Viime kauden päätteeksi uransa lopettanut Leijonat-ikoni Lasse Kukkonen palkitaan tämänvuotisella Pohjois-Pohjamaa-palkinnolla.

Vuodesta 2005 lähtien jaetun palkinnon myöntämisestä Kukkoselle päätti Pohjois-Pohjanmaan liiton maakuntahallitus.

Palkinto myönnetään Pohjois-Pohjanmaan hyväksi tehdystä elämäntyöstä tai sellaisesta työstä, joka on tehnyt Pohjois-Pohjanmaata tunnetuksi ja vahvistanut sen identiteettiä.

Oulun Kärpät juhli palkintoa vuonna 2007, mutta Kukkonen on ensimmäinen tunnustuksen henkilökohtaisesti saanut urheilija.

– Lasse Kukkonen on oululainen, aktiiviuransa lopettanut jääkiekkoilija, olympiamitalisti ja maailmanmestari. Hän on aina korostanut pohjoispohjalaisten juurien merkitystä ja tehnyt maakuntaa ansiokkaasti tunnetuksi, todetaan Pohjois-Pohjanmaan liiton nettisivulla julkaistussa tiedotteessa.

Liitto korostaa myös Kukkosen esikuvatehtävää jääkiekkokaukalon ulkopuolella esimerkiksi Kärppien juniori- ja nuorisotyön vaikuttajana ja kehittäjänä.

– Palkinto on iso tunnustus koko joukkueelle ja yhteisölle, johon sain kunnian kuulua peliurani aikana, Kukkonen korostaa.

Kukkonen edusti Liigassa pelatessaan aina Kärppiä ja juhli sen väreissä neljää Suomen mestaruutta. Hän pelasi urallaan myös Ruotsin pääsarjassa, KHL:ssä, sekä NHL:ssä.

39-vuotias pakki pelasi viimeisen ottelunsa viime lokakuussa, kun hän teki vielä lopettamispäätöksensä jälkeen yhden ottelun sopimuksen Kärppien kanssa ja esiintyi joukkueen Liiga-kauden kotiavauksessa KooKoota vastaan.

Leijonien paidassa lukuisia arvokisamitaleja juhlineen ikitaistelijan peliuran kirkkain saavutus on maailmanmestaruus 2011.