KalPa – kausiennakko 2021-22: Nuori joukkue höystettynä muutamalla suunnannäyttäjällä

Liiga-kausi pärähtää pian taas käyntiin, kun avauskiekko tiputetaan jäähän Raumalla 9. syyskuuta. Ennen sitä käymme SuomiKiekon ennakkopaketissamme vuorollaan läpi jokaisen Liiga-joukkueen.

Ennakoimme runkosarjan suoritusta, listaamme mielenkiintoisimmat hankinnat ja esitämme viisi väitettä tulevasta kaudesta. Tällä kertaa vuorossa on KalPa.

Mihin vie KalPan tie?

KalPan viime kausi oli upea. Se sijoittui runkosarjassa viidenneksi ja taisteli komeasti puolivälierissä Tapparaa vastaan, mutta joutui lopulta taipumaan.

Päävalmentaja Tommi Miettinen on onnistunut loistavasti KalPassa edellisen kahden kauden aikana. Nykyinen sopimus pitääkin miehen Kuopiossa kevääseen 2023 saakka. Miettisen valmennustiimi vahvistuu nyt Sportin apuvalmentajana edelliset kuusi kautta toimineella Sami Tervosella.

Viime kauden nippuun verrattuna KalPa on kokenut muutaman kovan luokan menetyksen. Näiden joukosta löytyvät muun muassa kahdella edelliskaudella joukkueen sisäisen maalipörssin voittanut Kai Kantola, hänen ketjukaverinaan niin ikään kovia pisteitä tehtaillut unkarilaissentteri Balazs Sebok, sekä neljän edelliskauden aikana joukkueen kapteenina toiminut Tommi Jokinen. Hyökkäyspäästä joukkueen jättivät myös Alexander Ruuttu, Jeremy Bracco ja Miska Humaloja. Puolustuksestaan kuopiolaiset menettivät Mikael Seppälän ja Jesse Grahamin.

KalPan kesän hankinnat voidaan karkeasti jakaa kolmeen eri kategoriaan: seuralle tutut kovan tason kokeneet ratkaisuosaston hyökkääjät, peliaikaa vailla olleet nuoret tulevaisuuden tähdet sekä ulkomailta hankitut täsmävahvistukset.

KalPan joukkueesta löytyy paljon nuoria ja nälkäisiä pelaajia, joiden otteita tulee olemaan mielenkiintoista seurailla.

Viisi väitettä

1. väite – Kim Nousiaisen poissaolo on aivan järkyttävän suuri menetys kuopiolaisten puolustusosastolle. KalPa tiedotti juuri, että MM-hopeaakin keväällä voittamassa ollut lupaava nuori puolustaja tulee olemaan loukkaantumisen takia noin kolme kuukautta sivussa kauden alusta lähtien. 20-vuotias pakki on pelannut kaksi edellistä kautta KalPassa kovalla tasolla. Viime kauden 54 otteluun syntyi 27 tehopistettä. Nousiainen on tämän joukkueen puolustusosaston selkeä ykkösnimi, joten nuorukaisen poissaolo heikentää huomattavasti muuten melko tasapaksua pakkipäätä.

2. väite – Kasperit Simontaival ja Puutio tekivät omien uriensa kannalta järkevän liikkeen siirtyessään KalPaan. Hyökkääjä Simontaival jäi pieneen rooliin Tapparassa viime kaudella, samoin kävi puolustaja Puutiolle Kärpissä. Urakehitys ei olisi ottanut merkittäviä kehitysaskeleita, jos he olisivat jääneet vanhoihin seuroihinsa, sillä tuskin vastuu niissä olisi ensi kaudellakaan kasvanut. KalPassa nuorukaisilla on tilaa ottaa iso tontti pelaavasta kokoonpanosta ja nousta uudelle tasolle Liigassa.

3. väite – Miikka Pitkänen nousee jälleen muutaman kauden takaiselle tasolleen. 25-vuotias hyökkääjä onnistui iskemään kaudella 2018-19 KooKoossa pelatessaan 60 otteluun peräti 48 tehopistettä sijoittuen pistepörssissä kymmenenneksi. Kaksi viime kautta KalPassa ovat olleet miehelle hieman haasteellisempia senkin takia, että rooli on jäänyt pieneksi ja muut hyökkääjät ovat ajaneet marssijärjestyksessä ohitse. Nyt lähtijöiden myötä Pitkäsellekin avautuu jälleen suurempi rooli, joten pistesaldon sopii odottaa kasvavan.

4. väite – Eero Kilpeläinen on edelleen ykkösmaalivahdin tasolla. Viime kausi osoitti, että Kilpeläisellä on vielä pelivuosia jäljellä. Hän pelasi runkosarjassa 31 ottelua torjuntaprosentilla 91,1% päästettyjen maalien keskiarvon ollessa 1,95. Mukaan mahtui myös kuusi nollapeliä. 36-vuotias Kilpeläinen on Liiga-historian nollapelitilaston ylivoimaisessa kärjessä: hän on pelannut urallaan 53 nollapeliä! Terveenä pysyessään hän pystyy edelleen toimimaan joukkueen ykkösmaalivahtina.

5. väite – Oliver Kapanen tulee saamaan paljon huomiota kauden aikana. Syynä on luonnollisesti se, että sukunimenä on Kapanen. Hän on Kimmon poika ja Kasperin serkku. 18-vuotias Kapanen varattiin viime kesänä NHL:ään toisella kierroksella. Hän pelasi viime kaudella KalPan U20-joukkueessa yli piste per peli -tahdilla. Täytyy kuitenkin muistaa, että Oliver on vasta 18-vuotias eikä välttämättä pääse vakiokokoonpanon pelaajaksi tulevalla kaudella. Hänestä tullaan kyllä kuulemaan vielä ja paljon, mutta ei ole syytä pettyä, jos tulevalla kaudella ei vielä ihmeitä tapahdu.

Mielenkiintoisimmat hankinnat

KalPa kotiutti oman kasvattinsa Tuomas Kiiskisen ja nimitti tämän myös saman tien joukkueen kapteeniksi. Kiiskinen pelasi seurassa edellisen kerran kaudella 2011-12. Tuon jälkeen mies on viihtynyt KHL:ssä ja SHL:ssä sekä tehnyt lyhyen lainavisiitin SaiPaan. Viime kausien pistemäärät eivät ole olleet enää takavuosien veroisia, mutta 34-vuotiaalla hyökkääjällä on paljon annettavaa kasvattajaseuralleen muidenkin keinojen avulla. KalPa saa Kiiskisestä luotettavan ja kokeneen palasen joukkueeseensa.

Kaksi muutakin kovan luokan hankintaa ovat seuralle hyvin tuttuja. Niin ikään seuran oma kasvatti Jaakko Rissanen sekä yhden kauden KalPassa kiekkoillut Matti Järvinen tulevat olemaan joukkueelle kaksi johtavaa sentteriä. Molemmat ovat kertaalleen urallaan pelanneet vähintään 40 tehopisteen runkosarjan Liigassa. Rissanen pelasi kaksi edellistä kautta Ruotsissa ja Järvinen viime kauden Saksassa. Molemmat suoriutuivat reissuistaan kohtuu hyvin. Näiltä pelaajilta uskaltaa odottaa nappikausia eikä olisi ihme, vaikka sijoittuisivat koko Liigan pistepörssissäkin korkealle.

Kuopiolaiset saavat riveihinsä kaksi uutta ulkomaalaispelaajaa, tshekkiläishyökkääjä Jaromir Pytlikin sekä kanadalaispuolustaja Gabe Bastin. Pytlikin viime kausi meni pilalle loukkaantumisten ja erilaisten koronarajoitusten takia. Pelejä ei kertynyt kovinkaan paljoa. 19-vuotiaalla nuorukaisella on kuitenkin potentiaalia, sillä hän on OHL:ssä saalistanut 50 pistettä 56 otteluun. Alku saattaa olla haastava, mutta mielenkiintoista nähdä, miten Pytlik alkaa ajan mittaan kotiutua Liigaan. Bast on 24-vuotias puolustaja, joka on viime vuodet viihtynyt Yhdysvaltain yliopistosarjassa. Hän saattaa hyvinkin olla KalPan takalinjoille oiva peruspuolustaja.

Näin runkosarjassa käy

KalPan tulevan kauden joukkueessa on paljon johtajuutta ja kokemusta. Aiemmin mainittujen Kiiskisen, Järvisen, Rissasen ja Kilpeläisen lisäksi tätä osastoa edustaa myös puolustaja Lasse Lappalainen.

Näiden pelaajien tuoma kokemus on äärimmäisen arvokasta nuorelle kuopiolaisryhmälle. Yllä mainittua viisikkoa lukuun ottamatta koko muu joukkue on suhteellisen nuori.

Maalinsuulla Kilpeläinen pystyy edelleen pelaamaan hyvällä tasolla. Ainoa kysymysmerkki onkin, että pysyykö hän terveenä? Joukkueen nuori molarikaksikko Henrik TikkanenJuha Jatkola on Liiga-tasolle vielä kokematon parivaljakko. Jokaisen maalivahdin tilanne tulevaa kautta ajatellen on omalla tavallaan kiehtova.

Nousiaisen ollessa sivussa pitkään Lappalainen nousee pakistosta esiin. Hänen täytyy toimia takalinjojen isähahmona nuorten pelaajien ympärillä.

KalPan terävin kärki tulee varmasti kannattelemaan joukkuetta hyvin. Aleksi Klemetti ja Juuso Könönen pystyvät myös tuomaan omat apunsa hyökkäyspelaamiseen, tarvittaessa myös luottosoturit Aapeli Räsänen ja Tuomas Vartiainen pystyvät tukemaan.

KalPa ei tule kokonaisuutena tällä kaudella säväyttämään erityisemmin. Toisaalta materiaalia katsottaessa joukkue ei tule myöskään pettämään. Miettisen miehistö jatkaa tasaista suorittamistaan hyvine ja huonoine hetkineen koko kauden ajan ja etenee ansaitusti pudotuspeleihin.

Runkosarjan 8. sija

Valmennus

Päävalmentaja: Tommi Miettinen
Valmentajat: Sami Tervonen, Atte Kinnunen
Maalivahtivalmentaja: Ilpo Kauhanen

Kokoonpano

# Maa Pelaaja PP Pelipaikka Ikä
32 Juha Jatkola MV Maalivahti 12.09.2002
37 Eero Kilpeläinen MV Maalivahti 07.05.1985
6 Joona Riekkinen P Puolustaja 05.03.1999
10 Gabe Bast P Puolustaja 20.12.1996
18 Hugo Gallet P Puolustaja 20.06.1997
26 Jesper Mattila (A) P Puolustaja 09.10.1997
39 Kim Nousiainen (A) P Puolustaja 14.11.2000
52 Roope Laavainen P Puolustaja 23.8.1998
55 Lasse Lappalainen P Puolustaja 07.06.1989
67 Kasper Puutio P Puolustaja 03.06.2002
9 Juuso Mäenpää KH Keskushyökkääjä 29.04.2002
11 Kasper Simontaival OH Oikea laitahyökkääjä 11.01.2002
13 Tuomas Vartiainen OH Oikea laitahyökkääjä 08.05.1996
17 Benjamin Korhonen OH Oikea laitahyökkääjä 11.07.2001
19 Tuomas Kiiskinen (C) VH Vasen laitahyökkääjä 07.10.1986
20 Aleksi Klemetti VH Vasen laitahyökkääjä 17.02.1999
22 Aapeli Räsänen KH Keskushyökkääjä 01.06.1998
28 Jaakko Rissanen KH Keskushyökkääjä 12.11.1989
29 Henri Knuutinen VH/OH Vasen/Oikea laitahyökkääjä 27.12.1997
34 Severi Immonen H Hyökkääjä 21.06.2000
41 Juuso Könönen VH Vasen laitahyökkääjä 11.06.1998
61 Miikka Pitkänen KH/OH Keskushyökkääjä/Oikea laitahyökkääjä 27.04.1996
71 Matti Järvinen (A) KH Keskushyökkääjä 14.10.1989
74 Sami Tavernier OH Oikea laitahyökkääjä 25.04.1997
91 Oliver Kapanen KH Keskushyökkääjä 29.07.2003