NHL:n kesän 2001 ykkösvaraus Ilja Kovaltshuk palasi täksi kaudeksi takaisin KHL:ään ja onnistui kipparoimaan Avangard Omskin sen seurahistorian ensimmäiseen KHL-mestaruuteen.

Fantastisen kauden Omskin maalilla torjunut ja nyt MM-kisoihin Tshekin paidassa valmistautuva Simon Hrubec muistelee ensikohtaamistaan 38-vuotiaan venäläislegendan kanssa KHL:n virallisilla kotisivuilla.

– Hän on legenda. Kun kuulin, että seura on palkkaamassa Kovaltshukin, tiesin välittömästi että siitä tulee hyvä juttu. Kiekkojumalat rakastavat häntä. Hän voittaa kaikkialla, mihin meneekään. Ajattelin, että vau, tämä on iso mahdollisuus menestykseen.

– Kun hän saapui ensimmäisen kerran pukukoppiin, kysyin häneltä muistaako hän kuinka ryösti pronssimitalini MM-kisoissa sillä upealla rystymaalillaan? Hän vastasi, että ”Kyllä, muistan. Mutta ei hätää, voitamme sinulle mitalin täällä”. Hän piti lupauksensa, Hrubec muistelee ”Kovyn” antamaa lupausta.

Kovaltshuk iski KHL:n 24 pudotuspelikamppailussa tehot 4+5=9, mutta suurin ansio mestaruudesta kuuluu silti Hrubecille itselleen. 29-vuotias tshekkivahti torjui 18 pudotuspelikamppailussa maagisella torjuntaprosentilla 95,3 ja päästettyjen maalien keskiarvolla 1,45.