Pudotuspeliennakko Kärpät – Sport: Puuduttavatko Risto Dufvan puolustussoturit ihmeellisen ailahtelijan heti laulukuoroon?

© Kuva: Juha Tamminen

SuomiKiekko ennakoi kaikki Liigan pudotuspelien otteluparit. Nostamme esiin kummankin joukkueen vaarallisimmat aseet ja ennustamme, kuinka ottelusarjassa tulee käymään. Tässä artikkelissa käymme läpi Kärppien ja Sportin välisen pudotuspelikarsintasarjan.

Vahvuudet ja heikkoudet

Vahvuudet
Pudotuspelisarja ratkeaa täysin poikkeuksellisella tavalla, kun jatkoon menee enemmän maaleja tehnyt joukkue. Kärpät niittasi runkosarjassa 143 maalia ja Sport 123 osumaa – joskin vaasalaiset pelasivat neljä ottelua vähemmän. Kärpät tuhoaa parhaimmillaan minkä joukkueen hyvänsä kokonaisvaltaisesti vahvan nimilistan turvin. Kun ymmärretään se fakta, että Mika Pyörälä, Jussi Jokinen, Juhamatti Aaltonen, Cody Kunyk, Mikko Niemelä ja kumppanit ovat voittajatyyppejä, ei Sportilla pitäisi olla palaa.

Kärpäthän on nimenomaan joukkue, joka pystyy puolivaloilla vedetyn runkosarjan jälkeen heräämään pudotuspeleihin mainittujen nimien johdolla – kun unelmantilanteessa jokainen osa-alue toimii.

Jos on oululaisjoukkue terävimmillään Liigan parhaimmistoa jokaisella osa-alueella, niin Sportin vahvuudet ovat sen alakerrassa – tiiviissä ja jämptissä, sivustaseuraajan silmiin jopa puuduttavassa – puolustamisessa. Kuka tosin jaksaa yllättyä tästä joukkueessa, jota luotsaa mies nimeltään Risto Dufva?

Lisäksi kun maalivahti Rasmus Reijola pelasi alkukaudesta joukkueen vieraskiertueella tolkuttoman kasan nollapelejä ja varsin vankka oli runkosarjassa toinenkin vahti Niko Hovinen, ei Sportin iskukohdista pitäisi olla epäselvyyttä.

Heikkoudet
Kärpistä on löytynyt tällä kaudella yllättävän paljon epäkohtia. Jos joukkue on päässyt voittoputkeen tai lupaavaan liitoon, on vire yhtäkkiä hävinnyt taivaan tuuliin. Milloin sakkaa hyökkääminen, milloin ei toimi viisikkopuolustaminen, milloin on vaikeaa maalivahtiosastolla ja niin edelleen. Huolestuttavinta lienee se, että konkarien on nähty paiskovan mailoja laitoihin kesken pelien. Runkosarja oli tervanjuontia.

Ailahtelevaisuuteen ei enää ole varaa, kun on homma on alussa kiinni kahdesta pelistä. Ei siihen kyllä ole varaa jatkossakaan, kun mahdollisissa puolivälierissä vastaan tulee joko Lukko tai HIFK.

Sportin heikkouksia on haastavampaa nostaa pinnalle, kun joukkueen hyvän ja huonon päivän välinen ero on Kärppiä pienempi. Paketin tulee pysyä etenkin omissa kasassa, suorituksen pitää kestää vähintää 60 minuuttia ja pelaamisen pitää käydä puolustuksen kautta. Auta armias, jos näitä seikkoja ei olekaan nähtävissä.

Vaarallisimmat aseet

ARKISTOKUVA: Juha Tamminen.
Mika Pyörälä, Kärpät

Johtaja, viimeistelijä, pelintekijä, nöyrä jalat maassa -peluri, voittaja. Huhtikuu pisteittä, kunnes Tapparaa vastaan tauluun yhtäkkiä kahdessa pelissä tehot 1+4=5. Maailmanmestari on isojen pelien pelaaja viimeisen päälle.

Sebastian Stålberg, Sport
Toki Sportista löytyy liigakokemusta esimerkiksi Janne Keräsen, Michael Keräsen, Turo Asplundin, Erik Riskan, Filip Riskan ja Ari Gröndahlin johdolla vaikka millä mitalla, eikä näiden pelaajien nimenomaan kokemusta voi vähätellä pudotuspeleissä yhtään. Samalla on selvää se, että Sportin parhaan pistemies Stålbergin (12+17=29) on jatkettava liekhdintäänsä, vaikka olo olisi kuinka vartoitu hyvänsä. Runkosarjan pisteet ja tehoilut eivät enää merkkaa yhtään mitään.

 

Näin ottelusarjassa käy

Sport tuskin lähtee muuttamaan mitään pelillistä seikkaa, kun edellisessä Kuparisaaren pelissä se kaatoi Kärpät varmistaen pudotuspelipaikan. Mitä pidempään Sport pystyy pitämään sunnuntaista lähtien tien päällä olleen ennakkosuosikin nollilla kotona puuduttavalla dufvamaisella pelillä, sitä tukalammaksi olot oululaispuseroissa käyvät.

Jos Kärpät puolestaan saa hanat auki heti kättelyssä, voi joukkue rallatella jatkoon vaivatta. Itseluottamusta Kärpät kaikesta huolimatta tarvitsee, kun kausi on ollut tervanjuontia. Ehkä dynastia nyt kuitenkin kääntää kelkan sen pelaajiston terävimmän kärjen ja pelillisten vahvuuksien – hyökkäys, puolustus, kiekollinen ja kiekoton pelaaminen, erikoistilanteet – ollessa laajempia. Kaiken lisäksi Kärpät on kokeneempi pudotuspelijoukkue.

Kärpät voittaa ottelusarjan maalein 6/7-3/4.