Blackhawksin häiritsevän yksityiskohtaiset seksuaalirikossyytteet julki – pelaajatkaan eivät jää syytöksittä

© Kuva: Getty Images

Chicago Blackhawks on jättimäisen kohun kourissa. Perinteikäs NHL-joukkue on syytettynä seksuaalirikosten peittelystä.

Syytteiden sisältö on nyt tuotu julki, ja sisältö on häiritsevää. Syytteiden keskiössä on kaudet 2008-10 Blackhawksin videovalmentajana toiminut Brad Aldrich.

Ensimmäinen entisen Blackhawks-pelaajan syyte kertoo yksityiskohtia käynnistä Aldrichin kotona. Kyseessä piti olla palaveri, jossa analysoidaan videota pelaajan edellisistä otteluista.

Otteluvideon sijaan Aldrich laittoi syytteen mukaan ruudusta näkymään aikuisviihdettä ja rupesi tyydyttämään itseään. Pelaaja yritti lähteä asunnosta, mutta tuolloin noin 26-vuotias videovalmentaja pakotti tämän jäämään baseball-mailalla uhaten. Itsensä tyydyttämisen Aldrich viimeisteli syytteen mukaan pelaajan päälle tämän ollessa ”kauhusta halvaantunut”.

Väitetty uhri kertoi Blackhawksin urheilupsykologi James Garylle, joka sanoi syytteiden mukaan tapahtumien olleen tämän oma syy. Asunnolta lähtemisen jälkeen pelaaja sai myös uhkailevia tekstiviestejä Aldrichilta.

— Ahdistelija, herra Aldrich, uhkasi tuhota asianomistajan (pelaaja) uran, jos tämä ei ole hiljaa tapahtuneesta, syytteessä sanotaan. Asianomistaja piti muistot tapahtuneesta sisällään seuraavat yhdeksän vuotta, kunnes hän sai tietää herra Aldrichin tulleen tuomituksi 17-vuotiaan pojan hyväksikäytöstä. Vasta tuolloin asianomistaja mietti omaa hyväksikäyttötapaustaan ja sitä, miten se oli vaikuttanut hänen elämäänsä.

Tämän jälkeen pelaaja meni syytteen mukaan joukkueen silloisen taitovalmentajan, Paul Vincentin, luokse raportoimaan asiasta, sillä hän on entinen poliisi. Vincent kertoo olleensa kokouksessa silloisen Blackhawksin presidentti John McDonoughin, nykyäänkin GM:nä toimivan Stan Bowmanin (kuvassa), jääkiekkotointen varapresidentti Al MacIsaacin sekä edellämainitun psykologi Garyn kanssa.

Blackhawks ei halunnut tehdä tapahtuneesta rikosilmoitusta. Asia vuoti pelaajistoon, minkä jälkeen syytteet nostanut pelaaja koki häirintää myös joukkuekavereiltaan.

— Häirinnän jälkeisinä vuosina asianomistaja joutui joukkuekavereidensa nöyryyttävän roskapuheen kohteeksi harjoituksissa, joissa valmentajatkin olivat läsnä. Blackhawks antoi pelaajiensa jatkuvasti nimitellä asianomistajaa hi***ksi ja muiden häiritsevien kommenttien lisäksi kysellä, etteikö hän pysty keskittymään, koska haluaisi antaa jollekin suuseksiä.

Toisessa syytteessä entinen michiganilaisen lukiojoukkueen pelaaja syyttää Blackhawksia positiivisten suosittelujen antamisesta Aldrichille syytteistä huolimatta. Tämän seurauksena Aldrich sai työpaikan lukiojoukkueesta, jossa hän ahdisteli yhtä pelaajista.


Florida Panthers – Vegas Golden Knights | Maxit Floridalle! ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️