KooKoo – kausiennakko 2021-22: Jälkeen Jussi Ahokkaan – Kouvolassa kääntyy uusi sivu

Liiga-kausi pärähtää pian taas käyntiin, kun avauskiekko tiputetaan jäähän Raumalla 9. syyskuuta. Ennen sitä käymme SuomiKiekon ennakkopaketissamme vuorollaan läpi jokaisen Liiga-joukkueen.

Ennakoimme runkosarjan suoritusta, listaamme mielenkiintoisimmat hankinnat ja esitämme viisi väitettä tulevasta kaudesta. Tällä kertaa vuorossa on KooKoo.

Mihin vie KooKoon tie?

KooKoon viime kausi oli ihan kelvollinen. Joukkue pelasi ajoittain melko hyviäkin jaksoja. Vastaavasti sen peli takkuili välillä hämmästyttävän paljon. Muun muassa yhden tärkeän lenkin, Trevor Mingoian, kauden päättyminen loukkaantumiseen jo tammikuussa oli kohtuullisen kova isku kouvolalaisten rosteriin.

KooKoossa on alkamassa nyt uusi aikakausi. Jussi Ahokkaan kaksi edellistä kautta kouvolalaisseuran luotsina olivat hämmästyttävä tasonnosto seuran edellisiin kausiin verrattuna. Jääkin ikuiseksi mysteeriksi, mihin kauden 2019-20 runkosarjan vitonen olisi yltänyt, jos pudotuspelit olisi silloin päästy pelaamaan.

Joka tapauksessa uusi päävalmentaja Olli Salo on kovan haasteen edessä. Ei varmasti ole helppoa tulla Ahokkaan jälkeen Kouvolaan ja jatkaa samanlaista meininkiä. Salo on kuitenkin vielä melko kokematon päävalmentajana.

KooKoon veskariosasto on mennyt kesän aikana täysin uusiksi. Victor Brattström, Oskari Salminen ja Joona Voutilainen lähtivät muihin maisemiin. Heidän tilalleen ovat saapuneet Lukosta Oskari Setänen sekä tshekkiläis-yhdysvaltalainen Nick Malik.

Joukkueesta on poistunut paljon ratkaisuosaston pelaajia. Muun muassa Mingoia, Kyle Platzer, Ahti Oksanen, Vilmos Gallo sekä Kasper Björkqvist jättivät joukkueen. Pakkipäästä poistuivat etunenässä Arttu Pelli ja Joni Tuulola.

KooKoon viime kausien joukkueissa on ollut paljon ulkomaalaispelaajia aivan kärkirooleissa. Onkin mielenkiintoinen seikka, että tulevan kauden nipusta löytyy enää vain kaksi ulkomaalaista, maalivahti Malik sekä norjalaispuolustaja, joukkueen kapteenina jo kolmannen kautensa aloittava Alexander Bonsaksen. Kesän pelaajamarkkinoilla KooKoo on satsannut suomalaisiin Liiga-tasolla rutinoituneisiin, ns. ”sopivan ikäisiin pelaajiin”, joilla on potentiaalia ottaa suurta tonttia joukkueessa.

Viisi väitettä

1. väite – Päävalmentajan paineet ovat kovat. Salon päävalmentajakokemus miesten tasolla jää kahteen vajaaseen kauteen. Viime kaudella hän valmensi Saksan kakkostasolla, mutta sai potkut kesken kauden. Kaudella 2015-16 hän koutsasi loppukauden HPK:ta, kun Pasi Arvonen sai potkut tammikuussa. Valtavat ovat saappaat täytettäviksi nyt, sillä Ahokkaan merkitystä KooKoolle kahden edellisen kauden aikana ei voi korostaa liikaa. Salo varmasti tiedostaa, että tilanne ei ole hänelle helpoin mahdollinen.

2. väite – Oskari Setäsellä on elämänsä tilaisuus todistaa mihin hän pystyy. 27-vuotias veskari on jakanut torjuntavastuun Lassi Lehtisen kanssa Lukossa edellisen kolmen kauden ajan. Sitä ennen hän toimi TPS:n ykkösmaalivahtina pari kautta, mutta silloinkin vastuuta jakautui muille maalivahdeille melko paljonkin. Nyt joukkueen toinen maalivahti on vasta 19-vuotias Malik, joten Setänen tulee saamaan näytönpaikkansa tällä kaudella.

3. väite – Paluumuuttaja Kim Strömberg tulee olemaan joukkueen tärkein pelaaja. Pelasi viimeksi aivan nappikauden (2019-20) Kouvolassa tehden 59 otteluun 50 tehopistettä. Viime kausi SHL:ssä ei ollut pisteiden valossa mikään menestys. Palaa nyt tuttuihin maisemiin vuoden kokeneempana ja saa myös välittömästi varakapteenin A-kirjaimen takaisin puseroonsa. 33-vuotiaalla hyökkääjällä tulee olemaan tärkeä rooli joukkueessa monessakin mielessä.

4. väite – Puolustuskalusto on erittäin hyvä sekoitus vähän kaikkea. Löytyy muun muassa hyökkäyspelin osaaja Petteri Nikkilä, suurta vastuuta saava luotettava Oskari Manninen, eteenpäin urallaan pyrkivä nuori lupaus Peetro Seppälä, sekä teoillaan kohuja aiheuttanut kahden edellisen kauden jäähypörssin ykkönen, kovanaama Martin Berger.

5. väite – Paperilla KooKoo on kuitenkin heikentynyt viime kauteen verrattuna. Joukkue on tehnyt hyviä hankintoja kesän aikana, mutta lähtijöiden nimilistalta löytyy suhteellisen kovia nimiä, joita on osittain ollut hankala korvata kokonaan.

Mielenkiintoisimmat hankinnat

On hyvin mielenkiintoista nähdä, miten kokenut Strömberg sopeutuu jälleen tuttuihin ympyröihin. Viimeksi Kouvolassa pelatessaan hän voitti joukkueen sisäisen pistepörssin ja muodostikin erittäin kovan ykkösnyrkin yhdessä Juha-Pekka Haatajan ja Anrei Hakulisen kanssa. Isoa tonttia on miehelle tarjolla ja hän onkin todistanut pystyvänsä pelaamaan huipputasolla Liigassa.

Joukkue vahvistui tulevaksi kaudeksi kolmella Ilves-taustaisella pelaajalla, kun Teemu Rautiainen, Ville Meskanen sekä Joose Antonen siirtyivät Kouvolaan. Hyökkääjillä tulee olemaan merkittävä rooli KooKoon hyökkäyksessä. Rautiainen ja Meskanen ovat molemmat pystyneet ylittämään 40 tehopisteen rajapyykin Liigassa, mutta viime kaudet ovat näiden herrojen kohdalla olleet hieman haasteellisempia. Antonen on parhaimmillaan kolkutellut 30 tehopinnan rajaa, mutta viime kausien pistemäärät ovat olleet lievässä laskussa. Jokaisella kaverilla on nyt sauma kääntää uraansa jälleen uuteen nousuun uusissa maisemissa.

Kaudella 19-20 JYPissä kovalla tasolla pelannut Miska Siikonen on myös merkittävä vahvistus KooKoolle. Siikonen muodosti tuolla kaudella tehokkaan ketjun Julius Nättisen ja Petrus Palmun kanssa. Vaikeamman viime kauden jälkeen Siikonen saa taas uuden mahdollisuuden näyttää osaamistaan. Todennäköisesti tulee saamaan peliaikansa kärkiketjuissa, joissa tulosta on lupa mieheltä odottaa.

Puolustuspäähän hankittu Nikkilä on pystynyt tekemään Liigassa kertaalleen jopa yli 40 tehopistettä. Hän tulee olemaan tuon pakkikaluston näkyvimpiä pelaajia kiekollisen suorittamisen osalta.

Näin runkosarjassa käy

KooKoon joukkueessa on tapahtunut paljon muutoksia monilla eri osa-alueilla. Nyt kouvolalaisjoukkuetta mitataan toden teolla.

Aiemmin mainitun hyökkäyksen kärkiosaston takaa löytyy myös nimiä, jotka ovat pelanneet seurassa jo viime kaudellakin. Tällaisia nimiä ovat esimerkiksi Aleksi Ainali, Teemu Engberg ja Samuli Ratinen. Muun muassa näiden nimien kautta joukkueessa on kuitenkin myös paljon samaa mitä viime kaudellakin. Tätä voidaan pitää ehdottoman positiivisena asiana.

Mainitsemisen arvoista on myös se, että alemmista ketjuista löytyy nyt myös Lukon entinen kapteeni Heikki Liedes, joka tuo joukkueelle johtajuuden lisäksi varmaa suorittamistasoa illasta toiseen.

Kaikkiaan KooKoolla on kasassa mielenkiintoinen ryhmä, joka kamppailee sijoituksista Liigan keskikastissa. Joukkue etenee ilman muuta pudotuspeleihin, koska siltä löytyy moneen pelin eri osa-alueeseen erikoistuneita nimiä. Materiaali ei kuitenkaan ole tarpeeksi leveä, joten näkemyksemme mukaan KooKoo yltää tulevalla kaudella ”säälipleijareihin”.

Runkosarjan 9. sija

Valmennus

Päävalmentaja: Olli Salo
Valmentajat: Mikko Heiskanen, Jukka Aho
Maalivahtivalmentaja: Kari Lehtonen

Kokoonpano

# Maa Pelaaja PP Pelipaikka Ikä
31 Nick Malik MV Maalivahti 26.04.2002
32 Oskari Setänen MV Maalivahti 28.04.1994
6 Peetro Seppälä P Puolustaja 17.08.2000
7 Juho Rautanen P Puolustaja 25.05.1997
24 Eero Teräväinen P Puolustaja 08.03.1999
28 Saku Vesterinen P Puolustaja 28.02.1998
34 Kalle Loponen P Puolustaja 13.03.2001
41 Oskari Manninen (A) P Puolustaja 22.04.1991
47 Alexander Bonsaksen (C) P Puolustaja 24.01.1987
74 Petteri Nikkilä P Puolustaja 27.07.1992
9 Heikki Liedes (A) VH/OH Vasen/Oikea laitahyökkääjä 12.01.1993
10 Leevi Aaltonen OH/VH Oikea/Vasen laitahyökkääjä 24.01.2001
12 Kim Strömberg (A) KH Keskushyökkääjä 08.12.1987
14 Toni Suuronen VH/OH Vasen/Oikea laitahyökkääjä 30.06.1995
15 Samuli Ratinen VH Vasen laitahyökkääjä 13.04.1998
16 Jaakko Heikkinen H Hyökkääjä 17.03.1997
18 Ville Meskanen OH Oikea laitahyökkääjä 02.10.1995
19 Teemu Rautiainen VH/OH Vasen/Oikea laitahyökkääjä 13.03.1992
23 Teemu Engberg VH/OH Vasen/Oikea laitahyökkääjä 09.06.1999
27 Kasperi Ojantakanen KH Keskushyökkääjä 12.01.1995
29 Radek Koblizek OH/VH Oikea/Vasen laitahyökkäääjä 20.10.1997
44 Aleksi Ainali KH Keskushyökkääjä 12.04.1995
48 Joose Antonen VH/OH Vasen/Oikea laitahyökkääjä 28.04.1995
62 Kimi Koivisto VH/OH Vasen/Oikea laitahyökkääjä 31.12.1992
71 Miska Siikonen KH/OH Keskushyökkääjä/Oikea laitahyökkääjä 12.05.1996
72 Eetu Paasovaara KH Keskushyökkääjä 18.03.1998