkin näyttäjä varsinkin nuoremmille pakeille.

Mielenkiintoista nähdä, miten Axel Holmström sopeutuu Liigaan. Isokokoiselle sentterille tarjoillaan suurta roolia Sportin hyökkäyksestä. 25-vuotias hyökkääjä alkaa olla parhaassa peli-iässään. Pystynyt tekemään AHL:ssä hyviä pisteitä. Jos kaikki loksahtelee kohdilleen, ainakin kaikki eväät ovat olemassa sille, että Holmström onnistuisi Vaasassa.

Sport tiedotti muutama viikko sitten, että oma kasvatti Joni Nikko saapuu vahvistamaan joukkuetta. 27-vuotias hyökkääjä on kärsinyt urallaan ajoittain loukkaantumisista, esimerkiksi kausi 2014-15 jäi lähes kokonaan pelaamatta. Parhaimmillaan Nikko on pystynyt 15 maalin runkosarjaan, ja kymmenen maalin rajapyykkikin on ylittynyt useaan otteeseen. Nähtäväksi jää, miten Sport sopii Nikolle ja päinvastoin.

Näin runkosarjassa käy

Sportilla on jalkeilla mielenkiintoinen joukkue. Pelaajarungosta löytyy paljon nimiä, jotka ovat pelanneet seurassa jo useamman kauden. Joukkuetta voidaan ehdottomasti pitää iskukykyisenä tulevalla kaudella. Puolustuksesta on nostettava vielä esiin kapteenistoonkin kuuluva Valtteri Viljanen, joka on kahdella edellisellä Sport-kaudellaan yltänyt vähintään 20 pisteen runkosarjaan.

Sport tulee viime kauden tapaan kiusaamaan vastustajiaan viimeiseen saakka. Toisaalta myös aiemmin nähtyjä täydellisiä ulospuhalluksia ja ohipelejä todennäköisesti sattuu väistämättä sekaan.

Dufva on todistanut edelleen olevansa pätevä valmentaja Liigaan. Hänellä on käsissään ”dufvamainen” joukkue, joka tekee hartiavoimin töitä illasta toiseen ja joka uskoo ja luottaa, että sitä kautta saadaan myös tulosta aikaan.

Edellisen kauden tapaan Sportissa on paljon hyviä elementtejä, mutta riittääkö se kuitenkaan loppupeleissä kilpajuoksussa muita seuroja vastaan? Arviomme mukaan Sportin tuleva kausi päättyy runkosarjaan ja näin ollen viime kaudella saavutettu pudotuspelipaikka jää nyt niukasti haaveeksi.

Runkosarjan 11. sija

Valmennus

Päävalmentaja: Risto Dufva
Valmentajat: Juuso Hahl, Johannes Nygård
Maalivahtivalmentaja: Tommi Satosaari

Kokoonpano

# Maa Pelaaja PP Pelipaikka Ikä
32 Niko Hovinen MV Maalivahti 16.03.1988
60 Rasmus Reijola MV Maalivahti 26.10.1992
7 Aleksi Mäkelä P Puolustaja 03.05.1993
8 Valtteri Viljanen (A) P Puolustaja 03.03.1994
22 Olli Vanttaja P Puolustaja 09.06.1999
26 Shaun Heshka P Puolustaja 30.07.1985
28 Victor Westermarck P Puolustaja 26.02.1994
36 Juho Tommila P Puolustaja 09.02.1993
52 Valtteri Hietanen P Puolustaja 23.12.1992
57 Emil Johansson P Puolustaja 06.05.1996
3 Jonne Virtanen (A) KH Keskushyökkääjä 13.03.1988
5 Olavi Vauhkonen OH/VH Oikea/Vasen laitahyökkääjä 24.01.1989
13 Erik Riska (C) KH/VH Keskushyökkääjä/Vasen laitahyökkääjä 16.05.1989
15 Lassi Vanhatalo VH Vasen laitahyökkääjä 08.01.1998
16 Jesse Paukku KH/VH Vasen laitahyökkääjä 09.05.1994
17 Sebastian Stålberg (A) OH Oikea laitahyökkääjä 06.03.1990
18 Henrik Eriksson VH Vasen laitahyökkääjä 15.04.1990
20 Roope Talaja VH Vasen laitahyökkääjä 02.08.1988
21 Santeri Haarala VH/OH Vasen/Oikea laitahyökkääjä 11.02.2000
23 Turo Asplund KH Keskushyökkääjä 08.06.1985
24 Filip Riska KH Keskushyökkääjä 13.03.1985
25 Axel Holmström KH Keskushyökkääjä 29.06.1996
55 Teemu Väyrynen VH Vasen laitahyökkääjä 28.04.1997
63 Lari Heikkinen VH Vasen laitahyökkääjä 23.05.2000
71 Michael Keränen KH Keskushyökkääjä 04.01.1990
92 Aaro Vidgren OH Oikea laitahyökkääjä 30.05.1997