Chicago Blackhawksin yllä leijailee tumma pilvi – syytetään seksuaalirikoksista vaikenemisesta

© Kuva: Getty Images

Chicago Blackhawks on kovien syytösten alla. Useampi 2010-luvun vaihteessa legendaarisessa punanutussa pelanneista pelaajista syyttää organisaatiota seksuaalirikoksesta vaikenemisesta.

Vaikeneminen on Blackhawksin strategia myös nyt, sillä seuran asianajaja John Stiglich kommentoi asiaa toteamalla rikoksen olevan vanhentunut. Seksuaalirikoksesta syytetään Blackhawksin entistä videovalmentajaa, Brad Aldrichia, joka toimi organisaatiossa kausina 2008-10.

Aldrichin kerrotaan muun muassa näyttäneen pelaajille aikuisviihdettä, tyydyttäneen itseään pelaajien edessä ja yrittäneen antaa joukkueen jäsenelle suuseksiä. Yhden pelaajan mukaan hän lähetti myös säädyttömiä tekstiviestejä sekä uhkasi fyysisesti, taloudellisesti ja henkisesti ellei tämä suostuisi seksuaaliseen kanssakäymiseen.

Asiasta kerrottiin vuoden 2010 pudotuspelien aikana seurajohdolle, mutta se ei halunnut raportoida tilanteesta poliisille. Joukkueen psykologi antoi ainakin yhden pelaajan ymmärtää, että tämä oli itse aiheuttanut tapahtuneen.

Pelaajien mukaan Blackhawks myös suojeli Aldrichia auttaen tätä saamaan uuden työpaikan. Vuonna 2013 tuolloin 30-vuotias valmentaja sai paikan yhdysvaltalaisesta lukiojoukkueesta Blackhawksin suosituksella. Vielä samana vuonna Aldrich tuomittiin syylliseksi epäsopivasta seksuaalisesta käytöksestä joukkueen 17-vuotiasta pelaajaa kohtaan. Aldrich oli yhdeksän kuukautta vankilassa ja viisi vuotta ehdonalaisessa.

Asianajajan lisäksi myös Blackhawksin tiedotusosaston Adam Rogowin kommentoi tilannetta hyssyttelevään sävyyn.

— Chicago Blackhawks ottaa syytteet erittäin vakavasti, Rogowin aloitti. Selvitystemme perusteella uskomme, että syytökset eivät ole uskottavia ja olemme luottavaisia, että joukkue vapautetaan syytöksistä.