Valtaosalla suomalaisista jääkiekkoilijoista unelma pelata pääsarjakiekkoa ei toteudu Suomessa. Monelle se ei toteudu yleisimmissä kiekkomaissakaan.

Joskus elämä kuitenkin vie työn tai opiskelun merkeissä ulkomaille ja kun rakkaus lajiin on suurta, sitä pyrkii löytämään mahdollisuuden jatkaa tärkeää harrastusta paikassa kuin paikassa. Tässä esimerkkejä oudoimmista maista, joissa suomalainen on päässyt pelaamaan kilpatason jääkiekkoa.

Etelä-Afrikka

Kyllä, Etelä-Afrikassakin on pelannut suomalainen jääkiekkoilija. Leevi Uimonen aloitti jääkiekkoharrastuksen SaiPassa, mutta kilpatasolla pelaaminen näytti päättyvän A-junioreiden kakkosdivisioonaan PEPOn joukkueeseen kaudella 2011-12. Kaudelle 2014-15 tie vei kuitenkin Kapkaupunkiin, ja jotenkin Uimonen päätyi pelaamaan jääkiekkoa kaupungin sisäisen sarjan WPIHL:n joukkueeseen, Cape Town Kingsiin, kahdeksi kaudeksi. Kahdeksassa pelissä ei syntynyt tehopisteitä, joten 28-vuotiaan ensimmäinen aikuistason maali antaa vähintäänkin vielä odottaa itseään.

Israel

Tuntemattomasta syystä myös Israelin pääsarjaan on päätynyt suomalaisväriä. Ilman aiempaa kilpatason kokemusta Karri Kasperi Kivelä pääsi pelaamaan Rishon Devilsin kakkosjoukkueeseen neljään runkosarjan ja yhteen playoff-otteluun. Näissä peleissä ei syntynyt tehopisteitä, eikä Kivelän ja Devilsin välille solmittu enää jatkosopimusta.

Hong Kong

Hong Kongissa on oma sarjansa ja sinne on päätynyt pelaamaan kokonaista neljä suomalaista. Jouni Törmäsen, Pekka Laihon ja Lauri Purasen perintöä CIHL HK -nimisessä sarjassa tällä kaudella on jatkanut Patrik Hammaren.

Eniten otteluita heistä on kerännyt Laiho, jolla on vyöllään 11 ottelua Hong Kongin tarunhohtoisessa. Sarjan historian tehokkaimmaksi suomalaiseksi on kuitenkin noussut tällä kaudella Hammaren, joka on nakuttanut kolmeen peliin tehot 2+2. Laihon ennätys 1+3 jäi taakse maalimäärän perusteella.

Suomalaiset ovat edustaneet kaikkia sarjan joukkueita eli South China Sharksia, Hong Kong Tycoonsia, Kowloon Warriorsia ja Macau Acesia. Himoittua CIHL HK:n pokaalia kukaan suomalainen ei ole vielä päässyt nostamaan.

Yhdistyneet arabiemiirikunnat

Kyseessä on eksoottinen kiekkomaa, mutta se on pullollaan ulkomaalaisia, minkä ansiosta myös jääkiekkoa pelataan maassa hyvin aktiivisesti. Emirates Hockey Leaguessa on pelannut 25 suomalaista sen historian aikana.

Tunnetuin heistä on ehdottomasti lähes 200 ottelua silloisessa SM-liigassa pelannut maalivahti Tommi Satosaari. Nykyään Vaasan Sportin maalivahtivalmentajana toimiva Satosaari voitti urallaan Unkarin ja Slovenian mestaruudet, mutta runkosarjassa jumboksi jäänyttä Abu Dhabi Stormsia hän ei kyennyt torjumaan välieriä pidemmälle.

Emirates Hockey Leaguen kaikkien aikojen paras pistemies on Janne Lehtosalo, joka on dominoinut sarjaa 91 ottelun verran tehoin 84+82. Kunniamaininnan ansaitsee myös Juhani Ijäs, joka on tehnyt 57 ottelussa pisteitä lähes 2,5 pinnan tahdilla per ottelu puolustajan paikalta.

Serbia

Serbian pääsarjassa on pelannut vain yksi suomalainen. Jukka Kuusivuori siirtyi kaudelle 2007-08 suoraan Mestiksestä HK Partizan Beogradiin, jonka tolppien välissä hän torjui 12 ottelua torjuntaprosentilla 90,7. Kauden päätteeksi Kuusivuori juhli Serbian mestaruutta.

Pelaajauran jälkeen Kuusivuori keskittyi valmentamiseen. Hän on ollut muun muassa Itävallan pääsarjajoukkue Graz99ersin ja Itävallan juniorimaajoukkueen maalivahtivalmentaja ja olihan hän samassa roolissa myös KooKoon ensimmäisellä Liiga-kaudella. Nykyään Kuusivuori vaikuttaa Zeytinburnu Belediye SK:n päävalmentajana Turkin pääsarjassa ja Turkin maajoukkueen maalivahtivalmentajana.

Muut eksoottiset kiekkosarjat

Uuden-Seelannin pääsarja, 19 pelaajaa
Paras pistemies Jouni Kivelä, 16 ottelua, 23+12=35

Australian naisten pääsarja, 3 pelaajaa
Paras pistenainen Tytti Kyrölä, 12 ottelua, 5+5=10

Islannin pääsarja, 12 pelaajaa
Paras pistemies Jussi Sipponen, 89 ottelua, 90+126=216

Liettuan pääsarja, 4 pelaajaa
Paras pistemies Niko Parviainen, 14 ottelua, 6+11=17

Turkin pääsarja, 5 pelaajaa
Paras pistemies Anton Peronmaa, 31 ottelua, 48+41=89

Näissä sarjoissa olisit ensimmäinen suomalainen

Bosnia&Hertsegovinan pääsarja
Bulgarian pääsarja (naiset ja miehet)
Kiinan pääsarja
Etelä-Korean yliopistosarja
Espanjan naisten pääsarja
Kroatian pääsarja